Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Augusta sākumā norisināsies mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls Zobens un lemess

Sestais mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls Zobens un lemess apmeklētājus gaidīs no 7. līdz 9. augustam ainaviskajā Mūsas un Mēmeles satekā, Bauskas pilskalna estrādē. Šogad festivālā uzstāsies pašmāju publikas mīluļi Skyforger, Batushka no Polijas un Harakiri For The Sky no Austrijas un daudzi citi, informēja festivāla rīkotāji.

Turpinot festivāla tradīcijas, arī šogad tajā uzstāsies dažādu folkmūzikas atzaru mūziķi līdztekus metāla grupām, kas, smeļoties iedvesmu folklorā, klausītājiem sniedz mūsdienīgāku un smagnējāku skanējumu, tai pašā laikā saglabājot saikni ar pagātni. Festivāla programmu bagātinās arī viduslaiku cīņu paraugdemonstrējumi, interesentiem būs iespēja līdzdarboties seno amatu meistarklasēs, dzīvās arheoloģijas eksperimentos, kā arī iemēģināt roku dažādās viduslaiku spēlēs un sacīkstēs. Būs pieejama arī plaša pašmāju amatalus (craft beer) izvēle.

Kā jau zināms, pasauli pārņēmusī Covid-19 pandēmija ieviesa korekcijas arī pasākumu rīkošanā. Tādēļ ceļošanas ierobežojumu dēļ festivālā piedalīties nevarēs iepriekš izziņotās grupas no Ukrainas – Nokturnal Mortum un Khors, kā arī baltkrievu Downcross. Tomēr radušos robu festivāla programmā aizpildīs uzlecošās post-black metāla zvaigznes no Austrijas Harakiri for the Sky, kā arī kuplāks mākslinieku skaits no Baltijas valstīm.

Ar latviešu folkmetāla grandi Skyforger savas pastāvēšanas 25 gadu laikā ir izpelnījusies plašu atzinību gan tēvzemē, gan tālu aiz tās robežām. Ar savu krāšņo un aizrautīgo uzstāšanos Debesu kalēji nekad neliek klausītājiem vilties, un varam būt droši, ka arī šoreiz publika saņems gaidīto pēc pilnas programmas.

Festivāla viesi no Polijas –  savā mūzikā sapludina majestātiski drūmas tumšā metāla skaņas ar pareizticīgās baznīcas liturģisko dziedājumu motīviem, tādējādi veidojot unikāli atmosfērisku skanējumu. Pirms pusotra gada grupa piedzīvoja skandalozu šķelšanos, tās abiem galvenajiem dalībniekiem nonākot konfliktā un savstarpēji izmetot vienam otru no grupas. Tā rezultātā šobrīd paralēli eksistē divas formācijas ar šādu nosaukumu; vienas centrā ir sākotnējās grupas mūzikas autors Kšistofs "Hristofors" Drabikovskis, savukārt otru kūrē bijušais vokālists Bartlomejs Krisjuks. Abas versijas kopš konflikta sākuma ir izdevušas pa albumam, un publikas reakcija ir viennozīmīga – absolūtais vairākums nosliecas par labu pirmajai, Drabikovska grupai, kura uzstāsies arī šogad Bauskā.

Austrijas grupa Harakiri for the Sky dibināta pirms deviņiem gadiem, un līdz šodienai paspējusi izdot četrus pilna garuma albumus, pakāpeniski iekarojot klausītāju sirdis visā pasaulē. Viņi nominēti arī Amadeus Austrian Music Award un Metal Hammer Awards 2018 balvām. Ar nelielu koncertu ierobežotam klausītāju skaitam šī grupa šī gada sākumā atrādījās arī Latvijas klausītājiem, un ar savu melanholiski skarbo melnā metāla un postroka sintēzi izpelnījās nedalītu publikas atzinību.

Uz Zobens un Lemess 2020 skatuves uzstāsies arī somu atmosfēriskā pagānmetāla māksliniece Vermilia ar pavadošo sastāvu, Igauniju pārstāvēs melnmetālisti Thou Shell of Death un Bestia, Lietuvu – ambient/neofolk projekts “Veliu Namai”, folkroka kopa “Lietis” un folkmetāla grupa “Ūkanose”, savukārt Latvijas mūzikas scēnas dažādību apliecinās Urskumug, Inokentijs Mārpls, Delve, Everlust, Ryvendir, Iron Wings un citi.

Nakšņošana paredzēta telšu pilsētiņā, kas būs izvietota festivāla teritorijā. Pasākumā būs pieejami visi nepieciešamie pamatpakalpojumi, tostarp labierīcības, ēdināšana, dzērieni, medpunkts, kā arī veldzēties gribētājus gaidīs Mūsas un Mēmeles pludmales.

Iepriekšējos gados iedibināto praksi dzērienus pildīt vairākkārt lietojamās glāzēs šogad Covid-19 infekcijas risku dēļ īstenot diemžēl nebūs iespējams – dzērieni tiks pildīti tikai vienreizējās lietošanas glāzēs, bet vairākkārt lietojamās glāzes būs iespējams iegādāties tikai kā suvenīrus.

Svarīgi ņemt vērā, ka festivāls varēs sekmīgi norisināties tikai tad, ja visi tā dalībnieki un apmeklētāji ievēros ar MK noteikumiem Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" un citiem attiecīgajiem normatīvajiem aktiem noteiktos drošības pasākumus. Priekšnesumu un citu aktivitāšu programma beigsies noteiktajā laikā, tāpat arī ēdienu un dzērienu tirgotavas ievēros atļautos darba laikus un visas pārējās tām noteiktās prasības. Festivālā tiks nodrošinātas iespējas mazgāt un dezinficēt rokas, kā arī tiks kontrolēta distancēšanās prasību ievērošana, taču ikvienam apmeklētājam jārēķinās ar to, ka pasākuma izdošanās ir arī uz apmeklētāju sirdsapziņas un bezatbildīga attieksme pret Covid-19 ierobežojumiem var novest pie festivāla slēgšanas. Tādēļ festivāla organizatori cer uz apmeklētāju godaprātu, tāpat kā spēju izdarīt atbildīgas izvēles un uzturēt tīru vidi, lai arī šogad šie svētki aizritētu tikpat lieliskā gaisotnē, kā jau ierasts.

Ņemot vērā situācijas neskaidrību, līdz augusta sākumam iepriekšpārdošanā pieejamas vien 1000 biļetes. Ja epidemioloģiskā situācija to pieļaus, īsi pirms festivāla biļešu skaits tiks palielināts līdz Ministru kabineta šobrīd noteiktajam limitam.

Biļetes pieejamas https://ticketshop.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja