Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kā klājas Karijai un kaķim? Mazā Mula atver durvis uz mākslas pasauli

Pirmizrādi ir piedzīvojusi izdevniecības Droši un Koši un Tet studio kopīgi īstenotā pašmāju bērnu raidījuma Mazā Mula lielajā mākslas pasaulē pilotepizode Karijas melnais kaķis, kas ir vērojama Shortcut Films lietotnē un kopā ar galveno varoni ļauj iekļūt gleznotāja Ģederta Eliasa darba iekšpusē.

"Mazā Mula piedzima pirms septiņiem gadiem, kad kopā ar domubiedriem radās ideja veidot grāmatas bērniem par latviešu māksliniekiem un viņu darbiem," stāsta izdevniecības Droši un Koši vadītāja un raidījuma idejas autore Kristīne Morozova. Toreiz tika izdota četru grāmatu sērija Mazā Mula pēta, kurā zinātkārā meitene Mula pētīja ainavas, dzīvniekus, portretus un kluso dabu ilustratora Reiņa Pētersona vizuālajā pasaulē. Šī sērija iemantoja bērnu simpātijas, un daudzi no viņiem grāmatās iepazītos mākslas darbus ir spējuši ieraudzīt arī muzejos.

"Pirms kāda laika mums radās sajūta, ka mazā Mula ir paaugusies un varētu turpināt savu ceļojumu mākslas pasaulē jau citā formātā, kas ir īpaši aktuāls šobrīd, kad Covid-19 radītie ierobežojumi neļauj apmeklēt muzejus un liek vairāk atrasties mājas," norāda izdevniecības vadītāja un piebilst, ka šī raidījuma nākotne ir atkarīga no skatītāju atsaucības.

 

Krāsas un tēli

Pilotepizodi ir radījusi producente Daina Gāga-Ēķe un mākslinieks Adriāns Toms Kulpe kopā ar komandu. Pirms diviem gadiem Droši un Koši ir laidusi klajā viņas grāmatu Gribu būt dizainers, kas iepazīstināja bērnus ar dizaina pamatprincipiem un jau vēlāk kļuva par pamatu pašmāju bērnu raidījumam Mazo ģēniju akadēmija. Tas ir mudinājis Kristīni Morozovu uzrunāt producenti veidot arī raidījumu par Mulu. "Es pati daudz interesējos par bērnu izglītību un biju ievērojusi, ka lielākie Eiropas muzeji piedāvā saviem jaunākajiem apmeklētājiem ielūkoties savās kolekcijās esošo darbu iekšpusē un rosina viņus fantazēt, piemēram, kā uzgleznotais sunītis pieskries klāt un apostīs tevi ar savu slapjo purniņu," jaunā raidījuma koncepcijas iedvesmas avotu atklāj producente.

Pilotepizodē mazā Mula dodas uz Latvijas Nacionālo mākslas muzeju kopā ar savu uzticamo draugu runājošo un prātīgo kaķi Brici un ar savu burvju zinātkāres atslēdziņu atver durvis uz Ģederta Eliasa gleznu, iepazīstas ar tās tēliem, atrisina dažādus noslēpumus un galu galā iemācās ko jaunu un aizraujošu. "Ģederta Eliasa darbu Karija ar melnu kaķi mēs izvēlējāmies izteiksmīgo krāsu un abu tēlu dēļ, kuru sejas ir gleznotas ar plašiem otas triepieniem un atstāj vietu iztēlei," raksturo Daina Gāga-Ēķe un piemetina, ka viņi vēlas ieinteresēt bērnus domāt tādā virzienā, kurā viņu attīstības ceļš ir nebeidzams.

Bieži vien māksla tiekot ielikta ļoti augstā plauktiņā un aprakstīta ar smalkiem vārdiem, no kuriem bērniem kļūst garlaicīgi un līdz ar to paslīd garām pats svarīgākais. "Mūsu uzdevums ir komunicēt bērnam saprotamā valodā un iedvesmot viņu brīnīties, iedomāties un sapņot par iespējām, kas pārsniedz to, ko mēs varam pierādīt. Gleznas ar katru no mums runā savā īpašajā veidā un katru reizi citādāk, tāpēc uz muzejiem cilvēki iet atkal un atkal. Atklājot šo kodu bērnam agrā vecumā, noteikti pasaule iekrāsosies daudz krāšņāka, dziļāka, interesantāka un kļūs par neatņemamu personību raksturojošo daļu," uzskata producente.

 

Spēlējies un mācies

Šajā ceļojumā lielajā mākslas pasaulē kaķis Bricis ir vienīgais animētais tēls, bet visus pārējos varoņus atveido neprofesionāli un profesionāli aktieri. Mazo Mulu spēlē Emīlija Ēķe, bet Kariju – Jaunā Rīgas teātra aktrise Baiba Broka. "Mani uzreiz uzrunāja producentes piedāvājums, jo man šķiet, ka ir ļoti svarīgi jau kopš agra vecuma iepazīstināt bērnus ar mākslas pasauli un raisīt viņos interesi tieši ar spēles palīdzību," saka aktrise un izceļ raidījuma veidotāju radīto scenāriju, kas ļāvis izpausties aktieriskajā ziņā. Viņa pati bērnībā ir iepazinusies ar šo pasauli caur mākslas albumiem, kuri ir tikuši šķirstīti slimošanas laikā, un caur klases ekskursijām uz muzejiem. "Bērnus neinteresē gadskaitļi un plaši vēsturiski apraksti, bet attēls savienojumā ar aizraujošu stāstu var izveidot pirmos ķēdes posmus, ko papildināt vēlāk. Tas ir vērtīgs darbs nākotnei," akcentē Baiba Broka.

Paralēli šim projektam, pamatojoties uz izdevniecības Droši un Koši izdoto grāmatu sēriju Mazā Mula pēta, top digitāls mācību un metodisks līdzeklis vizuālajā mākslā 1.–3. klasei Mācies kopā ar mazo Mulu, lai veicinātu skolēnu kultūras izpratni un pašizpausmi mākslā. Skolās tas būs pieejams no nākamā mācību gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja