Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

It kā nekad nebūtu šķīrušies. Saruna ar dziedātāju Maiju Lūsēnu

Maijas Lūsēnas atgriešanos uz skatuves ar Jāņa Lūsēna dziesmām klausītāji ir gaidījuši trīs gadu desmitus. Maija tagad pati raksta un dzied balādes ar Ernesta Austruma dzeju

Ilgus gadus nekoncertējušu, bet daudziem nozīmīgu grupu atgriešanās uz skatuves populārās mūzikas pasaulē ir ierasta parādība. Citreiz pārgaidījušies fani svin atkalsatikšanos jau pēc dažiem gadiem, bet citreiz ir jāpaiet vairākiem gadu desmitiem, lai tas notiktu, kad neviens uz to īpaši vairs necer. Pasaulē pēdējo gadu lielākais šāda veida notikums ir slavenākā zviedru kvarteta ikdienas šovi ABBA Voyage Londonā (paši leģendārie mākslinieki tajā ir redzami avatāru veidolā), savukārt Latvijā šovasar vērienīgu koncertu sēriju ar instrumentālo un dziesmu programmu sniedz grupa Zodiaks – uz skatuves atkal kopā uzstājas komponists un taustiņinstrumentālists Jānis Lūsēns, ģitārists Aivars Gudrais un solisti Zigfrīds Muktupāvels un Maija Lūsēna, kura ilgus gadus nav aktīvi koncertējusi.

Par Maijas Lūsēnas muzikālajām gaitām zināms daudz mazāk nekā par sadzīviskajām nedienām – tas, protams, ir gards kumosiņš dzeltenajai presei, ka viena no savulaik populārākajām un ekstravagantākajām latviešu dziedātājām ar Latvijas Valsts konservatorijā iegūtu aktrises izglītību jau gadiem tiesājas par zaudēto dzīvesvietu Rīgā. Droši vien pieradusi, ka žurnālistus primāri interesē šādi jautājumi, nevis mūzika, Maija sākotnēji no sarunas izvairās, bet beidzot, neilgi pirms Zodiaka turnejas sākuma, es tomēr dodos dziedātāju apciemot uz Jūrmalu, kur viņa tagad dzīvo.

Bērni ir jānodarbina

Pa ceļam uz Lielupes krastu, kur pie dziedātājas noskatīta pamesta skatu torņa, ko viņa vēlētos iegādāties un restaurēt, notiks mūsu saruna, dzirdu, ka viņa kaut ko runā ar sevi krievu valodā, – vēlāk Maija paskaidro, ka tā esot vadītāja lūgšana, kas jānoskaita ikreiz, kad atsāk braukšanu, ja stāvēt sanācis ilgāk par desmit minūtēm. Maija rakstot arī pati savas balādes, par ko labprāt stāsta. Pirmo, būdama pareizticīgā, uzrakstījusi krieviski, un tad producents Edijs Gņedovskis ieteicis, ka vajag latviski. Kā savām dziesmām piemērotu atradusi Ernesta Austruma dzeju – autors pats viņu uzmeklējis. Izrādās, arī viņš tajā laikā nonācis dzīves grūtībās – pazaudējis biznesu un ģimeni. Nu jau tapušas daudzas dziesmas, kurām pavadījumu ieskaņojis dēls Jānis Lūsēns juniors, kurš tagad ir grupas Zodiaks basģitārists.

Maijas dziesma Naktī atrodama YouTube kanālā, bet publiski uzstāties ar savām balādēm līdz šim sanācis reti. Toties Jūrmalas domes atbalstītajā mācību centrā Maija skolo jaunos dziedātājus un uzsver, ka šīs mācības bērniem ir pieejamas bez maksas. Pati Maija atceras savu bērnību kā piesātinātu ar dažādām par brīvu pieejamām ārpusskolas aktivitātēm: basketbolu, dejošanu, dziedāšanu ansamblī. Viņasprāt, bērnu nodarbinātība ir ļoti svarīga, lai nenotiktu tāda vardarbība bērnu vidū kā nesen Imantā Rīgā. Šī pilsēta viņai ļoti nepatīk, tāpēc arī no braukšanas uz kopmēģinājumiem izvairās, cik vien iespējams.

Atkal iekšā labirintā 

"Tikai tagad, kad gatavojamies Zodiaka koncertiem, ar Jāņa palīdzību es saprotu, ka Zodiaka mūzika un visa tā apvienība, kas sasniedza apogeju festivālā Liepājas dzintars 1987. gadā, bija kaut kas tāds, ko nevar salauzt, pazudināt vai iznīcināt mūsu laulības iziršana. Tāda sajūta, ka tas laiks – divdesmit seši gadi – ir nogriezts un izsviests miskastē, it kā mēs nekad nebūtu šķīrušies. Visiem viss ir skaidrs! Jānis ir kolosāli aranžējis vokālās partijas, ko dzied trīs bekvokālisti. Pēc šiem mēģinājumiem viņš mani atkal ir ievedis tajā labirintā, no kura biju prom, pārliecināta, ka nekad to visu vairs nedziedāšu un mani neviens tur negrib ne dzirdēt, ne redzēt, un dziedāju tikai savas balādes. Zigfrīds vēl izdomāja to stulbo nosaukumu "atvadu turneja" – tā, it kā pēc tam uzreiz zārkā un uz kapiem prom..." smejoties saka Maija un atzīst, ka ne jau mūzika bijusi vainīga, bet visas tās blakus lietas, kas nāca līdzi, – bohēma, no kuras gribējies mukt projām, jo ne organisms spējis to turēt, ne tas bijis interesanti, ka visu laiku māja pilna ar viesiem, kuri jāizgulda, jāpabaro, un viss jāsatīra.

Ar savu nākamo vīru Jāni Lūsēnu Maija, tolaik Renskumberga, iepazinās 70. gados Valda Alviķa vadītajā grupā Liepājā, kurā ritma ģitāru spēlējis Jānis Šipkēvics. Tolaik pat, cik Maija atceras, nespēlējuši savu mūziku un repertuāra dieva lomā bijis Imants Kalniņš. Braukuši uz Rīgu piedalīties televīzijas konkursā Ko tu proti?. Vēlāk Maija bijusi bekvokāliste Latvijas filharmonijas grupā Tip Top, ar ko apceļojusi visu Padomju Savienību, kur tūkstošiem dažādu tautību cilvēku klausījušies dziesmas latviešu valodā, lai cik tas mums šodien liktos neticami. Pirmajā koncertu daļā kā solisti uzstājušies Adrians Kukuvass un Haralds Sīmanis, kura meitu, kas vienmēr ņemta līdzi, Maija visu ceļojuma laiku pieskatījusi, kamēr pieaugušie tusē apkārt, bet otrajā – Ojārs Grinbergs un Margarita Vilcāne. Maija atceras, ka par katru koncertu nopelnījusi tikai septiņus rubļus, kaut stadioni bijuši pārpildīti.

Varbūt rīt 

80. gadu sākumā, kad Juris Kulakovs izveidoja Pērkonu, arī Jānim Lūsēnam (abi kopā pirms tam muzicēja Arkā) paralēli instrumentālajai studijas grupai Zodiac, kuras plates PSRS pārdotas milzīgās miljonu tirāžās, par ko pašam esot atlēkuši tikai graši, bija arī grupa Panoptiks, lai varētu uzstāties Mākslas akadēmijas pasākumos, – tajā dziedājis arhitekts Edgars Treimanis, savukārt Maijai, tērptai ekstravagantā zelta krāsas kleitā ar volāniem, vajadzējis tikai skaļi kliegt, jo tas bijis baigais roks. Vēlāk pēc Zigfrīda Muktupāvela uzvaras konkursā Jūrmala ’88 jau Zodiaka sastāvā kā spilgta un artistiska soliste apceļojusi visu Padomju Savienību garās koncertturnejās kopā ar Laimu Vaikuli. "Mēs joprojām par koncertiem saņēmām kapeikas – pārējo savāca funkcionāri. Mūsdienās ar tādu auditorijas apjomu man nevajadzētu tagad lūgt pažobeles pašvaldībām, kur dzīvot, – mēs visi būtu miljonāri," stāsta Maija.

Dziedātāja tomēr atzīst, ka braucieni pa visu lielo Padomju Savienību bijusi laba alternatīva koncertiem Rietumos, kur neviens grupas no šejienes negaidīja, ja neizpalīdzēja tautieši, kā Zodiakam trimdas latviešu grupas Akacis dalībnieki, kuri noorganizēja kolektīvam koncertus ASV. Gatim Gaujeniekam no Akača bija iespēja nakts stundās tikt studijā un ierakstīt Amerikā Zodiaka dziesmas, kuras 1991. gadā tika izdotas platē Mākoņi, kas tagad kļuvusi par retumu. Maija atceras, ka tajā studijā bijis laukums, kur aiziet uzspēlēt basketbolu. To viņa, tāpat kā sarīkojumu dejas, labi piepratusi un savulaik bijusi arī konservatorijas komandas kapteine.

Kopā ar trim citām latviešu popmūzikas dīvām Ievu Akurateri, Olgu Rajecku un Edīti Baušķenieci Maija izveidoja arī kvartetu Dāmu pops, kura lielākais hits Varbūt rīt ir Gata Gaujenieka dziesma, ko Latvijā aranžēja Ingus Baušķenieks un Juris Riekstiņš. Nesen aizvērtā Rīgas kroga Leningrad sienu ilgus gadus rotāja melnbalts Dāmu popa plakāts no žurnāla Liesma – viens no retajiem tā laika latviešu presē skatāmajiem erotiskajiem attēliem, kurā Maija aizsedz krūtis tikai ar plaukstām. Grupa Dāmu pops koncertē joprojām, bet Maija tajā vairs nepiedalās: "Es uzskatu, ka grupai, lai tās pastāvēšanai būtu jēga, ir jāsacer jaunas dziesmas, nevis jāizpilda tikai vecās."

 

Katram savs laiks

"Atgriešanās būs, iespējams, ilga, grūta un gara. Katram savs laiks reiz pienāk. Man līdz šim bija citas intereses – akadēmiskā mūzika, darbs ar teātriem. Šis būs mums visiem liels notikums, jo nekāda cita rokmūzikas sastāva man nav bijis, tikai tā pamatgrupa, ar ko joprojām spēlējam mūziklos," par Zodiaka turneju pēc trīsdesmit gadu pauzes teica Jānis Lūsēns šopavasar Radio NABA raidījumā, kas bija veltīts platei Mākoņi.

Pirms koncertsērijas sākuma Maija uzsver, ka nekad agrāk ar Zodiaku nav kopā strādājusi pie viņas izpildīto dziesmu interpretācijām: "Es pati vienmēr visu izdomāju, kā tās dziesmas dziedāt, un Jānis iekšā nejaucās. Tagad viņš man jautā, vai nevajag kaut ko paņemt zemāk, jo balss ar gadiem sēžas. Man bija laiks, kad es visas savas balādes izdziedāju katru dienu – tas man bija kā zobus iztīrīt. Balādes es rakstu tādas, lai būtu viegli un es varētu lidot, bet ar Lūsēna vokālajām partijām ir tā, ka tajā laikā es dziedāju ar krūšu rezonatoru, bet, kad viss izbeidzās, kad nokļuvu pareizticībā, es ļoti ilgus gadus dziedāju baznīcas korī, un tur es iemācījos ar galvas rezonatoru vairāk dziedāt. Ja tu dziedi ar krūšu rezonatoru, iznāk, ka augšējās notis ir jādzied ar spiedienu. Tagad atgriezties pie krūšu rezonatora nav viegli. Jānis saka: "Paņem vokālo pedagogu", bet man nevajag. Es zinu, kas man ir vajadzīgs. Tagad arī izkaroju, ka man atved aparatūru, lai es varētu katru dienu izdziedāt Zodiaka programmu. Negribu sevi slavināt, bet cilvēki man saka: neviens nevar nodziedāt tā kā es."

Zodiaks

Koncerti Latvijas pilsētās līdz 16. septembrim

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–50

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja