Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Dziesmas ir jādzied kopā! Folkloras kopa Tarkšķi jaunā elektroniskā albumā aicina – Sadziedāsim?

Folkloras kopa Tarkšķi elektroniski izdod jaunu albumu Sadziedāsim?, kurā grupas jaunākā paaudze – pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērni – dzied tautā zināmas un iemīļotas latviešu tautasdziesmas, piemēram, Maza, maza meitenīte, Aiz kalniņa dūmi kūp, Baltu pupu iestādīju un vēl deviņas citas dziesmas.

Dziesmas aranžējusi pati folkloras kopas izveidotāja un vadītāja Kristīne Karele. Dziesmu pavadījumos dzirdami tautas instrumenti – kokle, vijoles, mandolīnas, base un akordeons. Albums Sadziedāsim? pieejams Spotify, YouTube, Apple Music un citās mūzikas straumēšanas vietnēs.

 

Tautiskā karaoke

Jauks un noderīgs papildinājums divpadsmit dziesmām ir atsevišķi pievienotie instrumentālie pavadījumi jeb karaoke versijas, kas īpaši šajā ierobežojumu laikā var tikt izmantotas, muzicējot mājās vai mūzikas stundās bērnudārzos un skolās, iekļaujot šīs dziesmas folkloras kopu vai vokālo ansambļu repertuārā. "Mēs aicinām sadziedāt kopā ar mums, tāpēc šoreiz izvēlējāmies vispazīstamākās tautas dziesmas," stāsta Kristīne Karele. Ja nu dziedāšana pēc pirmā pantiņa apstājas, jo piemirsušies vārdi, tos var viegli atrast internetā.

Agrāk bez dziedāšanas neiztika nevienos godos un ekskursijās. Kristīne saka, ka pulkā dziedāšana nav gluži beigusies. "Arī tagad cilvēki dzied savam priekam. Mana mamma, skolotāja, piemēram, šoruden bija tajā nelaimīgajā Natālijas Draudziņas ģimnāzijas pedagogu ekskursijā, un visu mājupceļu autobusā kopā dūšīgi dziedāts. Šoreiz gan varbūt jāsaka – diemžēl..." 

 

Simts tarkšķu

Folkloras kopā Tarkšķi darbojas ap simts bērnu un jauniešu vecumā no diviem līdz 18 gadiem. Īpaši klausītāju iecienīta ir Tarkšķu mandolīnistu grupa, kas atjaunojusi senās šī interesantā instrumenta kopmuzicēšanas tradīcijas Iecavā. "No Ilmāra Pumpura un citiem etnomuzikologiem esmu uzzinājusi, ka mandolīna senāk bijusi tautā diezgan populārs instruments. Pagājušā gadsimta sākumā Latvijā tas bijis tikpat izplatīts kā šobrīd ģitāras spēle. Tā bijis, jo šis instruments nav dārgs un ir samērā viegli iemācīties to spēlēt. Izpētījām, ka pirms simts gadiem Iecavā to pratuši diezgan daudzi, vēl piecdesmitajos gados te bijuši vismaz divi mandolīnu ansambļi. Ir saglabājušās fotogrāfijas." Vēl pirms Otrā pasaules kara mandolīnas bijušas arī jauktu tautas mūzikas kapelu sastāvā: vijole, mandolīna, kāda "garmoška" klāt. Kristīne saka: "Tāpēc droši atļaujamies mandolīnu saukt par mūsu – Iecavas – tautas instrumentu. Pirms diviem gadiem izdevām tieši mandolīnu spēlei veltītu albumu Smukā meitiņ’."

Savukārt base ir kontrabasa un čella radiniece, instruments ar trim stīgām. "Ļoti maz ir saglabājušies vecie instrumenti, toties ir meistars Varis Auziņš, kurš no darba IT jomā brīvajā laikā uzņēmies misiju sākt no jauna būvēt bases. Nu jau to ir diezgan daudz," stāsta Kristīne Karele.

 

Spēlē visi

Tarkšķu dalībnieki gan dzied, gan spēlē dažādus instrumentus un pat dejo. "Visi piecgadīgie bērni Tarkšķos sāk spēlēt blokflautiņas. Tagad, Covid-19 laikā, piepirku klāt arī mutes ermoņikas. Drusciņ vecāki bērni jau izvēlas citus instrumentus. Ļoti liela daļa kaut ko spēlē, daudzi pat vairākus instrumentus. Ar tautas instrumentu spēli aizrāvušies arī bērnu vecāki," stāsta Kristīne Karele, kura pati savulaik mūzikas skolā mācījusies vijoli. Ikdienā viņa ir angļu valodas un literatūras skolotāja un strādā Iecavas vidusskolā, bet mūzika un folklora viņai ir sirdslieta. "Lai man būtu, kur vijolīti pačīgāt pēc tam, kad pabeidzu bērnu mūzikas skolu, mamma mani aizveda uz Rīgas Skolēnu pils folkloras ansambli Kokle. Pēc tam aizgāju uz Latvijas Universitātes folkloras ansambli Dandari, un drīz jau izveidoju pati savu ansambli." Tarkšķu sākums bija Rīgas 99. vidusskolā 1992. gadā. Pēc desmit gadiem ar ģimeni pārvākusies uz Iecavu, Kristīne izveidoja jaunu ansambli, bet nosaukumu paņēma līdzi. Tarkšķos izauguši un joprojām darbojas arī visi trīs pašas bērni. Albuma Sadziedāsim? ieraksti veikti studijā Lauska Kaspara Bārbala vadībā, ierakstus līdzfinansējusi Amerikas Latviešu asociācija. Tarkšķu misija ir saglabāt un popularizēt latviešu folkloru un tradīcijas. Iecavai ir paveicies ar iespējām izcelt novada folkloras savdabību, izmantojot komponista Jēkaba Graubiņa apjomīgo krājumu Grievaltas dziesmu lizda, kurā apkopots viss viņa dzimtas tautas teicēju pūrs – simtiem dziesmu ar paša Jēkaba Graubiņa komentāriem. Ikvasaras radošajās nometnēs katru vasaru Tarkšķus māca vesela skolotāju izlase. Arī šogad Jelgavas novadā. "Labi, ka nenobijāmies un uztaisījām. Tas bija spilgtākais vasaras notikums," atzīst Kristīne. Šā gada jūnijā Tarkšķi laida tautās Jāņiem veltītu instrumentālās mūzikas albumu Zaļumballe. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja