Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kanādas latviešu komponists Imants Ramiņš vēlas radīt jaunu operu Zelta zirgs

Kanādas latviešu komponists jūlija sākumā kopā Čikāgas jauniešu kori Anima viesosies Latvijā. Pirms viesošanās dzimtenē portālam Kulturasdiena.lv komponists stāsta par savu ieceri kopā ar dzejnieci Māru Zālīti radīt jaunu operu Zelta zirgs.«Grūti ticēt, ka jau četri gadi aizlidojuši kopš manas pēdējās viesošanās Latvijā, Dziesmu svētku laikā,» saka Kanādas latviešu komponists Imants Ramiņš pirms došanās apciemot dzimteni.

Šoreiz I. Ramiņš šeit neieradīsies viens. Kopā ar viņu šurp pošas viens no vadošajiem ASV jauniešu koriem, Čikāgas jauniešu koris Anima, lai savas diriģentes Emīlijas Elsvortas vadībā koncertētu Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Krievijā, Sanktpēterburgā. Latvijā Anima uzstāsies trīs koncertos Rīgā un Ogrē.

Programmā Laudamus in Domine Rīgas Domā 3. jūlijā plkst.19 viesi atskaņos divas daļas no Imanta Ramiņa  vokāli simfoniskā cikla Zem Baltijas saules: Četras saules un jūras dziesmas (Under the Baltic Sun: Four Songs of the Sun and the Sea), kuru komponists pārlicis speciāli šim korim. Cikla četras daļas ir sacerētas katra savā Baltiajs valsts valodā – latviešu, lietuviešu, igauņu un somu, izmantojot arī šo zemju būtiskas tautas dziesmas (Latvija raksturota caur Ej saulīte, drīz pie Dieva apdaru). Koncerta daudzveidīgā visu laiku garīgās un laicīgās mūzikas repertuāra nagla būs I. Ramiņa bērnu operas Lakstīgala (par Hansa Kristiana Andersena pasaku) fināla atskaņojums kopā ar Rīgas Doma meiteņu kori autora klātbūtnē. Operu Lakstīgala komponists savulaik rakstījis tieši korim Anima.

Par šo operu abi kori arī sniegs kopīgu meistarklasi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā 2.jūlijā no plkst. 16.līdz plkst. 18, savukārt Latvijas komponistu savienība aicina uz tikšanos ar komponistu Imantu Ramiņu 2. jūlijā plkst.18 (Komponistu savienības telpās Baznīcas ielā 37 –3).

Nākošajā gadā komponists svinēs 65 gadu jubileju. «Esmu četrus gadus vecāks, bet nevaru apgalvot, ka esmu četrus gadus gudrāks,» komponists joko, jautāts par paveikto četros gados, kopš nav redzēts dzimtenē. «Ceru satikties ar dažiem latviešu komponistiem, un arī ar dzejnieci/ libretisti Māru Zālīti. Mans nodoms ir piepildīt vienu no manas dzīves visagrākajiem un dziļākajiem sapņiem, no Raiņa lugas Zelta Zirgs radīt jaunu operu,» Imants Ramiņš atklāj, ka to vēlētos darīt kopā ar Māru Zālīti. Šāda iecere ir liels izaicinājums, jo latviešiem jau ir viena, turklāt leģendāra opera Zelta zirgs. I.Ramiņa priekšgājēja Arvīda Žilinska (1905. – 1993.) pasaku opera Zelta zirgs, kuru viņš 1958. gadā sacerēja ar paša izveidotu libretu, un kurā Antiņa lomu dziedāja tenors Jānis Zābers, bija publikas īpaši pieprasīts un iemīļots iestudējums.

Kulturasdiena.lv noskaidroja Latvijas Nacionālās operas arhīvā, A. Žilinska Zelta zirgs Latvijas Nacionālās operas repertuārā bija 22 gadus un piedzīvoja tieši 200 izrādes. Iestudējuma pirmizrāde notika 1965. gada 7. februārī, bet pēdējā izrāde skatītājus pulcēja vēl 1987.gada 5. aprīlī.

I. Ramiņš stāsta, ka pēdējos četros gados vairāk nodarbojies ar kamermūzikas sacerēšanu, tostarp sakomponējis divus stīgu kvartetus. Lielākie darbi ir gadalaiku kantāte Quaternity (A Cantata of Seasons) Okenegenas (Okanagan) simfoniskā orķestra 50 gadu jubilejai un The Mystical Bond (Songs of Brotherhood) - kantāte sešās oficiālajās olimpiskajās valodās (angļu, franču, spāņu, vācu, krievu un mandarīnu), ko savai 40 gadu jubilejai pasūtījis Vankūveras kamerkoris.

Savukārt ar kori Anima, kurš kopā ar Imantu Ramiņu viesosies Latvijā, komponists sadarbojoties jau kopš 1980. gadu sākuma, kad koris vēl saucās Glen Ellyn Children's Choir un vadītāja bija slavenā diriģente Dorīna Rao. «Kops tā laika esmu pēc šī kora un tā tagadējās diriģentes Emīlijas Elsvortas lūguma sacerējis vairākus darbus, ieskaitot operu Lakstīgala,» atklāja I. Ramiņš.

Savukārt diriģente Emīlija Elsvorta, kura kori Anima vada jau 16 gadus, pauda, ka viņa un kora dziedātāji ir ļoti iemīļojuši Imanta Ramiņa mūziku. «Reiz iedomājos, ka būtu brīnišķīgi kopā atgriezties viņa dzimtenē,» stāstīja diriģente, kura zināja arī teikt, ka I. Ramiņš ir dzimis Ventspilī. Viņa ļoti augstu vērtējot Kanādas latviešu komponista mūziku, jo «Ramiņa mūzika ir dziļi dvēseliska. Pilna brīnišķu melodiju, harmoniju un orķestrālu krāsu. Tā ir neviltoti patiesa un emocionāli uzrunājoša» - savu izvēli pamatoja Emīlija Elsvorta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja