Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Šoreiz jūtu, ka būs citādi. Ekrānos atgriežas Literatūre ar astoņām jaunām sērijām

Kur paliek tie rakstnieki, kuri vairs neraksta? Vietā, no kuras var ienākt prātā tiem, kuri raksta! – ar Gustava Terzena un Martas Seleckas dialoga pinpongu tiek pieteikta literārā tūrisma dokumentālā raidījumu cikla Literatūre jaunā sezona, kas tiks atklāta 7. janvārī un būs skatāma katru otro sestdienu plkst. 17.30 Latvijas Televīzijas 1. kanāla ēterā un portālā REplay.lv, kur var noskatīties arī aizvadīto sezonu ierakstus.

Tāpat kā iepriekš, katrā no astoņām sērijām Marta Selecka dosies ceļojumā kopā ar vienu latviešu mūsdienu rakstnieku, kuram prātā līdzi staigās kāds aizgājušo laiku latviešu autors.

Pirmie vedinās uz vietām, kurās par otrajiem labāk domājas. Savukārt Gustavs Terzens ceļos atsevišķi – ar grāmatām rokās pie ļaudīm, kam atvērta sirds un auss. Žurnālists atzīst, ka arī pats caur šo literārā tūrisma dokumentālo raidījumu ciklu joprojām atklāj sev jaunus vārdus latviešu literatūrā un nebūt nekaunas no tā. "Un arī fiziskā ceļojuma galamērķi turpina pārsteigt – izrādās, Latvijā vēl ir tik daudz ceļu, pa kuriem varu tūrēt pirmo reizi," uzsver Gustavs Terzens.

Literatūres piektās sezonas buru uzvilks Svens Kuzmins un Kikōne – dzejnieks un jūrnieks, kurš aizdevies uz tik tālu vietu, no kuras vairs nevar atgriezties, bet var iemājot draugu prātos. Šajā sērijā Latvijas Literatūras gada balvas 2022 godalgotā romāna Dizažio autors atjaunos Kikōnes kajīti ar viņa dāvinātām lietām. Gulēs džungļos, kā to mīlējis darīt Kikōne. Un kopā ar Martu Selecku pa Vecrīgas jumtiem meklēs situācijas, ko abi draugi mēdza saukt par "dzīvo literatūru". Tur Svens Kuzmins palaidīs brīvībā matus, lai vējš tos nes, kur vien pats vēlas, – vēsta šī ceļojuma anotācija.

"Līdz šim Literatūre būvēja tiltus no tagadnes uz pagātni. Rakstnieks, kurš dzīvo un raksta tagad, dodas ceļojumā uz kāda "reiz bija" rakstnieka pasauli. Atpakaļskata spogulī redzamais kā tagadnes virziena stūrmanis. Taču šoreiz jūtu, ka būs citādi," atklāj šī literārā tūrisma dokumentālā raidījumu cikla režisors Uģis Olte. "Esam nofilmējuši jau 3/4 sēriju, un vismaz pusē no tām šķiet – tas kādreiz dzīvojušais, jutušais un radījušais rakstnieks ir izvēlējies tagadnes rakstnieku, nevis otrādi," paskaidro režisors un piebilst, ka, piemēram, Svena Kuzmina izvēlei jau pavisam konkrētas aprises bija iezīmējusi viņa kādreizējā draudzība ar Kikōni.

Nākamajās Literatūres sērijās Aleksandrs Čaks ievilinās karietē dzejnieci Loti Vilmu Vītiņu – meiteni, kura no Slokas dārza vedīs ogas uz ielām, kuras ar pazolēm skūpstījis Čaks. Brāļi Kaudzītes ienāks prātā savai bijušajai darbiniecei Andrai Manfeldei, kura kādreiz apdzīvoja Kaudzīšu bijušo māju, līdz kādā lietainā vasarā viņai sāka likties, ka viņas pašas arī vairs nav. Visu laiku populārākās latviešu filmas Limuzīns Jāņu nakts krāsā (1981) scenārija autore Māra Svīre savus Staburaga avotus iepludinās Ezeriņā – modernistā Jānī Ezeriņā, kurš bijis tikpat asprātīgs kā viņas filma. Tāpat jaunās sezonas varoņu vidū būs Pēteris Ērmanis, Ivars Šteinbergs, Jānis Rokpelnis, Juris Kunnoss un citi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja