Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Koncertuzvedums Dagdas skiču burtnīcas. Saruna pusbalsī

Noslēpumaini mirdzošais pelēkais. Jūrmalā, Ventspilī un Cēsīs būs dzirdams muzikāli poētiskais koncertuzvedums Dagdas skiču burtnīcas

Romāns dzejoļos Dagdas piecas skiču burtnīcas man ir sevišķi mīļš Raiņa dzejas krājums kopš vēlīniem pusaudža gadiem, kad pavasara un vasaras naktīs metodiski un ar milzu sajūsmu lasīju visus viņa darbus pēc kārtas. Gatavošanās Raiņa un Aspazijas jubilejas gadam deva impulsu vēlreiz pievērsties šim ciklam un aicināt to darīt arī citus – par vienu no autora trauslākajiem un noslēpumainākajiem dzejas krājumiem, kas tapis XX gadsimta 20. gados, teic muzikologs Orests Silabiedris, kurš kopā ar domubiedriem dziedātāju Ievu Paršu un režisoru Uģi Brikmani ir radījis muzikāli poētisku koncertuzvedumu.

Septembra sākumā pirmizrādi piedzīvojušo iestudējumu varēs apmeklēt arī novembrī – Dzintaru koncertzālē Jūrmalā, Ventspils Pārventas bibliotēkā un Vidzemes koncertzālē Cēsis.

Ceļš uz mājām – tur, kur miers

Īpaši šim uzvedumam dažādu paaudžu un atšķirīgu radošo rokrakstu komponisti ir izvēlējušies dzejoļus no burtnīcām un radījuši jaundarbus. "Mēs sākam ar Maiju Einfeldi un noslēdzam ar Pēteri Plakidi, kuri iegredzeno savu jaunāko kolēģu pārdomas," stāsta Uģis Brikmanis. Koncertizrādē skan Mārītes Dombrovskas, Gundegas Šmites, Andra Dzenīša, Oskara Herliņa, Santas Bušs un Jēkaba Jančevska kompozīcijas. Viņu darbus režisors salīdzina ar mikropasaulēm, kas vienkārši un dabiski iegūlušas vienotā veselumā. "Te jāteic, ka kopumā Rainis, šķiet, ņēmis virsroku, jo mūsu koncertuzveduma pamatnoskaņas ir visai vienmērīgas. Vērtējumos izskanēja replikas par kārtējo latvju pelēko, bet mūsu pelēkais – vismaz mūsuprāt – vienmēr ir noslēpumaini mirdzošs, tik vien, ka jāieklausās," uzskata Orests Silabriedis.

"Tas ir ceļš uz mājām – tur, kur miers," kopējo koncepciju atklāj Uģis Brikmanis, kurš skatītājiem ļauj iejusties vilciena pasažieru lomā. "Mēs sēžam kupejā, un garām slīd Sēlijas un Latgales ainavas," paskaidro režisors, kura veidotajā darbā nozīmīga loma ir videoscenogrāfijai. Uzvedumā ir redzami kadri ar teiksmaino Jasmuižu un Dunavas pārceltuvi netālu no Raiņa bērnības mājām Tadenavas.

Šajā muzikālajā ceļojumā dodas dziedātāji Ieva Parša un Krišjānis Norvelis, pianists Aldis Liepiņš, altists Pēteris Trasuns un trompetists Jānis Porietis. Koncertuzveduma intermēdijās Orests Silabriedis lasa nelielus fragmentus no Raiņa nepabeigtajām lugām, Uģis Brikmanis runā sev ārkārtīgi mīļu dzejoli no Saules gadiem.

Mākslinieciskās vibrācijas

Koncertuzvedums Dagdas skiču burtnīcas ir trešais Ievas Paršas, Uģa Brikmaņa un Oresta Silabrieža kopīgi realizētais projekts. Iepriekš ir tapis dziedātājas solokoncerts Spoži mirdzošais latvju pelēkais (2009) un dzejniecei Vizmai Belševicai veltītā kamerizrāde Dūdieviņš (2012).

"Saskaņas pamatā ir enerģētiskā saderība, spēja uz skatuves labi just citam citu, kā arī liela patika uz dzeju, solodziesmām, nelielas telpas muzikālu apdzīvošanu un vēlmi sarunāties ar skatītāju pusbalsī," atzīst Orests Silabriedis. Viņa sadarbība ar Ievu Paršu ilgst kopš 90. gadu pirmās puses, kad viņi pievērsās muzikālu kameruzvedumu veidošanai sākotnēji nelielam draugu pulkam, bet pēc tam arī mazliet plašākai auditorijai. "Vibrācijas ir vajadzīgajā vieglumā un mākslinieciskumā," piebilst Uģis Brikmanis.

Koncertuzvedums Dagdas skiču burtnīcas
Dzintaru koncertzālē 8.XI plkst. 15 (ielūgumus bez maksas var saņemt Dzintaru koncertzāles informācijas centrā)
Ventspils Pārventas bibliotēkā 15.XI plkst. 18 (ieeja bez maksas)
Vidzemes koncertzālē Cēsis 29.XI plkst. 18 (biļete EUR 7) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja