Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Paziņoti Martinsona balvas ieguvēji; zelta godalgas saņem māksliniece Sanita Ābelīte un Milena Piršteliene

Godinot izcilo Daugavpilī dzimušo keramiķi Pēteri Martinsonu (1931–2013), un aktualizējot laikmetīgās keramikas nozīmi, jau ceturto reizi Latvijas keramikas biennāles starptautiskajā konkursā Martinsona balva Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā svinīgi tika pasniegtas balvas.

Šogad starptautiskās konkursa izstādes Martinsona balva balvu fonds veidoja 21 000 eiro, to sadalot zelta, sudraba un bronzas godalgās. Zelta godalgu nacionālajā kategorijā, saņemot 5000 eiro, ieguva keramiķe Sanita Ābelīte par darbu Aiz spoguļa, savukārt sudraba godalgu un 3000 eiro saņēma Dainis Lesiņš ar darbu In search of the lost world, bet bronzas godalgu un 2000 eiro – Haralds Jegodzienskis ar darbu Flinstone #22.

Savukārt starptautisko darbu kategorijā zelta godalgu un 5000 eiro saņēma lietuviešu māksliniece Milena Piršteliene (Milena Pirštelienė) par darbu Panic Rooms. Šogad, izņēmuma kārtā, tika paziņoti divi sudraba godalgu ieguvēji – Zivens Ksu (Ziwen Xu) no Ķīnas ar darbu Bonsai. Ritual un Marta Radiks (Marta Radics) no Ungārijas ar darbu Cave Creek, abi saņemot naudas balvu 3000 eiro apmērā, līdz ar to bronzas godalga šogad netika pasniegta.

Par Martinsona balvas konkursa rezultātiem turpina viens no keramikas biennāles kuratoriem A.Baranovskis: "Jau ceturtā Latvijas keramikas biennāle un Martinsona balva ir apliecinājums keramikas mākslas nozīmīgumam un daudzveidīgumam pasaulē. Starptautiskie un vietējie mākslinieki, kas piedalījās konkursa izstādē, demonstrēja plašu pieeju un tehniku klāstu, parādot arī vēl neredzētus un unikālus izpildījumus. Godalgoto darbu mākslinieki ir paveikuši iespaidīgu darbu, un tie ir pelnījuši žūrijas atzinību, pateicoties savam radošumam un izcilajām prasmēm darbā ar materiāliem. Nešaubos, ka arī turpmāk biennāle būs nozīmīgs starptautiska mēroga notikums un pamudinās arī jaunos, topošos māksliniekus."

Tāpat žūrija atzinīgi novērtēja arī citu mākslinieku darbus, pasniedzot goda rakstus divām latviešu māksliniecēm - Olgai Melehinai par darbu 24 Hours before disappearance un Jutai Rindinai par darbu Benign Sample Catalogue (Collection through the ages), kā arī keramiķim Remī Dubibam (Remy Dubibe) no Francijas par darbu Under...lines un Kaitingam Čanam (Kaiting Chan) no Taivānas par darbu Tears. Savukārt specbalvu no SIA Keramserviss saņēma Juta Rindina par darbu Benign Sample Catalogue (Collection through the ages).

"Man ir patiesi liels pagodinājums saņemt Martinsona balvu un izjust kopības sajūtu ar citiem keramikas māksliniekiem. Aiz spoguļa ir pavisam jauns, šai konkursa izstādei radīts darbs, un to iedvesmoja biennāles kurators Valentīns Petjko, ar savu aizrautību rīkot šādus konkursus. Ar keramikas materiālu esmu saistīta vairāk nekā divdesmit gadu, un mani darbi top intuitīvi. Šā gada biennāles darbi ir fantastiski, un es visiem varu ieteikt tos nākt aplūkot," ar iespaidiem dalās Martinsona balva zelta godalgas ieguvēja Sanita Ābelīte.

Martinsona balva 2023 žūrijas sastāvā bija Latvijas Keramikas biennāles kurators, mākslinieks Valentīns Petjko, mākslinieks, pasniedzējs, Martinsona balva 2021 uzvarētājs Nacionālajā kategorijā Dainis Pundurs, māksliniece, kuratore, Martinsona balva 2021 uzvarētāja Starptautiskajā kategorijā Agne Šemberaite (Lietuva), starptautiskā keramikas žurnāla Ceramics now galvenais redaktors Vasi Hirdo (Rumānija), mākslas zinātniece, Faencas Starptautiskā keramikas muzeja direktore Claudia Casali (Itālija), māksliniece, Starptautiskās keramikas akadēmijas Ženēvā biedre un bijusī valdes locekle Ilona Romule (Latvija), Aveiru Keramikas mākslas biennāles pārstāve Andreia Vale Lourenco (Portugāle) un Ceramic Art Andenne mākslinieciskā vadītāja Gaëlle Cornut (Beļģija).

 

Latvijas Keramikas biennālē vēl notiks šādi pasākumi:

  • līdz 30. septembrim Sanitas Ābelītes personālizstāde Terra.
  • līdz 15. oktobrim starptautiskā keramikas simpozija KUR izstāde Rīgas Porcelāna muzejā.
  • Līdz 30. septembrim portugāļu laikmetīgās keramikas izstāde Kopsolī Rīgas mākslas telpā.
  • 4. oktobrī Korejas laikmetīgās keramikas izstādes Pašterapija atklāšana Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Rīgā.
  • 28. oktobrī Baltijas valstu laikmetīgās keramikas izstādes Baltic Current atklāšana Aveiro pilsētas muzejā, Portugālē.

Ar detalizētu pasākumu programmu var iepazīties Rotko centra mājaslapā: www.rothkocenter.com

 

Biennāli organizē Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru un izstāžu norises vietām. Biennāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Latgales Kultūras programma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja