Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kolekcijā neviens darbs nav nejaušība. Izcilību izstādē – Marka Rotko mākslas centra astoņi gadi

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs šogad svin astoto dzimšanas dienu un uz šo laika periodu atskatās sava krājuma reprezentatīvajā izstādē Atrasts kolekcijā.

Izstāde iekārtota jau šobrīd, bet apmeklētājiem būs pieejama, tiklīdz to atļaus epidemioloģiskā situācija un līdz pat 2022. gada nogalei. Izstāde ir kā koncentrēts spoguļattēls astoņiem gadiem mākslā, izstāžu darbībā, simpoziju, plenēru, festivālu un citu pasākumu rīkošanā, kā arī sistemātiskā darbā, veidojot un papildinot Marka Rotko mākslas centra krājumu. Atrasts kolekcijā izceļ šī krājuma izcilības.

Turpmākos divus gadus pastāvīgajā ekspozīcijā būs apskatāma mākslas centra dienasgrāmata, kas liecina par tā darbību astoņu pastāvēšanas gadu laikā. Kā norāda Rotko mākslas centra pārstāvis Aivars Baranovskis, tie ir stāsti par aktīvu mākslas simpoziju un izstāžu norisi, veiksmīgu sadarbību ar mākslas ekspertiem, galeriju īpašniekiem un izstāžu veidotājiem mākslas projektu plānošanā un īstenošanā, dialogi ar atzītiem māksliniekiem, veidojot personālizstādes Rotko centrā. "Tās ir arī liecības par mums sniegto novērtējumu no mākslinieku puses, dāvinot savus mākslas darbus Rotko centra kolekcijai, kā arī mūsu novērtējums māksliniekiem, papildinot kolekciju ar augstvērtīgu mākslas darbu iepirkumiem. Neviens kolekcijā nonākušais mākslas darbs nav nejaušība," saka A. Baranovskis.

Izstādē apskatāmi vairāk nekā 60 mākslinieku darbi – gan Latvijas, gan citu valstu meistaru gleznas, grafikas, keramika u. c. Ekspozīcijā iekļauti darbi, kuru autori ir pašmāju mākslinieki Valdis Bušs, Inta Celmiņa, Sigita Daugule, Juris Gagainis, Izabella un Gunārs Kroļļi, Silva Linarte, Pēteris Martinsons, Pēteris Sidars, Džemma Skulme, Osvalds Zvejsalnieks un daudzi citi. Savukārt starp citu valstu māksliniekiem, kuri pārstāvēti Rotko centra krājumā un izstādē Atrasts kolekcijā, minami Maibrita Ulvedāla Bjelke (Lielbritānija), Vons Kuņ Džuņs (Dienvidkoreja, Vācija), Marko Garods Džanoti (Brazīlija), Širina Kočaka Ēzeskidži (Turcija), Beatriče Dželmeti (Itālija), Kārena Hansena (ASV), Rusudana Khizanišvili (Gruzija), Lāšs Stranns (Norvēģija), Akiko Taniguči (Japāna), Roms Viesuls (Lietuva, ASV) un vēl citi.

Centra kolekcija sāka veidoties jau 2003. gadā, līdz ar tā dibināšanu, kad pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko bērni uzdāvināja viņa darbu reprodukcijas mākslinieka dzimtajai Daugavpilij. Par stabilu pamatu turpmākai kolekcijas papildināšanai kļuva 2005. gadā Daugavpilī aizsāktais starptautiskais glezniecības simpozijs Marks Rotko, kas izvērtās par tradīciju. Kad 2013. gada 24. aprīlī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs tika atklāts publikai, tā krājumā jau bija vairāk nekā 200 simpoziju laikā tapušu gleznu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja