Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Māksla aizplūst, sadalās, tiek aizpūsta. Jāņa Gutāna-Graša un Sandas Zemes lendārta mākslas darbi

"Mēs esam ļoti cieši saauguši ar dabu, ko varbūt pat nemanām. Brīvajā laikā latvieši iet uz savu mazdārziņu, makšķerēt, sēņot vai ogot, savukārt mūsu abu versija par to ir šāda – rotaļāties un spēlēties Dieva dārzos, kas mums ir visapkārt," sarunā ar laikrakstu Diena stāsta mākslinieks Jānis Gutāns-Grasis, kurš kopā ar mākslinieci Sandu Zemi piedāvā zemes mākslas virziena izstādi ar nosaukumu Spēles Dieva dārzos – tā kultūras pilī Ziemeļblāzma aplūkojama līdz 31. jūlijam.

Abi mākslinieki sadarbojas jau piecus gadus. Jāņa Gutāna-Graša un Sandas Zemes jaunākā darbu ekspozīcija ir rezumējums par pēdējā laikā novēroto, sajusto un radīto dabā dažādās ekspedīcijās, braucienos un ceļojumos. Šīs izstādes mērķis ir iepazīstināt apmeklētājus ar pasaulē populāru, bet Latvijā mazāk zināmu mākslas virzienu – zemes mākslu jeb lendārtu (land art – angļu val.) – un parādīt tā dažādību, rosinot uz filozofiskām pārdomām par dabu un cilvēka vietu tajā.

Zemes mākslas virziens radies XX gadsimta 60. gados Amerikas Savienotajās Valstīs un izvedis mākslu no galerijām ārā, laukā. Lendārta darbi tiek radīti ar mākslinieka rokām, izmantojot viņa radošumu un dabā pieejamos materiālus – akmeņus, smiltis, gliemežvākus, lapas, zarus un tamlīdzīgus. Šī mākslas virziena objektu tapšanā tiek pielietotas tādas metodes kā balansēšana, ierakumi, iekārumi, kārtošana un citas. "Kādu brīdi tie ir redzami dabā, bet pēc tam šie mākslas darbi sadalās, aizplūst vai tiek aizpūsti," piebilst Sanda Zeme.

Lendārtam raksturīga liela pietāte pret dabu un autoru nepieķeršanās savam veikumam. Ņemot vērā zemes mākslas virziena darbu gaistošo būtību, tie tiek fotografēti un lielākā daļa cilvēku šos mākslas objektus ierauga tieši šādā formātā – kā bildi. Līdzās fotogrāfijām izstādē Spēles Dieva dārzos eksponētas arī divas Jāņa Gutāna-Graša veidotas instalācijas jeb nedaudz dabas kultūras pils Ziemeļblāzma telpās. Klūgu murskulis un interaktīvs veidojums, kura tapšanā var iesaistīties ikviens izstādes apmeklētājs.

Savukārt abi mākslinieki jau ķērušies pie savu nākamo lendārta mākslas darbu veidošanas. "Kad jūs piezvanījāt, mēs tieši vērām ciet mājas durvis un gatavojāmies doties uz Ķoņu kalnu (Naukšēnu novada Ķoņu pagastā – I. A.) sagatavot vietu un materiālus, lai varētu rīt agri no rīta sākt kaut ko radīt," atklāj Sanda Zeme. Jāatzīmē, ka izstādes apmeklējums kultūras pilī Ziemeļblāzma ir bez maksas. Tāpat kā dabas skaistums Dieva dārzos. Baudiet abus!

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē Ziemelblazma.riga.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja