Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Neparasta savienība sarunā ar Zemi

Dabas skaņas un tautas mūzika laikmetīgā interpretācijā

Dzimuši Latvijā ir koncertu cikls, kura ietvaros atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē uzstājas izcili Latvijas mākslinieki, kuri savu meistarību un atzinību ir nostiprinājuši arī ārpus Latvijas robežām. 18. martā plkst. 19 uz latviešu tradicionālās tautas mūzikas un elektronikas sintēzi koncertā aicina talantīgā koklētāja Laima Jansone un pieredzes bagātais dīdžejs Monsta (Uldis Cīrulis). Viņš šo programmu nosauc par izaicinājumu, jo tā ir latviešu tradicionālās tautas mūzikas atvērtība elektronikas skaņu vibrācijām, ritmiem un senās kultūras vērtībai. Mākslinieku izpildījumā skanēs mūsdienīgi interpretētas latviešu tautasdziesmas, kā arī oriģinālskaņdarbi. 

"Esam divas atšķirīgas personības, kuru mūzikas pasaules ir spilgtas, un mums ir dažādas muzikālās pieredzes. Domāšanas veidi ir ļoti atšķirīgi, bet esam jau sadarbojušies citos projektos"» stāsta koklētāja Laima Jansone un, runājot par gaidāmo koncertu, saka: "Zeme ir mūsu mājas, patvērums, taču tajā pašā laikā tā ir dzīva būtne, kura runā strauta, jūras, vēja, koku lapu, lietus, ripojošu oļu un citu skaņu valodā. Bieži vien cilvēki to sauc par klusumu. Es šajā klusuma harmonijā redzu sarežģītu sistēmu, ar dažādiem likumiem pilnu lietu kārtību, kas pastāv jau miljoniem gadu. Katrā zemē daba skan savādāk, un tas ir sadzirdams tradicionālajā mūzikā. Koncertā būs dzirdama mūsu saruna ar Zemi – ar Latviju, tās dabas skaņām un tautas mūziku, un citām zemēm, kuras iedvesmojušas." 

Laima kokli spēlē jau sen, un viņas pieredze ir daudzveidīga, sākot no muzicēšanas folkloras kopā līdz koncertiem ar akadēmiskajiem mūziķiem – koriem, orķestri, kā arī populārās un džeza mūzikas pārstāvjiem. Kāpēc Laima par savu instrumentu izvēlējusies kokli? "Paplašinātā stāsta versija ir garāka," viņa smejas un izstāsta, ka pirmais impulss bija bērnībā redzētā multfilma Man vienai māsiņai ar Iļģu radītu mūziku. "Dziesmas un skaņas palika dziļi prātā, un, uzzinot, ka starp instrumentiem ir kokle, kā bērns sāku vecākiem teikt, ka gribētos to spēlēt." 

Savu profesionālo solokarjeru Laima Jansone sāka 2011. gadā. "Esmu cilvēks, kuram patīk daudzveidība. Man ļoti patīk dzīvot Latvijā, bet man patīk arī ceļot visur, visur gan tālu, gan tuvu. Līdzīgi ir ar mūziku. Man patīk spēlēt solo, es komfortabli jūtos introvertā mūzikā, reizē arī ekspresīvākās emocijās, bet svarīgi ir sadarboties ar citiem," stāsta Laima. 

Muzicējot daudzviet pasaulē, Laima zina teikt, ka kokli neuztver kā eksotiku. "Jebkurš instruments ir saistībā ar personību, kura izpilda – dzied vai spēlē. Ja negribas, lai paliek tikai eksotikas līmenī, sniegumam jābūt emocionālam, jo ne jau instrumentu vērtē…" par savu darbu stāsta Laima Jansone un atklāj, ka šobrīd viņas koncertsarakstos aktuāls ir Āzijas virziens. "Divas reizes kopā ar dīdžeju Monstu būts Japānā. Šogad plānots vēl divas reizes koncertēt Ķīnā. Pirmais brauciens uz Ķīnu bija, pateicoties Olgai Žitluhinai un laikmetīgās dejas izpildītājiem," stāsta Laima. "Atšķirībā no mums ķīnieši nebrīnās, bet pieņem neparasto – kad tradicionālais tiek savienots ar moderno. Tas ir kā impulss mums pašiem – daudz drošāk pārkāpt robežas un, izmantojot tradicionālos instrumentus, meklēt jaunus izpausmes virzienus."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja