Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Emocionāli un pārpasaulīgi. Orķestris Rīga Doma baznīcā uzstāsies Jāņa Liepiņa vadībā

Otrdien, 10. augustā, Rīgas Domā diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā izskanēs pirmā no divām orķestra Rīga šīs vasaras klasiskās mūzikas programmām Bahs, Brukners, Britens. Koncertā piedalīsies ērģelnieks Aigars Reinis un obojiste Elīna Kuduma

Pašreizējais Manheimas Nacionālā teātra pirmais kapelmeistars Jānis Liepiņš ar orķestri Rīga sadarbojas jau otrreiz. 2017. gadā kopā tika iestudēta latviešu komponistu mūzikas programma valsts simtgadei veltītajā festivālā Trīs zvaigznes. Šajā reizē Jānis Liepiņš pauž prieku par iespēju diriģēt pasaules klasiķu opusu pārlikumus pūtēju orķestrim. Ar Johana Sebastiāna Baha, Antona Bruknera un Bendžamina Britena mūziku diriģents lielākoties saskāries, vēl strādājot kormūzikas laukā.

"Vienmēr esmu apbrīnojis Baha spēju komponēt tik pārdomāti, aprēķināti un reizē tik emocionāli aizkustinoši – pārpasaulīgi," uzsver diriģents. Orķestris Rīga interpretēs vienu no vētrainākajiem un virtuozākajiem baroka laika meistara Baha skaņdarbiem – Fantāziju un fūgu solminorā. Angļu raga solo Latvijas Nacionālās operas orķestra mūziķes Elīnas Kudumas sniegumā būs klausāms Baha oriģināli obojai d’amore rakstītā Koncerta lamažorā otrās daļas atskaņojumā ar orķestri.

Koncertā skanēs vēlīnā romantisma pārstāvja, reliģiozā austriešu komponista Antona Bruknera kora motešu Ave Maria un Os justi pārlikumi, kā arī majestātiskā Slavas dziesma aranžējumā pūtēju orķestrim. Savukārt no XX gadsimta klasiķa Bendžamina Britena daiļrades koncertā tiks izceltas Variācijas un fūga par Henrija Pērsela tēmu, op. 34. "Šis ģeniāli uzrakstītais skaņdarbs iepazīstina ar visu plašo simfoniskā orķestra spektru, taču šoreiz tas būs kā ceļvedis pūtēju orķestra instrumentu grupu un to iespēju izzināšanā," saka Jānis Liepiņš.

Orķestra Rīga vasaras koncertos allaž klātesoša ir ērģeļmūzika. Katedrāles ērģeļspēles meistara Aigara Reiņa sniegumā klausītāji dzirdēs Baha Prelūdiju mibemolmažorā no Vācu ērģeļu mesas. Prelūdija ar Svētās Trīsvienības tematiku ir viens no izvērstākajiem komponista darbiem – tas ietver gan franču uvertīru, gan itāļu concerto, kā arī vācu fūgas konstrukcijas. 

Lai arī pats būdams ērģelnieks un improvizators, Brukners ērģeļu literatūrā nav atstājis daudz paliekošas mūzikas. Tamdēļ koncertam izvēlēta Fantāzija solmažorā klavierēm pārlikumā ērģelēm. "Lidojoši skaistā melodija un graciozi dejiskā otrā daļa lieliski saskan ar Doma ērģeļu daudzveidīgo dabu – blakus grandiozitātei šīs ērģeles spēj būt arī maigas un filigrāni gaisīgas," stāsta Aigars Reinis. 

Koncertā viņš atskaņos arī vienīgo Britena solo skaņdarbu ērģelēm – 1946. gadā sarakstīto Prelūdiju un fūgu par Vitorijas tēmu, kurā izmantotas divas tēmas no XVII gadsimta spāņu komponista Tomasa Luisa de Vitorijas motetes Ecce saceredos magnus.

Otrs vasaras klasikas koncerts Bahs, Dvoržāks, Debisī ar Valdi Butānu pie diriģenta pults notiks 24. augustā. 

Biļetes ir pieejamas Biļešu paradīzes tīklā un Rīgas Doma kasē. Koncerti ir paredzēti pilnībā vakcinētiem, Covid-19 izslimojušiem apmeklētājiem, kā arī tiem, kas pirms pasākuma veikuši testu, un tas ir negatīvs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja