Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Notecējušas sienas skaistums un kaķi. Mākslas stacijā Dubulti atklāta Sigitas Daugules izstāde

Mākslas stacijā Dubulti līdz šī gada beigām ir aplūkojama mākslinieces Sigitas Daugules izstāde Glezniecība, kuru veido jauni, iepriekš neizrādīti darbi. "Es sāku vilkt un gruntēt audeklus pagājušā gada augustā," sarunā ar laikrakstu Diena atklāj māksliniece.

Vairākas šajā izstādē eksponētās gleznas viņa ir veltījusi kaķiem un Aspazijai, kuras māja ir redzama pa Mākslas stacijas otrā stāva logu. "Pirms dažiem gadiem es apmeklēju šo muzeju, kur man ļoti patika – sākot no pagājušā gadsimta elektrības slēdžiem un tamlīdzīgām detaļām un beidzot ar kaķiem hologrammas veidā, kas atdzīvināja visu ekspozīciju," stāsta Sigita Daugule un piebilst, ka pēc kuratores Ingas Šteimanes uzaicinājuma veidot izstādi Mākslas stacijā Dubulti kaķu ienākšana gleznās ir šķitusi loģisks solis. To radīšanā māksliniece ir izmantojusi koka pamatnes un biezi klātu akrila krāsu, kurā ir veidoti kaķu zīmējumi ar otas gala kustībām. "Viņi visi ir beigti, Aspazija ir mūžībā, un kaķi arī," paskaidro Sigita Daugule.

Ikdienā māksliniece daudz lasa, tāpēc atsaukšanās uz literatūru viņas darbos nav retums, piemēram, viņa pirms kāda laika atkārtoti ir atgriezusies pie angļu rakstnieka Lūisa Kerola grāmatas Alise Brīnumzemē un sākusi domāt par trusi ar baltajiem cimdiem. Pirmajā gleznā ar truša klātbūtni viņš ir parādījies pavisam mazs, it kā skatītos aiz mājas stūra, bet pamazām viņa tēls ir sācis attīstīties. "Tagad trusis staigā pa maniem darbiem diezgan konsekventi," akcentē Sigita Daugule, kuras jaunākajā personālizstādē trusis ir kļuvis par milzīgu būtni ar izteiksmīgi sarkanām acīm.

Visa mākslinieces daiļrade ir veidojusies no ārējiem impulsiem. Tie var būt pat tādas sadzīviskas lietas kā šķūnīša applūšana pavasara sākumā. "Tā notecējusī siena bija tik skaista, bet pats fakts – tik briesmīgs," saka Sigita Daugule, kuras gleznā ir redzams abu emociju savienojums un kaut kas no ielu mākslas izpausmēm.

Savukārt izstādes Glezniecība ievadā skatītāju sagaida astoņus metrus garš darbs Bez nosaukuma, kas ir ticis iesākts pelēko toņu gammā, bet līdz ar Covid-19 pandēmijas izraisītās ārkārtējās situācijas iestāšanos nolikts malā. Pēc mēneša māksliniece ir atgriezusies pie šīs gleznas radīšanas un pārklājusi to ar sarkanīgi oranžiem toņiem, caur kuriem ik pa laikam izlaužas iepriekšējā slāņa tēli. Viņa atzīst, ka tas ir bijis psiholoģiski nomācošs laiks, jo tikuši atcelti vairāki pasākumi, arī piecu latviešu mākslinieču izstāde Austrijā, un tā laika grūtumu viņa ir nogleznojusi nost savā agresīvi noskaņotajā gleznā Siena. Bang!

Papildu informācija – Facebook.com/artstationdubulti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja