Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Lielajā dzintarā koncertēs čelliste Marta Sudraba un vijolnieks Georgs Sarkisjans

4. novembrī plkst 19.00 koncertzālē Lielais dzintars ar Liepājas Simfonisko orķestri Normunds Šnē vadībā muzicēs viena no labākajām latviešu čellistēm, Vīnē strādājošā Marta Sudraba un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pirmā vijole Georgs Sarkisjans, pavēstīja orķestra pārstāve Iveta Vēvere.

“Šis koncerts ir tiešām neparasts, un neparastums tajā ir pats notikums, ka te vienā programmā, pat vienā skaņdarbā satiksies trīs izcili mūziķi – Latvijas galvenā orķestra pirmā vijole Georgs Sarkisjans, brīnišķīgā Marta Sudraba, kas jau daudzus gadus darbojas Vīnes nozīmīgākajos kolektīvos – filharmoniķos un valsts operas orķestrī, un diriģents Normunds Šnē, bez kura Latvijas akadēmiskās mūzikas pasaule šodien nav iedomājama. Visi šie mūziķi ir personības ar lielo burtu,” stāsta Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis.

Skaņdarbs, kura atskaņošanā piedalīsies visi minētie mūziķi ir Johannesa Brāmsa Koncerts vijolei, čellam un orķestrim. Šis dubultkoncerts bija Brāmsa pēdējais skaņdarbs orķestrim, rakstīts 1887. gadā kā samierināšanās žests senam komponista draugam – ievērojamajam vijolniekam Jozefam Joahimam, ar kuru personisku iemeslu dēļ draudzīgās attiecības bija pajukušas. Tas ir tehniski un muzikāli tiešām sarežģīts – vienmēr izaicinājums, jo pieprasa divu vienlīdz izcilu solistu dalību.

Martai Sudrabai šis ir zīmīgs skaņdarbs; kā viņa pati stāsta: “Man bija tas gods Telavivā to atskaņot  un ierakstīt kopā ar Gidonu Krēmeru un Telavivas simfonisko orķestri Džuzepes Sinopoli vadībā.” Arī Georgs Sarkisjans ar nepacietību gaida šo koncertu, sakot: “Savā ziņā tas būs notikums manā dzīvē. Atskaņojot šo dubultkoncertu, iegūšu savā repertuārā pēdējo no Brāmsa skaņdarbiem vijolei, ko vēl neesmu iepazinis." 

Koncerta otrajā daļā Liepājas Simfoniskais orķestris Normunda Šnē vadībā atskaņos vien desmit gadus vēlāk – 1899. gadā Žana Sibēliusa radīto Pirmo simfoniju. Tas ir komponista daiļrades sākumposma darbs. Sibēliuss ar ievērības cienīgu meistarību to rakstījis 33 gadu vecumā, jau tobrīd nostājoties līdzās lielajiem Vakareiropas meistariem.

Marta Sudraba ir absolvējusi Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, tālāko izglītību papildinājusi Londonas Gildhola mūzikas un drāmas skolā, Bāzeles un Vīnes mūzikas akadēmijās. Muzicējusi pasaules slavenākajās koncertzālēs kopā ar tādiem vispāratzītiem orķestriem kā Izraēlas Filharmonijas, Berlīnes, Bāzeles, Milānas La Scala, Kanasavas, Bernes un daudzi citi simfoniskie orķestri. Kā soliste Marta uzstājusies kopā ar Gidonu Krēmeru, Oļegu Maizenbergu, Tomasu Kvastofu, Džošua Bellu, Nikolaju Znaideru, Baibu Skridi, Moniku Mančīni un vēl citiem ievērojamiem mūziķiem.

Arī Georgs Sarkisjans ir Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas absolvents, pēcāk viņš izglītoties turpinājis Roberta Šūmaņa mūzikas augstskolā Diseldorfā Idas Bīleres klasē, kur saņēmis diplomu ar augstāko novērtējumu. Koncertējis dažādu orķestru sastāvos ar tādiem māksliniekiem kā Ingo Mecmahers, Ivans Fišers, Anu Tali un citi. Kā kamermūziķis Georgs Sarkisjans debitējis 2010. gadā Bonnas Bēthovena mājās koncertzāles ciklā Young Stars. Devies koncertturnejās Vācijā un citur Eiropā, atskaņojot Mendelszona, Bēthovena, Špora un citu autoru darbus. Kopā ar Idu Bīleri ieskaņojis CD ar jaunatklātiem Hindemita vijoļduetiem.

Biļetes uz Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotajiem koncertiem pieejamas visās Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Noslēdzies festivāls Rīgas ritmi 2024

Noslēdzies 24. starptautiskais improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls Rīgas ritmi, kas šogad norisinājās no 3. līdz 6. jūlijam, četrās galvaspilsētas lokācijās, piedāvājot kopumā ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja