Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atzīmēs pirmā Rīgas Pilsētas teātra 240 gadu jubileju

Ar konferenci un muzikālu kultūras programmu atzīmēs pirmā Rīgas Pilsētas teātra 240 gadu jubileju, informēja Rīgas Riharda Vāgnera biedrības sabiedrisko attiecību vadītāja Signe Viška.

1782. gadā ēkā, ko šobrīd pazīst kā Vāgnera namu, tika dibināts pirmais Rīgas Pilsētas teātris, kurā divus gadus strādājis komponists Rihards Vāgners un kur koncertējuši tādi mākslinieki kā Ferencs Lists, Klāra Šūmane un Ektors Berliozs. Šogad aprit tieši 240 gadi kopš teātra dibināšanas, un Rīgas Riharda Vāgnera biedrība 13. septembrī šo notikumu atzīmēs ar priekšlasījumiem, Andreja Osokina solokoncertu un muzikāli dramatisku izrādi Kristīnas Vuss režijā.

"Rīgas Pilsētas teātris ilgus gadus bijis vācu un latviešu kultūras sastapšanās punkts, te savas pēdas atstājis Vāgners, Lists, Dorns un citi mākslinieki, un tieši šī ēka ir priekštece tagadējai Latvijas Nacionālajai operai un baletam," stāsta Māris Gailis, Rīgas Riharda Vāgnera biedrības valdes priekšsēdētājs. "13. septembris daudzējādā ziņā būs kā ceļojums laika mašīnā, piemēram, Vāgnera zālē skanēs tā pati mūzika, ko Lists šeit izpildīja pirms 180 gadiem. Rīgas Pilsētas teātra jubileja būs ne tikai iespēja tuvāk iepazīt ēkas vēsturi un uzzināt vairāk par Vāgneru un viņa laikabiedriem Rīgā, bet arī izdevība ielūkoties Vāgnera nama iekšienē pirms rekonstrukcijas darbu uzsākšanas, kas plānota nākamā gada vidū."

Konference No Fītinghofa teātra līdz Vāgnera namam piedāvās piecus informatīvus priekšlasījumus par ēkas vēsturi, arhitektūru un kultūras dzīvi gandrīz divarpus gadsimtu griezumā. Konferenci atklās Rīgas Pilsētas teātra dibinātāja Oto Hermaņa barona fon Fītinghofa-Šēla pēcteči – Joahims von Fītinghofs (Joachim von Vietinghoff) kopā ar meitu Jūliju fon Fītinghofu (Julia von Vietinghoff). Ar priekšlasījumiem uzstāsies arī muzikoloģe un pētniece Lolita Fūrmane, komponiste un mākslas doktore Ilona Breģe, arhitekts Ilmārs Dirveiks, kā arī arhitekte Zaiga Gaile. Ar programmu un referātu tēmām var iepazīties Rīgas Riharda Vāgnera biedrības mājaslapā https://www.vagneriga.lv. Konferenci bez maksas aicināti apmeklēt visi interesenti, iepriekš reģistrējot savu dalību, aizpildot anketu šeit vai rakstot uz [email protected].

 

Savukārt 13. septembra vakarā plkst. 19.00 gaidāms Andreja Osokina solokoncerts 1842. Lists Rīgā, kurā izskanēs Riharda Vāgnera un Ferenca Lista klaviersonātes. Programmu papildinās skaņdarbi, ko Lists izpildīja savā Rīgas koncertā 1842. gadā, tostarp arī Volfganga Amadeja Mocarta ārija no operas Figaro kāzas, kurā Andrejam Osokinam pievienosies Sonora Vaice, kā arī Ludviga van Bēthovena Adelaīde Mihaila Čuļpajeva dziedājumā.

Pianists Andrejs Osokins stāsta: "Ar nepacietību gaidu koncertu šajā leģendārajā zālē, ko iemīlēju jau bērnībā, jo tieši šeit katru gadu ar jaunu soloprogrammu uzstājās mans tēvs Sergejs Osokins. Ļoti gaidu, kad tuvosies tas brīdis, kad Rīga varēs lepoties ar atjaunoto Riharda Vāgnera namu un teātri, un ticu, ka šis koncerts būs svarīgs solis pretī šai skaistajai vīzijai!"

Vakara programmas otrajā daļā gaidāma muzikāli dramatiska izrāde Dziesmu, dziesmu un vēlreiz dziesmu Kristīnas Vuss (Kristina Wuss) režijā.

"Savā Rīgas laikā Vāgners esot izlasījis daudz grāmatu. Iedomāsimies fantastisku situāciju, kurā šīs grāmatas pārvēršas par putniem, kas aizlido uz tām vietām, kuras bija nozīmīgas komponista daiļradei. Šīs operteātra kolāžas centrā ir mazpazīstami fakti un nojausmas. Viss ir izdomāts, bet katrai domai un idejai pamatā ir pierādāms patiesības grauds," par uzvedumu stāsta režisore.

Uz skatuves izskanēs skaņdarbi no Vāgnera operām, kā arī fragmenti no darbiem, kurus Vāgners diriģējis Rīgas Pilsētas teātrī. Vāgnera lomā iejutīsies LNOB solists Andis Kipļuks, Minnu Vāgneri atveidos LNOB soliste Evija Martinsone. Izrādē piedalīsies arī Edgars Ošleja, Dace Volfarte, Mārtiņš Zilberts, Marija Grauba un Kaspars Zaķis.

Biļetes uz 13. septembra vakara programmu pieejamas Biļešu paradīzē. Visi ieņēmumi no iegādātajām biļetēm atbalstīs Vāgnera nama atjaunošanas projektu.

Rīgas Pilsētas teātra 240 gadu jubilejas norises atbalsta Konrāda Adenauera fonds, Valsts kultūrkapitāla fonds, Gētes Institūts Rīgā un Latvijas Nacionālā Opera un balets.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja