Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Muzicējot mēs arī gaidām pavasari. Šodien Putnu un ērģeļu balsis Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā

Sieviešu diena. Neparastie instrumenti. Koncertu ar šādu devīzi kopīgi veidojušas un atskaņos desmit profesionālas mūziķes – vokālā grupa Putni un ērģelniece Kristīne Adamaite. Koncerts notiks pirmdien, 8. martā, Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā plkst. 19 un būs pieejams tiešraidē.

Koncerts veidots kā muzikāla meditācija, kuras centrālā ass būs vispusīgi talantīgās vācu mūķenes Bingenes Hildegardes (1098–1179) pārpasaulīgā un dziedinošā mūzika.

Viņa ir viena no savdabīgākajām un ietekmīgākajām viduslaiku personībām – pirmā mūzikas vēsturē minētā profesionālā komponiste sieviete, visā Eiropā pazīstama, izcili apdāvināta mistiķe un praviete, imperatoru un pāvestu padomdevēja, daudzu teoloģisku, zinātnisku un medicīnisku grāmatu autore. Iedvesmu saviem darbiem un svētīgajai dzīvei Hildegarde smēlusies dievišķās vīzijās, kuras viņu apmeklējušas jau kopš agras bērnības. Mūzika viņai bijusi mistiska debešķīgās sfēru harmonijas atbalss.

Bingenes Hildegardes veikums iedvesmojis mūsu jauno, bet jau labi pazīstamo komponisti Eviju Skuķi, kura piecās netverami sapņainās miniatūrās centusies iejusties vācu mistiķes ādā caur vīziju pasauli. Viņa neslēpj apbrīnu: "No botānikas līdz dzejai, no fizikas līdz mūzikai... Šķiet, ka nav bijis nekā tāda, ko Hildegarde neprastu! Piektajā Hildegardes sapnī uzbūru ainas no viņas dzīves, izmantojot dažādus latīņu valodas sakāmvārdus par mūzikas, mākslas un zinātnes tēmām. Mūzikā iztēlojos sevi Hildegardes ādā un tvēru to tajā valodā, kāda šai fantastiskajai sievietei bija dzirdama apkārt ikdienā." Koncertā dzirdēsim arī talantīgās mūķenes daiļradei veltītu amerikāņu komponista Džeimsa Falcones kompozīciju.

Vokālos darbus kuplinās eksotiska viduslaiku instrumenta (rata liras) simfonija un Latvijā darinātas bases skanējums, kā arī daudzi citi savdabīgas skaņas avoti – perkusijas, vibrotoni, 15 dažāda izmēra māla putni u. c. –, radot īpašu, mierpilnu, meditatīvu gaisotni.

Skanēs arī daži vissenākie XIII–XVI gs. ērģeļmūzikas opusi, kuri, pēc Kristīnes Adamaites teiktā, ne tikai priecē ausis un dvēseli, bet varbūt arī attur no ļaunām domām un darbiem, kā vēlēts Robertsbridžas kodeksa pavadvēstulē...

"Būs arī skumjas Tomkinsa Pavanā, Svētā Gara klātbūtne Kabesona fūgā, Freskobaldi harmoniskie labirinti un Svēlinka atbalsu rotaļas. Un vēl kāda nezināma skaņraža Pavasara mūzika, kas atradusies XVI gadsimta flāmu meitenes Suzannas van Zoltas nošu krājumā. Mēs arī gaidām jaunu pavasari!"

Tiešraide būs skatāma www.bilesuparadize.lv par pieciem eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja