Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā notiks līvu un somu kultūrai veltīts pasākums

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs 2. decembrī plkst. 14.00 aicina apmeklēt pasākumu Lībiskais un somiskais. Pasākums ir veltīts Somijas Neatkarības dienai, kas tiek svinēta 6. decembrī, informēja pasākuma rīkotāji.

Pasākumā Lībiskais un somiskais varēs tuvāk iepazīties ar dažām no daudzajām kultūras saiknēm, kas vieno latviešus un mūsu tuvos somugru kaimiņus – lībiešus, igauņus un somus. Apmeklētājiem būs iespēja noklausīties Rīgas lībiešu dziesmu ansambļa Līvlist koncertu, tematiskajā ekskursijā Somu dzīvesstils latviešu gleznotāja namā uzzināt gan par latviešu un somu kultūras sakariem, kurus sekmēja Janis un Ellija Rozentāli, gan to, kā latviešu mākslinieka laulības ar somu dziedātāju ietekmēja viņa mājas dzīvi. Pasākuma noslēgumā, izzinot Jaņa Rozentāla plašo publikāciju Par Somijas mākslu, noklausīsimies īsu priekšlasījumu, kas veltīts izcilā somu gleznotāja Ēro Jernefelta 150. jubilejai.

Pasākumu ievadīs Rīgas lībiešu dziesmu ansambļa Līvlist koncerts. Līvlist ir dibināts 1972. gada 8. janvārī, kopā sanākot lībiešu atmodas darbiniekiem, ar mērķi saglabāt un attīstīt lībiešu valodu un muzikālo mantojumu. Nosaukumu Līvlist (Lībieši) tas ieguva 1975. gadā un nu darbojas jau vairāk nekā 50 gadus. Ansamblis popularizē Kurzemes lībiešu kultūru, piedalās somugru tautu sadraudzības pasākumos.

Ansambļa repertuārā ir gan tradicionālas lībiešu dziesmas, gan muzikologa un komponista Dzintara Kļaviņa un citu komponistu sacerētas melodijas ar tekstiem lībiešu valodā, tematiski cikli. 2. decembrī Diānas Loginas vadībā Līvlist dziedās somu dziesmas no ansambļa repertuāra, kā arī Dzintara Kļaviņa u.c. komponistu dziesmas ar tekstiem lībiešu valodā.

Pasākuma turpinājumā tematiskajā ekskursijā Somu dzīvesstils latviešu gleznotāja namā pievērsīsies stāstam par latviešu un somu kultūras saiknēm, kas kļuva ciešākas 20. gadsimta sākumā, kad tiltu no Latvijas uz Somiju meta Janis un Ellija Rozentāli. Jaņa Rozentāla sievai, somu dziedātājai Ellijai Forselei-Rozentālei veltītajā piemiņas rakstā Elza Stērste saka: "Patiešām Rozentāla kundze bija tā aicinātā sūtne, kas mūs iepazīstināja ar tālo ziemeļu tautu un tās mākslu, iepazīstināja tieši dzīvē un savukārt lika apbrīnot mūsu glezniecības krāšņo ziedu Somijā, sevišķi izceldama Jāņa Rozentāla mākslas vērtības." (Latvju Mēnešraksts Nr. 9 1943.) Tiltus starp tautām Ellija meta arī savā koncertdarbībā Latvijā un Igaunijā, iekļaujot repertuārā gan latviešu, gan somu komponistu skaņdarbus. Savukārt laikabiedru atmiņās un Rozentālu vēstulēs pavīd epizodes, kas liecina, ka Ellija veicinājusi arī somu sadzīves tradīciju ienākšanu un nostiprināšanos Rozentāla mājās.

Nozīmīgs ir arī Jaņa Rozentāla ieguldījums Somijas mākslas popularizēšanā Latvijā. Jāpiemin viņa publikācijas, jo sevišķi raksts Par Somijas mākslu, kas 1905. gadā ar turpinājumiem tiek publicēts vairākos žurnāla Vērotājs numuros un sniedz vispusīgu somu mākslas un arhitektūras apskatu. Pasākumā ar īsu priekšlasījumu īpaši tiks izcelts izcilais somu nacionālā romantisma glezniecības pārstāvis Ēro Jernefeltu, kuram šogad apritēja 150 gadu jubileja. Par viņa daiļradi Rozentāls raksta: "Apdāvinātu ar bezgala asu aci priekš visa raksturīgā un būtiskā, viņu varētu dēvēt par satīriķi starp somu māksliniekiem. Dzidra lietišķība un augsta godbijība pret dabu izteicas viņa ražojumos, kuros ar lepnu vīrišķu apzinību ir atteikts visiem parastajiem daiļinājumiem un greizi poētiskām piedevām."

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja