Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Tapusi filma par Andrupenes kultūrvēsturisko bagātību

Rēzeknes Augstskola ir sagatavojusi DVD Ondrupinis roksti, kas turpina izdevumu sēriju par kādu no Latgales pagastiem, paralēli izglītojot arī folkloras izpratnē.

Filma Ondrupinis roksti ir Rēzeknes Augstskolas folkloras ekspedīciju cikla par folkloras nozīmi mūsdienās trešais izdevums, pirms tam ir tapuši Cyblys meiklis (2009) un Aulejis anekdoti (2010). Tas ir bilingvāls izziņas un mācību materiāls, kas domāts skolām, bibliotēkām, novada kultūrvēstures un folkloras pētniekiem un interesentiem. Katrs izdevums atklāj ne tikai ekspedīcijas vietas kultūrvēsturisko bagātību, bet rāda arī mūsdienu perspektīvu, sniedz izglītojošu materiālu kāda folkloras žanra vai tendences apzināšanā. Šogad pāri par 1000 vienībām savāktais folkloras materiāls ilustrē Dagdas novada Andrupenes pagastu.

Filma ir veidota trīs daļās. Pirmajā daļā tiek raksturota Andrupenes ikdiena un unikalitāte citu pagastu vidū, sniegts "ondrupinīša" apraksts. Otrā daļa iepazīstina ar dabā un cilvēkos sastopamajiem rakstiem, bet trešā daļa ir interaktīva nodarbība, kurā paskaidrots, kā izveidot vārda dienas un dzimšanas dienas rakstu. Izrādās, ka raksts ir arī katra cilvēka dzimšanas dienas pamatā, tādējādi sniedzot ierosmi savu talantu un dzīves "misijas" izpratnei.

Piektdien, 16. martā plkst. 19 Andrupenes kultūras namā ikviens interesents tiek aicināts uz diska Ondrupinis roksti kopīgu noskatīšanos. Diska prezentācijā tiek gaidīti visi, kas piedalījās ekspedīcijā kā teicēji, klusi novērotāji, kritiķi vai atbalstītāji. Diska prezentācija aprīļa mēnesī paredzēta arī Rēzeknē, bet Latgales skolu un muzeju pārstāvji to drīz vien sagaidīs kā Rēzeknes Augstskolas dāvinājumu.

Filmas veidotāji pateicas par finansiālu atbalstu Rēzeknes Augstskolai, valsts pētījumu programmai Nacionālā identitāte un Valsts Kultūrkapitāla fondam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja