Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

22.Starptautiskajā Baha kamermūzikas festivālā piedalīsies mākslinieki no Latvijas un Francijas

22. Starptautiskais Baha kamermūzikas festivāls šogad norisināsies no 2. novembra līdz 8. decembrim, piedāvājot četrus krāšņus koncertus. Tajos piedalīsies viesi no Francijas, Baha kamermūzikas festivāla direktore, klavesīniste Aina Kalnciema un izcilā vijolniece Eva Bindere, jaunie talanti Anna Katrīna Paukšēna un Kārlis Gusts Zariņš, kā arī gaidāms Jura Karlsona Kafijas kantātes pasaules pirmatskaņojums, informēja festivāla rīkotāji.

"Mīļie Baha mūzikas draugi! Priecājos, ka atkal tuvojas nemirstīgā Johana Sebastiana Baha svētki. Vācu komponists, kura daiļrade pieder visai cilvēcei, dod garīgu spēku katram klausītājam. Viņa mūzika nepazīst šķēršļus starp valstīm un tautām, tā prot tuvināt gan klausītājus, gan izpildītājus. Jau divdesmit otro reizi Baha mūzikas fonds aicina uz festivāla koncertiem un meistarklasēm visus tos, kas vēlas dot savai dvēselei nemirstības pieskārienu," uzsver Baha kamermūzikas festivāla direktore, klavesīniste Aina Kalnciema.

2. novembrī plkst.19 festivāla atklāšanas koncertā Mazajā ģildē ar programmu The Mad Lover viesosies baroka vijolnieks Teotims Langluā de Svarte (Théotime Langlois de Swarte; Francija) un lautists Tomass Danfords (Thomas Dunford; Francija). Programmā skanēs Henrija Pērsela, Daniela Pērsela, Džona Eklesa un citu 17.–18.gadsimta komponistu skaņdarbi.

Tomass Danfords pieder pie izcilākajiem un slavenākajiem savas paaudzes lautistiem, uzstājoties kopā ar ievērojamākajiem senās mūzikas ansambļiem un solistiem. 2018. gadā Tomass Danfords nodibināja ansambli Jupiter, ar kuru kopā ierakstījis albumus Vivaldi (2019) un Amazone (2021). Ansamblis koncertējis Eiropas un ASV prestižākajās koncertzālēs: Elbas filharmonijā, Vigmora zālē, Kārnegī zālē, Berlīnes filharmonijā un citās.

"Kaislība, aizraušanās un eklektika" - tā tiek raksturots jaunais vijolnieks Teotims Langluā de Svarte. Koncertējot slavenajā Parīzes filharmonijā Teotims spēlējis Antonio Stradivāri vijoli no Davidoff kolekcijas, kas atrodas Parīzes Mūzikas muzejā. Ar programmu The Mad Lover, kas skanēs arī Rīgā, vijolnieks kopā ar ansambli Holland baroque dosies koncerttūrē uz Franciju, Vāciju, Nīderlandi un Dienvidameriku.

12. novembrī plkst. 17 ar koncertu Vārds jaunajiem Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē festivālu turpinās Anna Katrīna Paukšēna (čells) un Kārlis Gusts Zariņš (klavieres). Programmā iekļauti Johana Sebastiāna Baha un Ludviga van Bēthovena skaņdarbi.

Anna Katrīna Paukšēna čella spēli mācījusies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, bet šobrīd ir Sibēliusa mūzikas akadēmijas (Helsinki, Somija) studente leģendārā somu čellista, daudzu konkursu laureāta Marti Rusi (Martti Rousi) klasē.

Kārlis Gusts Zariņš absolvējis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas klavierspēles klasi un ir viens no talantīgākajiem jaunajiem Latvijas pianistiem savā vecuma grupā, izceļoties ar radošumu un mūzikas izpratnes dziļumu, spēju to paust īpašā, sev raksturīgā veidā. Šobrīd Kārlis Gusts ir Sibēliusa Mūzikas akadēmijas klavierklases students.

20. novembrī plkst. 18 Vāgnera namā uz koncertu Veltījums Joahnam Sebastianam Baham aicina klavesīniste un festivāla direktore Aina Kalnciema un izcilā vijolniece Eva Bindere. Programmā iekļautas Joahana Sebastiana Baha Sonātes vijolei un klavesīnam Nr. 3 mimažorā, Nr. 4 dominorā un Nr. 6 solmažorā.

Vijolniece Eva Bindere piecpadsmit gadus (no 1997. līdz 2022. gadam) vadīja Gidona Krēmera dibināto kamerorķestri Kremerata Baltica. Pašreiz Eva Bindere aktīvi koncertē Trio Palladio sastāvā kopā ar vēl diviem izciliem latviešu mūziķiem – Londonas filharmonijas orķestra pirmo čellu Kristīni Blaumani un brīnišķīgo pianistu Reini Zariņu. 2017. gadā Eva Bindere saņēma Latvijas augstāko klasiskās mūzikas apbalvojumu – Lielo Mūzikas balvu. E. Bindere bijusi arī pilna laika vijoļspēles profesore Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, bet šobrīd apmetusies uz dzīvi Itālijā, sniedz meistarklases Eiropā un citviet pasaulē, kā arī koncertē kopā ar pasaulslaveniem orķestriem.

8. decembrī plkst. 19 festivāla noslēguma koncertā Kafija. Bahs. Karlsons muzicēs orķestris Sinfonia concertante (diriģents Andris Vecumnieks), solists – klarnetists Guntis Kuzma. Programmā: Johana Sebastiana Baha Kafijas kantāte un kā atbilde vai dialogs tiks pirmatskaņota Jura Karlsona Kafijas kantāte, kas radīta speciāli šim festivālam.

Guntis Kuzma kopš 2022./2023.gada sezonas ir Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents, kurš labprāt piedalās dažādos kamermūzikas projektos, īpašu uzmanības pievēršot laikmetīgajai mūzikai. Kā klarnetists piedalījies vairāku jaundarbu pirmatskaņojumos. 2018. gada janvārī izskanējušajā Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā lielu atzinību guva Gunta Kuzmas un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra veiktais Ādolfa Skultes Piektās simfonijas lasījums. Par to, kā arī par Sebastiana Fagerlunda Klarnetes koncerta solo partijas atskaņojumu kopā ar karmerorķestri Sinfonietta Rīga un diriģentu Normundu Šnē, Kuzma saņēma Lielo Mūzikas balvu kategorijā Par izcilu interpretāciju.

Biļetes uz koncertiem var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Informācija par starptautisko Baha kamermūzikas festivālu pieejama sociālajā tīklā Facebook: https://www.facebook.com/bachfestivallatvia un festivāla mājaslapā www.music.lv/bachfestival

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja