Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Nebaidies no tā, ko atrodi! Tallinā atklāta fotogrāfa un mākslinieka Rodžera Ballena retrospekcija

Es strādāju ar cilvēka prāta perifēriju – uzsver fotogrāfs un mākslinieks Rodžers Ballens, kurš ir atklājis savu retrospekciju Tallinā

Attēli uznes virspusē lietas, ko cilvēki nevēlas redzēt, kas liek viņiem kā spogulī paskatīties sevī uz to, no kā viņi cenšas izvairīties, – par saviem darbiem saka pasaulslavenais ASV dzimušais, Dienvidāfrikā dzīvojošais fotogrāfs un mākslinieks Rodžers Ballens, ar kura daiļradi var iepazīties Tallinas muzejā Fotografiska. Līdz 2024. gada 14. janvārim tur būs aplūkojama viņa retrospektīvā izstāde Pasaule saskaņā ar Rodžeru Ballenu. Tā mudina aizdomāties par mūsu zemapziņas slēptākajiem aspektiem, aicina izvērtēt eksponētos darbus un nebaidīties no tā, ko varam tajos atrast, saka viena no Tallinas muzeja Fotografiska līdzdibinātājām Mārja Lorentsa.

Sirreālā pieredze 

Izstāde sākas ar Rodžera Ballena atveidojumu skulptūrā, kurā mākslinieks, tērpies zilā kreklā un tumšos džinsos, tur fotokameru, sēž uz krēslam līdzīgas konstrukcijas un grozās. "Tā ir ļoti dīvaina sirreāla pieredze," par Rodžera satikšanos ar Rodžeru savā Instagram kontā raksta fotogrāfs, kurš pats ir piedalījies izstādes iekārtošanā un bija sastopams tās atklāšanā. Viņa pasaule ir zīmējumu, instalāciju, video un fotogrāfiju kopums, kura vadmotīvs ir mākslinieciskums un noslēpumainība.

Pirmo reizi šāda mākslinieka retrospekcija bija skatāma pirms četriem gadiem Parīzes muzejā Halle St. Pierre, kura izvēle ir bijusi īpaša Rodžera Ballena vēlme. "Esmu bijis Parīzē daudzas reizes, un Halle St. Pierre ir viena no manām iecienītākajām vietām, kur doties. Tā specializējas art brut mākslā. Es sevi nesauktu par art brut vai autsaideru mākslas pārstāvi, bet manās fotogrāfijās var saskatīt saistību ar art brut dažādos veidos. Galu galā es strādāju ar cilvēka prāta perifēriju, kas ir ārpus prāta ainavas galvenās plūsmas," izdevumā Fotografiska Tallinn Magazine atklāj mākslinieks.

Dārgakmeņi smiltīs

Rodžers Ballens ir dzimis 1950. gadā Ņujorkā. Mākslinieka māte 60. gados strādāja fotoaģentūrā Magnum un vēlāk atvēra savu fotogaleriju, Rodžeram Ballenam jau agrā vecumā bija iespēja iepazīties ar izciliem fotogrāfiem un viņu darbiem. Par vienu no svarīgākajiem pavērsiena punktiem karjerā mākslinieks uzskata brīdi, kad viņa rokās nonāca Nikon FTN, ko 1968. gadā par godu vidusskolas absolvēšanai viņam uzdāvināja vecāki. Jau pēc gada ar šo fotokameru plecā un mātes sarkano Chevrolet universāli viņš devās uz Vudstokas festivālu, kurā uzņemtā fotogrāfiju sērija pirmo reizi tika publicēta tikai 2019. gadā izdevumā The New York Times, atzīmējot šī leģendārā notikuma piecdesmitgadi. "Es biju tik saviļņots. Tas ir kā atrast dārgakmeņus smiltīs," par atgriešanos pie pusgadsimtu senajiem un piemirstajiem negatīviem sacīja Rodžers Ballens, kurš pēc profesijas ir diplomēts ģeologs.

Mātes nāves satricināts, 1973. gadā Rodžers Ballens pievērsās glezniecībai kā iespējai izteikt savus pārdzīvojumus un nolēma aizbraukt no ASV. Ar autostopiem fotogrāfs devās no Kairas uz Keiptaunu, no Stambulas uz Jaungvineju – tas bija piecus gadus ilgs ceļojums. Pēc tam viņš atgriezās Amerikā, ieguva doktora grādu ģeoloģijā un vēlāk pārcēlās uz dzīvi Johannesburgā, kur dzīvo gandrīz četrdesmit gadu.

Viens no Rodžera Ballena tematiem mākslā ir atstumto balto iedzīvotāju dokumentēšana Dienvidāfrikas attālajos reģionos aparteīda beigās. No 1995. gada mākslinieka estētika sāka pārkāpt tradicionālās fotogrāfijas robežas, un viņa darbi ir attīstījušies provokatīvā realitātes un iztēles saplūšanā. "Viņa unikālajā multimediālajā Ballenesque stilā (nosaukumā ir atsauce uz fotogrāfa uzvārdu – I. A.) cilvēki, figūras un dzīvnieki apdzīvo rūpīgi izstrādātas dekorācijas, kuras rotā primitīvi, bērnu radītiem darbiem līdzīgi zīmējumi, un to var pielīdzināt absurda teātrim," mākslinieka darbus raksturo Tallinas izstādes rīkotāji.

Ekspozīcijā ir iekļautas vairākas Rodžera Ballena īsfilmas, kuru vidū ir 2020. gada darbs Žurka, vārdā Rodžers/Roger the Rat, kas nekur citur vēl nav ticis izrādīts. Jāpiebilst, ka pirms vienpadsmit gadiem mākslinieks ir radījis kulta grupas Die Antwoord dziesmas I Fink You Freaky videoklipu, kas platformā YouTube ir skatīts 125 miljonus reižu.

Rozā ievārījums

Līdzās Rodžera Ballena izstādei pašlaik Tallinas muzejā Fotografiska ir aplūkojamas vēl divas ekspozīcijas. Līdz 26. novembrim tajā būs skatāma kritiķu atzinību guvušā Senegālas mūsdienu mākslinieka Omara Viktora Diopa fotoizstāde, kurā viņš pievēršas klimata krīzes ietekmei uz Āfrikas kontinentu, globālajai melnādaino pretošanās politikai un citiem jautājumiem.

Līdz 2024. gada 11. februārim muzejā būs eksponēta arī vietējā fotogrāfa Tomasa Volkmana retrospekcija Tālā pagātne, kuras būtība ir ne tikai paša mākslinieka pasaules atklāšanā, bet arī jūtīgā laikmeta parādīšanā, sākot no 90. gadu sāpīgā trausluma līdz XXI gadsimta pirmās desmitgades augstprātīgajai estētikai. Izstādē ir vairāk nekā simt darbu, kas tapuši trīsdesmit autora karjeras gados. Savā daiļradē, kurā noteiktu vietu ieņem arī dzimuma jautājumi, Tomass Volkmans ir pietuvinājies performances mākslai un modei.

Tomasa Volkmana darbi ir izvietoti ne tikai izstāžu zālē, bet arī muzeja Fotografiska pirmajā un sestajā stāvā, kurā atrodas restorāns, kas atkārtoti ir ieguvis Michelin ceļveža Zaļo zvaigzni. Šis novērtējums apliecina, ka restorāns apvieno meistarību un ilgtspējību. Jau vasarā tas ir sācis domāt ne tikai par to, kā visu izaugušo iekļaut ēdienkartē, bet arī kā to saglabāt vēlākam laikam. Jūnija vidū uzziedējusī mežrozīte bijusi viena no restorāna darbinieku favorītēm. "Mēs uzvārījām brīnišķīgu Bārbijas rozā krāsas rožu ievārījumu," stāsta restorāna šefpavāre Merlina Vetika un uzskaita citus paveiktos darbus – no marinētiem tomātiem līdz konservētiem ķiršiem. "Tādā veidā mēs baudīsim vasaras mirkļus katru gada dienu," piebilst šefpavāre.

Informācija: fotografiska.com/tallinn

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja