Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +28 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

RIXC galerijā norisināsies interaktīva skaņu mākslas izstāde Dzirdes reljefi

Piektdien, 28. jūnijā, plkst. 18.00 RIXC galerijā, Lenču ielā 2 tiks atklāta komponistu Agitas Reķes, Platona Buravicka un mākslinieces Kristas Dinteres imersīva skaņas izstāde Dzirdes reljefi.

Atgādinot par cilvēka un dabas trauslumu, kā arī neparedzamību, izstāde Dzirdes reljefi sniedz skaņu pieredzi nesteidzīgiem un introspektīviem novērojumiem un aicina pievērsties apzinātai klausīšanās praksei caur taustes un dzirdes maņām.

Izstāde Dzirdes reljefi, kas RIXC galerijā būs apskatāma no 28. jūnija līdz 24. augustam, apvieno divas skaņas instalācijas. Agitas Reķes skaņu mākslas darbā Trauslums klausīšanās sinhronizējas ar katru sperto soli – sajūtot dabas klātbūtni, apmeklētājiem tiek piedāvāts uztaustīt skaņas, radot specifisku astoņiem kanāliem paredzētu skaņas kompozīciju. Instalācija ir kā atgādinājums dabas un cilvēka trauslumam, kā arī mūsu uztverei, zemapziņai un intuīcijai. Tikmēr Platona Buravicka un Kristas Dinteres skaņu kompozīcijas vienotā instalācijā ļauj piedzīvot vairākas skaņu telpas vienuviet. Buravicka dinamiskā skaņas kompozīcija Paraboliskā. Pakavs aicina domāt par pārlaicīgo, bet tik cilvēcīgo “laimes” konceptu, ko raksturo kā nenotveramība, tā arī nepārtrauktība un visaptveroša klātbūtne. Taču Dinteres Laika Tramvajs, kas pēta vietas-laika-skaņu attiecības, ir veltījums vidē izmirstošām skaņām un nogādā klausītāju Liepājas skaņu ainavās, lai apzinātu, kā novecojušu tehnoloģiju nomaiņa pret jaunām maina pilsētvides skanējumu.

Grupas izstāde tapusi sadarbībā ar DirtyDealAudio, un visu trīs mākslinieku jaunākie darbi tiecas izzināt un definēt telpiskas skaņas imersijas spēju ļaut klausītājam ceļot uz citu, iztēles un sajūtu radītu telpu, kuras akustiku un apjomu nosaka mākslinieks. Skaņas ierakstu tehnoloģijas mākslinieku darbos atklāsies kā cilvēka dzirdamības robežu paplašinājums, un apmeklētāji tiks aicināti iepazīties ar augmentētu sajūtu pasauli no izstādes mākslinieku perspektīvas, kā arī attīstīt apzinātās klausīšanās praksi.

Platons Buravickis ir akadēmiskās mūzikas komponists, pianists un improvizators. Savu radošo praksi viņš velta gan simfoniskās mūzikas komponēšanai, gan mūzikai kameransambļiem, bet īpašu vietu viņa daiļradē ieņem elektroakustiskā mūzika. Viņš darbojas gan konkrētas mūzikas laukā, gan arī komponē mūziku, balstītu uz skaņas sintēzi, izmantojot datoru, kā arī analogos sintezatorus. Mākslinieks veido skaņdarbus vairākos žanros – no 19. gs. atavismiem kā operete līdz tehno improvizācijām un radikāliem eksperimentiem, apvienojot akustisko instrumentu skaņojumu ar ģeneratīvajiem vai nošu izsekošanas moduļu algoritmiem.

Krista Dintere ir māksliniece no Liepājas, kura darbojas skaņas mākslas, eksperimentālās kompozīcijas, mediju mākslas un radošās pētniecības jomās. Māksliniece bieži darbojas ar ierakstītām skaņām, kuras izmanto gan veidojot ''īpašvietu” instalācijas, gan skaņu ainavu kompozīcijas, atklājot kompleksās attiecības starp lauka ieraksta faktualitāti un fiktīvām skaņas pasaulēm, kas radītas mākslinieciski interpretējot faktisko. Kopš 2012. gada ar saviem darbiem ir piedalījusies mediju mākslas un skaņas mākslas izstādēs, gaismas festivālos un citos projektos Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Itālijā un Polijā, ieskaitot festivālus Staro Rīga, Skaņas dienas, Zemlika un projektu Swamp Radio, kas tika prezentēts Lietuvas nacionālajā paviljonā Venēcijas Arhitektūras biennālē.

Agita Reķe ir elektroakustiskās mūzikas komponiste, skaņu māksliniece no Latvijas. Pašlaik pievēršas elektroakustiskās mūzikas un multimediju projektiem, strādā kā komponiste un izpildītāja. Strādājusi arī mākslas performanču jomā. Kā komponiste sadarbojusies ar tādiem akustiskās, laikmetīgās mūzikas ansambļiem kā L'Ensemble Multilatérale (Parīze), Fractales (Beļģija), Names (Zalcburga), Ensemble for New Music Tallinn (Tallina), Latvijas Radio kori, Sinfonietta Rīga. Kā izpildītāja ir bijusi elektroakustiskā eksperimentālā projekta Systema Solaris (Rīga) dalībniece, piedalījusies Venēcijas biennāles Musica College kā eksperimentālā izpildītāja, un šobrīd ir elektroniskā dueta flowerpower dalībniece.

Izstāde būs apskatāma līdz 24.augustam RIXC galerijā, Lenču ielā 2, no trešdienas līdz sestdienai, no pl.12.00 līdz pl.18.00.

Ieeja bez maksas.

RIXC galerija nodrošina gida pakalpojumus latviešu un angļu valodā individuāli un grupām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja