Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Es apstājos, lai dotos tālāk. Jūrmalas muzejā atklātas trīs jaunas izstādes

Jūrmalas muzejā ir atklātas Starptautiskās jūras tematikai veltītās biennāles Marīna starpgada ekspozīcijas: gleznotājas Laimas Bikšes izstāde Cilvēki, zvēri, koki un tapetes un tēlnieka Roberta Bāliņa darbu ekspozīcija Viens vai divi, kā arī izstāde no Latvijas muzeju kolekcijām Jūrmala gleznās un grafikā. Iz vēstures – laikrakstu Diena informēja Jūrmalas muzeja pārstāve Diāna Josta.

"Es it kā spēlēju izrādes ar saviem gleznu varoņiem, pati esmu lācis, stirna, puķe, koks un radu noskaņu teātri," par savu jauno ekspozīciju stāsta Laima Bikše, kura par Starptautiskās konkursizstādes Marīna laureāti kļuva 2021. gadā un izpelnījās žūrijas atzinību par darbiem Viļņu skaitītāja un Es apstājos, lai dotos tālāk.

"Tas šoreiz ir mazliet banāli un eksistenciāli – prieks par dzīvi, kas ir, bija un būs vienmēr, mīlestība pret visu pasauli, miers, kas iegūts dabā. Katra glezna ir kā mirklis, kas veido šodienas laika plūdumu. Manas dzīves plūdumu," raksturo gleznotāja.

Roberts Bāliņš turpina komunikācijas un mijiedarbības tēmu. Skulptūras, kas radītas kā viens veselums, kopā ar otru skulptūru veido citas izpausmes. "Kurā attiecību brīdī divi cilvēki kļūst par vienu veselu? Vai pēc tā brīža uz šīm attiecībām var skatīties kā uz divu elementu mijiedarbību, vai tas jau ir viens jauns veidojums?" apsver mākslinieks, kura ekspozīcijā aplūkojamie darbi ir vērsti uz divu indivīdu attiecībām. Vai tās ir iespējams izprast?

Jāpiebilst, ka Roberts Bāliņš ir viens no Starptautiskās konkursizstādes Marīna 2023 laureātiem mākslas studentu kategorijā. Šo balvu viņš dalīja ar otru jauno tēlnieku Brūsu Kalniņu, kura veikums Jūrmalas muzejā būs skatāms no 14. augusta.

Savukārt Kamīnzālē muzeja mākslas krājuma glabātāja Jana Rāve piedāvā ekspozīciju Jūrmala gleznās un grafikā. Iz vēstures, kuras pirmsākumi meklējami 1936. gadā, kad Jūrmalas Latviešu biedrība peldsezonas laikā organizēja pirmo mākslas izstādi Jūrmala gleznās. Šai iniciatīvai diemžēl nebija lemts ilgs mūžs – 1940. gadā Jūrmalas Latviešu biedrību likvidēja. "Ja pirmajā gadā izstādē piedalījās tikai pieci mākslinieki, pie tam tikai jūrmalnieki, tad 1939. gada ekspozīcijā bija jau 30 dalībnieku. Izstāde veiksmīgi papildināja Jūrmalas vasaras koncertprogrammu un piesaistīja atpūtniekus," atklāj 2024. gada ekspozīcijas veidotāji.

Jaunajā izstādē aptverts gandrīz piecdesmit gadu ilgs laika posms, no 1912. gadā impresionisma tradīcijās tapušajām Vilhelma Purvīša jūras piekrastes ainavām līdz Voldemāra Caunes neliela formāta skicēm, kas radītas XX gadsimta 60. gados. Šajā ekspozīcijā ir redzami arī Niklāva Strunkes, Aleksandras Beļcovas, Romana Sutas, Ģederta Eliasa, Jaņa Lipiņa, Valda Kalnrozes un Ugas Skulmes darbi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja