Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Rudaks: Grodums pats par sevi teica, ka nezāles neiznīkst

Kad tu nespēsi ne dziedāt ne raudāt/ Kad tu nespēsi vairs it nekā/ Pār debesīm, zemi tu klusēsi/ Tas būs tavā dzimtā valodā… šie vārdi no Jāņa Groduma dziedātās leģendārās Dzimtās valodas ieskanējās mūziķa pēdējā mūža dienā, kad viņa dzīvesbiedre Elita Patmalniece skumji pavēstīja, ka Jānis vairs nerunājot un arī ciešanas neizjūtot… Vēl pirms dažām dienām bijis priecīgs, saņemot dzimšanas dienas apsveikumus un laba novēlējumus, slejā Dienā raksta Uldis Rudaks.

Kā par sevi patika teikt Groģim pašam: nezāles neiznīkst. Vēl pēc traģiskās autoavārijas, kad Ainara Virgas vadītā mašīna apmeta vairākus kūleņus un bojā gāja Dainis Virga un Juris Jakovļevs, bet priekšā sēdošais Grodums tika cauri ar niecīgām skrambām, šķita, ka viņu kāds sargā un dod daudz spēka cīņā ar skarbākajiem dzīves pārbaudījumiem. Neilgi pirms nokļūšanas slimnīcā Jānis ar savu jaunizveidoto grupu vēl uzstājās Liepājas Fontaine Fire Bar, un uz skatuves viņš bijis sev raksturīgā sīkstuma pilns, dziedot gan Līvu, gan pasaules roka klasiku. Jau vairākus gadus Jānim Grodumam bija iecere ierakstīt soloalbumu, kā viņš teica pats, Džo Kokera stilā. Bet tā nu ir sanācis, ka pēdējā plaši izskanējusī dziesma ar viņa balsi ir Nāk nakts no Jenny May pagājušā gada latviešu popmūzikas klasikas kaverversiju albuma.

Jānis Grodums nekad nav bijis galvenais Līvu dziesmu autors kvantitātes ziņā, bet viņa sacerētās dziesmas Rožu laukums, Bailes par ziņģi, Pārāk maz, Dzejnieks, Līviskā ziņģe, kā arī Ziņģe par bailēm, ko par hitu padarīja cita Liepājas grupa Credo, veido Līvu un latviešu roka zelta klasiku. Un Grodums pats to vienmēr zināja.

Visu Ulda Rudaka sleju lasiet ceturtdienas Dienā vai sadaļā Šodien laikrakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja