Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā notiks mākslas vēsturnieces Edvardas Šmites lekcija Rīgas mākslinieku grupai 100

Piektdien, 6. martā, plkst. 18 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā notiks mākslas vēsturnieces, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktores Edvardas Šmites lekcija Rīgas mākslinieku grupai 100, informēja muzeja pārstāvji.

Tuvojas Rīgas mākslinieku grupas pirmās izstādes simtgade. Pieminot seno notikumu, tiksimies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ekspozīcijā klasiskā modernisma zālē (3. stāvā), jo tieši šeit pirms 100 gadiem notika izstādes atklāšana. Vairāki no izstādes eksponātiem te redzami arī šodien, kas liecina par izstādes un tās dalībnieku nozīmi Latvijas kultūras vēsturē. Kopā ar Dr.h.c.art. Edvardu Šmiti vēlreiz pievērsīsimies šīm gleznām, atcerēsimies Rīgas mākslinieku grupas tapšanas vēsturi, pirmās izstādes dalībniekus un viņu ceļu mākslā.

Pirmo Rīgas mākslinieku grupas izstādi atklāja 1920. gada 7. martā Rīgas pilsētas mākslas muzejā (mūsdienās – Latvijas Nacionālais mākslas muzejs). Klāt bija gandrīz visi galvaspilsētas kultūras darbinieki, un kritika secināja, ka "tik pārgalvīgu un tomēr mākslinieciski vērtīgu izstādi Latvijā redz pirmo reizi". Izstādes katalogā grupa pārliecināti rakstīja: "Mūs vairs neapmierina vienkārša reālās dabas attēlošana. Taisni uz personības parādīšanu iziet šobrīd visas mūsu tieksmes. Ne dabu, objektīvo ārējo dabu, mēs gribam tagad dot savos darbos, bet paši savu individuālo dabu, savu garīgo būtību."

Rīgas mākslinieku grupas pirmajā izstādē piedalījās Ģederts Eliass, Jēkabs Kazaks, Oto Skulme, Niklāvs Strunke, Romans Suta, Valdemārs Tone, Konrāds Ubāns, kā arī Aleksandra Beļcova, Eduards Lindbergs un Erasts Šveics. Izstādē eksponēja arī Jāzepa Grosvalda darbus, kurš neilgi pirms tam, 1920. gada 1. februārī, Parīzē nomira.

Impresionisma, akadēmiskā reālisma un jūgendstila garā skolotajai iepriekšējai paaudzei, līdzīgi kā daudziem laikabiedriem, formu sintēzes eksperimenti, dabas deformācija, atteikšanās no telpiskā dziļuma bija pilnīgi nepieņemamas lietas. Bet Rīgas mākslinieku grupas biedru spilgtās individualitātes veidojās skarbajos kara apstākļos, un tādēļ netrūka sīkstuma, lai aizstāvētu radošos principus un cīnītos par laikmetīgās mākslas mērķiem. "Krāsu un līniju mēmā valoda ir jāmācās, lai varētu izprast, kas viņā tiek runāts," rakstīja Jānis Jaunsudrabiņš. Rīgas mākslinieku grupa bija pirmie avangardisti latviešu mākslā un atspoguļo radoši novatorisku latviešu mākslas vēstures posmu.

Atzīmējot Rīgas mākslinieku grupas simtgadi, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs gatavo plašu izstādi, kura no š.g. 1. augusta līdz 25. oktobrim būs skatāma Lielajā zālē. Tā parādīs Rīgas grupas vēstures nozīmīgos posmus, saistītus ar topošo gleznotāju rokraksta meklējumiem Pirmā pasaules kara laikā, ar 20. gadu kubisma un citu novatorisko virzienu stilistiskajām izpausmēm, kā arī pāreju 30. gadu sākumā uz gleznieciski reālistisku izteiksmes veidu. Kad 1938. gadā tika nodibināta Latvijas Rakstu un Mākslas kamera, grupa pastāvēja kā Tēlotājas mākslas sekcijas kopa, bet 1940. gadā, padomju varas laikā, tās darbība pārtrūka. Tomēr mākslinieki turpināja radīt, un izstādē tiks atspoguļots Rīgas mākslinieku grupas biedru devums arī 20. gadsimta 40.–60. gados gan Latvijā, gan trimdā.

Cena: ieejas biļete pastāvīgajā ekspozīcijā (pieaugušajiem – 3,00 EUR, studentiem, pensionāriem – 1,50 EUR, skolēniem – 0,50 EUR).

Vietu skaits ierobežots.

Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 324461 vai e-pastu: [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja