Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Internetā skatāms Kremerata Baltica Berlīnē sniegtais koncerts cilvēktiesību aizstāvībai Krievijā

Nepilnu mēnesi internetā ir iespējams noskatīties vijolnieka Gidona Krēmera, orķestra Kremerata Baltica un viņa aicināto izcilo mākslinieku koncertakciju To Russia with Love, ko 7. oktobrī Berlīnes filharmonijā ierakstīja kultūras televīzijas kanāls ZDF/ARTE, pavēstīja orķestra direktore, muzikoloģe Ingrīda Zemzare.

Pasaulslavenie mūziķi Gidons Krēmers, Marta Argeriha, Nikolass Altšteds, Katja Buniatišvili, Sergejs Nakarjakovs, Emanuels Pahuds, Elzbete Mozere un bērnu koris Ščedrik muzicēja kopā ar Kremerata Baltica (soliste Ģiedre Dirvanauskaite) veltījuma programmā cilvēktiesību aizstāvībai Krievijā. Koncertu ar uzrunu atklāja Nobela prēmijas laureāte rakstniece Herta Millere, Annas Poļitkovskas un Mihaila Hodorkovska vēstījumus lasīja pazīstamie vācu aktieri Martina Gedeka un Sebastians Kohs.

7. oktobrī – Vladimira Putina dzimšanas dienā – pagāja 7 gadi, kopš nogalināta krievu žurnāliste, rakstniece un cilvēktiesību aktīviste Anna Poļitkovska. Pa šiem gadiem pirmstiesas apcietinājumā miris jurists Sergejs Magņitskis, kurš līdzīgi jau 10 gadus cietumā turētajam Mihailam Hodorkovskim bija atklājis vairāku Krievijas amatpersonu liela mēroga korupciju un Krievijas budžeta apzagšanu, cietumā vēl arvien tur Pussy Riot meitenes. Rakstniece Herta Millere par esošo varu Krievijā savā uzrunā teica: "Putins kombinē vecu ideoloģiju ar naudas varu, nacionālismu un rēvijkiču."

"Mēs gribam ticēt, ka mēs ne vien spējam radīt brīnišķīgu mūziku, bet arī, ka ar tās palīdzību spējam sniegt atbalstu tiem, kam tas ir tik ļoti nepieciešams," saka Gidons Krēmers. Programmu viņš bija izveidojis kā nepārtrauktu muzikālās domas attīstību – no Mihaila Veinberga simfoniskā Adagio caur J.S. Baha čella solo un Sofijas Gubaiduļinas saucienu pret debesīm klausītājs nonāca Arvo Perta un Gijas Kančeli īpašajā eņģeļu pasaulē, lai pēc starpbrīža rastu vietu krievu mūzikas pērlēm ar pianistes Martas Argerihas un trompetista Sergeja Nakarjakova uguņošanu Dmitrija Šostakoviča Pirmā klavierkoncerta sarkastiskajās fanfarās.

"Koncerts atgādināja par tādu "vecmodīgu" lietu kā mākslinieka misijas apziņa. Mūzika ir radīta, lai apliecinātu labo, lai vēstītu par harmonijas nepieciešamību cilvēku starpā," portālam Diena.lv izstāstīja Ingrīda Zemzare, kura bija notikuma aculieciniece Berlīnē. "Gan Gijas Kančeli pasaules pirmatskaņojums Angels of Sorrow (Skumju eņģeļi), gan Arvo Perta igauņu šūpuļdziesma bērnu korim un pat Leonīda Desjatņikova kinomūzika Mērķis līdzās J.S. Baham un krievu klasiķiem Čaikovskim,  Prokofjevam,  Šostakovičam un Veinbergam liecināja par dziļām Eiropas kultūras saknēm.

No Sofijas Gubaiduļins cikla 7 pēdējie vārdi Nikolass Altšteds (čells) un Elzbete Mozere (akordeons) spēlēja 3. daļu: Wahrlich ich sage Dir, heute wirst Du mit mir im Paradiese sein (Patiesi es saku tev, šodien tu būsi ar mani paradīzē). Tas sasaucas ar Gijas Kančeli teikto, kad viņš koncerta klausītājiem raksturoja savu jaundarbu un savu attieksmes maiņu pret Hodorkovska arestu 10 gadu laikā – no atsvešināti līdzjūtīgas vienaldzības līdz apbrīnai: "Cilvēka gars ir augstāks par amorālu režīmu un paliek uzvarētājs."" 

Savulaik par cilvēktiesībām un gara brīvību iestājās tādi ievērojami XX gs. mūziķi kā Leonards Bernsteins, Pablo Kazalss, Mstislavs Rostropovičs un Jehudi Menuhins. Kremerata Baltica un Gidons Krēmers kopā ar pazīstamiem, izciliem mūziķiem, aktieriem, māksliniekiem un literātiem turpina šo tradīciju. "Tas nav protesta, bet apliecinājuma pasākums," savā runā uzsvēra Gidons Krēmers. "Tas ir apliecinājums, atbalsts un ticība kultūrai un saprātam."

Izcilo mākslinieku koncertakciju iespējams noskatīties šeit:


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja