Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Divi Mārči Auziņi un audiovizuāls portāls. Zinātnieka un ģitārista lekciju cikls Flirts ar citādo

Viņiem ir vienāds vārds un uzvārds – Mārcis Auziņš. Zinātnieks un mūziķis. Ģitārists Mārcis Auziņš atzīstas, kas viņš bijis tas, kurš pārvarējis kautrīgumu un uzrunājis profesoru: "No rītiem, kad staigāju ar suni, klausījos Mārča Auziņa podkāstu, lekcijas YouTube. Nu ļoti interesanti, neparasti par nezināmo. Bija nojausma, ka jābūt saskares punktiem, kas varētu būt interesanti ne tikai man."

Zinātnieks bijis atvērts sadarbībai. "Mūs vieno aizrautība lietās, ko abi darām, tāpēc tagad esam kopā uz skatuves. Mūs vieno radošums. Izrādās, ka jaunatklāšanas process un nojausmas sajūta ir vienāda gan zinātnē, gan mūzikā. Radot skaņdarbu, vispirms ir nojausma, tad veidojas kaut kāda struktūra un faktūra, kas tiek pārvērsta mūzikā. No sarunām ar Mārci Auziņu esmu sapratis, ka zinātnē vispirms ir teorētiskā un praktiskā bāze, rodas nojausma un tad – atklājums, jauna formula, izgudrojums," stāsta mūziķis.

Abi Mūzikas namā Daile no 26. septembra aicina uz lekciju ciklu Flirts ar citādo. Vai uzstāšanās būs improvizācija? Mūziķis skaidro, ka viss ir daudz sarežģītāk un darbietilpīgāk, jo notiek aktīvs mēģinājumu process. Skatītājus gaida aizraujošs audiovizuāls priekšnesums. Komandā ir arī režisore Paula Pļavniece, vizualizācijas veido Ineta Sipunova. Zinātnieks reflektēs par konkrētām, mūsdienās aktuālām tēmām: mākslīgo intelektu, klonēšanu, cik tas viss ir praktiski pielietojams vai bīstams u. tml. "Es savukārt atsaucos uz katru no šīm tēmām, un, skanot mūzikai, top vizualizācijas. Zinātnei satiekoties ar mūziku, rodas monolīts mākslas darbs. Varētu to saukt par audiovizuālu portālu uz citādu pasaules redzējumu un izpratni, kurā zinātnieka stāstītais pārtop muzikālās ainavās, meklējot atbildes uz lielajiem jautājumiem un mūsdienu izaicinājumiem," skaidro Mārcis Auziņš. "Mūzikas mirkļi un vizualizācija būs kā pārdomu brīži pēc zinātnieka sniegtās informācijas."

Ja klausītājiem šis formāts būs interesants – ideja ir unikāla un oriģināla –, tiek plānotas vairākas "lekcijas". Nākamā iespēja klausīties zinātnieka un mūziķa radošās sadarbības rezultātu būs 11. oktobrī.

Speciāli šai izrādei tapis Mārča Auziņa mūzikas albums Citādi citāti. "Nemainīgs paliek mans muzikālais vektors, kura stūrakmens ir ģitāra, bet šoreiz esmu ļāvies eksperimentiem ar skaņu, formu un faktūru, priekšplānā virzot ambientu un ēterisku atmosfēru. Ceru, ka šī mūzika arī klausītājiem kaut uz brīdi kļūs par simbolisku portālu uz citu apziņas stāvokli. Mārča Auziņa zinātnes sleja līdzās citiem avotiem nereti kalpojusi par iedvesmas avotu," stāsta mūziķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja