Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

SEB stipendiju glezniecībā šogad saņem māksliniece Katrīna Biksone

Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) ceturtdien, 21.septembrī, pasniegta SEB stipendija glezniecībā - šogad SEB stipendiju un skatītāju simpātiju balvu saņēma jaunā māksliniece Katrīna Biksone, informēja LMA abiedrisko attiecību vadītāja Laura Ozola.

Katrīna Biksone šogad absolvējusi LMA glezniecības specialitāti bakalaura programmā un šobrīd studē LMA maģistra programmas POST specialitātē. Erasmus programmas ietvaros viņa papildinājusi savas zināšanas Leipcigas Vizuālās Mākslas akadēmijā. Katrīna regulāri piedalās grupu izstādēs un citos projektos, strādājot ar eļļas tehniku un iekļaujot instalācijas elementus savos darbos. Pēdējie projekti un darbi ir veltīti tēmas un problēmu risināšanai, pievēršot uzmanību kontinuitātei un sērijveida pieejai. Katrīnas veidotā personālizstāde Paukotāja istaba galerijā LOOK patlaban izvirzīta Latvijas sabiedrisko mediju Kilograms kultūras 2023 rudens balsojumā.

Līdz ar apbalvojumu SEB stipendijas laureāte iegūst naudas balvu 2000 eiro apmērā un apmaksātu Laikmetīgās mākslas mesas apmeklējumu kādā no Eiropas Savienības pilsētām kopā ar radošo darbnīcu.

Balvas pasniegšanas brīdī konkursa finālistus un klātesošos uzrunāja LMA rektors Kristaps Zariņš: "Pārvarēt balta audekla pretestību ir izaicinājums gan iesācējam, gan rūdītam gleznotājam. Izlikt savu darbu publiskai apskatei, rēķinoties ar veselīgu kritiku un arī ar aizkaitinātu publikas viedokli, ir izaicinājums. Balva finālā ir adrenalīns, lai pārvarētu šķēršļus un plūktu laurus."

Ieva Tetere, SEB bankas vadītāja, turpina: "Māksla kā zinātne un izteiksmes forma neapšaubāmi tiecas uz iekšējo autonomiju un neatkarību, tomēr tikai mijiedarbībā ar vidi un apkārtējo cilvēku uztveri tā atklāj savu dziļāko būtību. Skatītājs nav tikai attāls vērotājs, bet arī mākslas procesa virzītājs. Jebkurš novērtējums, tāpat kā ikviens kritiķa atzinums, ir mākslinieka iekšējās pasaules formētājs, tāpēc ir liels gandarījums, ka ar SEB stipendiju varam veicināt jaunu un talantīgu mākslinieku radošo ceļu, sniedzot atbalstu, kas neieliek rāmjos, bet tieši pretēji – dod impulsu eksperimentēt. Vēlam, lai mākslinieces Katrīnas Biksones turpmākā darbība vienmēr tiecas uz dialogu ar auditoriju, neatkarīgi, vai tā ir jaunu kopsaucēju meklēšana, vai cieņpilna radošuma un ideju konfrontācija."

"Katrīnas Biksones darbi vieš pārliecību par to, ka jaunā māksliniece apzinās savas vēlmes un pietiekami ambiciozi strādā, lai tās īstenotu. Viņas līdzšinējā darbība atstāj iespaidu par apzinātu progresu, kontekstuālu uztveri un izpratni par aktuālām glezniecības metodēm. Balansā noturēts vēriens un uzmanība pret detaļām mudina domāt par autores spēju organiski iekļauties aktīvā Latvijas un starptautiskā profesionālās mākslas kontekstā. Par to liecina arī vienbalsīgais žūrijas lēmums un skatītāju simpātiju balsojums," papildina neatkarīgā kuratore Auguste Petre.

Šogad uz SEB stipendiju glezniecībā pretendēja astoņi mākslinieki: Katrīna Biksone, Alīna Burlakova, Laima Daberte, Madara Freidenfelde, Linda Jākobsone Viškere, Gunta Lante, Ivars Pommers un Laura Veļa.

Lēmumu par to, kuram māksliniekam piešķirt stipendiju, noteica izveidots konkursa žūrijas sastāvs: LMA prorektors profesors Andris Vītoliņš, SEB Private Banking vadītāja Elīna Piebalga, LMA Glezniecības katedras vadītājs Kristians Brekte, LMA Projekta un attīstības daļas izstāžu koordinatore Inese Rozentāla, kuratore Auguste Petre, gleznotājs Jānis Šneiders un 2013. gada SEB stipendijas laureāts Klāvs Loris.

Finālistu darbu izstāde aplūkojama līdz 7. oktobrim LMA aulā. Izstādes darba laiks: P., O., T., C., Pk. 10.00–18.00, Kalpaka bulvāris 13.
Ieeja bezmaksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja