Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jūrmalas pilsētas muzejā skatāmas jūras tematikai veltītas izstādes

1. jūlijā Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu ielā 29) tiks atklāta vācu mākslinieces Sabīnes Šellhornas instalācija Pie jūras un Starptautiskās jūras tematikai veltītās biennāles Marīna starpgada izstāde - Madara Neikenas gleznas, Janas Šandibinas pasteļi, informēja muzeja pārstāvji.

Sabīnes Šellhornas (1962) projekts Pie jūras ir speciāli radīts eksponēšanai Jūrmalas pilsētas muzeja kamīnzālē. Māksliniecei ir raksturīgi veidot projektus ar piesaisti konkrētai vietai, iepriekš veicot pamatīgu izpēti. Viņas instalācijas un zīmējumi vienmēr tiek pieskaņoti izstādes norises telpai, bieži tiek izmantoti materiāli un inspirācijas no tuvākās apkārtnes. Lielupes satelītattēls pamudināja Sabīni Šnellhornu veidot lielformāta izgriezuma darbu: upe haptikas (taustes uztveres) zīmējumā atainota kā baltas straumes plūdums, kas pārmaiņus plūst pāri Kamīnzāles apļveida logiem un sienai. Papildinot darbu ar materiālu no Jūrmalas pilsētas, māksliniece izveidojusi plūstošus horizonta skatus. Ar smiltīm, kas ņemtas no Jūrmalas pludmales, telpā novilktas zemes līnijas. Izstādi papildina balta filca izgriezumi Pagriežami apvāršņi, kas sakārtoti vairākos slāņos.

Sabīne Šelhorna dzimusi Koburgā, Vācijā. Ieguvusi kvalifikāciju litogrāfijā, tēlotāja mākslā un mediju dizainā. Dzīvo un strādā Brēmenē. Kopš 1991. gada piedalās vietējās un starptautiskās izstādēs, tostarp Rīgā, saņēmusi vairākas nozīmīgas balvas mākslā un dizainā.

Biennāles Marīna starpgadu muzejā iezīmē divas iepriekšējo gadu starptautisko glezniecības konkursizstāžu laureātes gleznotājas Madara Neikena un Jana Šandibina.

Madara Neikena par savu izstādi: "Debesu plašums ir neizmērojams. Kosmiska panorāma skatījumā no zemes. Bet debess jums, ko cilvēka acs redz, ir tikai daļa no varenā visuma. Debesu nozīme mitoloģijā un folklorā cilvēkam vienmēr ir bijusi svarīga. Tām ir būtiska loma arī mūsdienu dzīves ziņā. Tāpat kā cilvēkam, arī debesīm ir raksturs. Šobrīd mani interesē tā rakstura šķautne, kas ir mierpilna, klusa un maiga, gandrīz nenotverama. It sevišķi tie brīži, kad dienas ritumā pirmie un pēdējie saules stari sastop atmosfēras slāņus. Katrā gada nogrieznī ir citādi. Varu vērot, vērot un pētīt bezgalīgi... Šī jau ir trešā solo izstāde no gaisa darbu sērijas ar debess jumu. It kā gleznotu vienu un to pašu, bet noliekot blakus – ir citāds.'

Madara Neikena (1988) beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu. Nozīmīgākās personālizstādes bijušas galerijā Māksla XO (2016), Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā (2018) un galerijā Daugava (2018). Kopš 2010. gada piedalās izstādēs, plenēros un rezidentūrās Latvijā un ārzemēs. Madara Neikena ir Starptautiskās glezniecības konkursizstādes Marīna 2017 laureāte. Viņas glezniecībā par galveno žanru uzskatāma ainava, sevišķi – piejūras ainava.

Janas Šandibinas izstāde Piezīmes Jūrmalas pilsētas muzejā ir mākslinieces pirmā personālizstāde. Izstādē skatāmās darbu sērijas iespaidi radušies studiju braucienā uz Grieķijas ziemeļu pilsētu Saloniki. Piezīmes ir stāsts par ceļotāju, kas nokļuvis pilnīgi svešā vidē un gluži kā jaunu zemju atklājējs pēta un fiksē sev vēl iepriekš neatklātu pasauli, gaismas un formas savienojumus, piešķirot lielu nozīmi kopējai atmosfērai, krāsu paletei. Izstāde nesniedz fotoreālistisku atskaiti par dienvidu ainavām, tā vairāk stāsta par redzēto un piedzīvoto caur mākslinieka emocijām un pieredzi, piešķirot tam citu kvalitāti. Atrašanās dabā un tās vērošana iedarbojas uz autori kā īpatnēja iekšējās informācijas pārlādēšanas sistēma, kas paver iespēju gan saskatīt apkārt esošajā jaunus elementus, gan pārvērtēt pašai sevi, savas prioritātes.

Darbu sērijas ietvaros ir skatāmas gan ainavas, gan dažādi attiecīgai videi raksturīgi dabas elementi, kas, veidojot vienu harmonisku veselumu, papildina viens otru. Dabas elementu un noskaņu tvērumi, kas attēloti uz lielformāta audekliem, ir gluži kā piezīmju lapas, kas tik tikko izņemtas no mākslinieka skiču bloka. Šajās piezīmēs skatītājam ir iespēja redzēt ne tikai gatavo darba rezultātu, bet arī nedaudz ielūkoties tā tapšanas procesā.

Jana Šandibina (1987) absolvējusi Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu un Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāti, turpinājusi savu izglītību Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības apakšnozarē. Vienu studiju semestri pavadījusi Grieķijā, Salonikos, Aristoteļa Universitātes Vizuālās mākslas nodaļā. Pēdējo gadu laikā piedalījusies dažādās grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā, Grieķijā. 2018. gadā Jana kļuvusi par vienu no laureātēm Latvijas loto rīkotajā konkursizstādē Jaunie talanti Latvijas simtgadei, bet 2019. gadā par laureāti mākslas studentu kategorijā Jūrmalas pilsētas muzeja rīkotajā biennāles Marīna 2019 glezniecības konkursizstādē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja