Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sāksies XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku pūtēju orķestru lielkoncerta koprepertuāra pārbaudes skate

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku pūtēju orķestru lielkoncerta Laiks iet pāri koprepertuāra pārbaudes skates sāksies 18. martā, un tām gatavojas 61 pūtēju orķestris, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Linda Ertmane.

Laikā no 18. marta līdz 15. aprīlim repertuāra pārbaudes skates norisināsies četrās vietās Latvijā: 18. martā plkst. 10.00 Ropažu novada Kultūras centrā Ulbrokas pērle, 26. martā plkst. 10.00 Jelgavas 4.vidusskolas koncertzālē, 1. aprīlī plkst. 9.30 Valmieras kultūras centrā, 15. aprīlī plkst. 11.00 Ludzas kultūras namā. Orķestru sniegumu vērtēs žūrijas eksperti. Ikviens interesents aicināts vērot skates un atbalstīt mūziķus. Ieeja skatēs bez maksas.

Skatē katrs pūtēju orķestris atskaņos trīs kompozīcijas: obligātā repertuāra skaņdarbu, izlozes repertuāra skaņdarbu un brīvas izvēles skaņdarbu no XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku pūtēju orķestru lielkoncerta Laiks iet pāri repertuāra.

Latvijas Nacionālā kultūras centra pūtēju orķestru eksperts Dainis Vuškāns stāsta: "Pūtēju nozarei - tāpat kā pārējām Dziesmusvētku kustības nozarēm - pandēmijas gadi bija pārbaudījums. Tomēr, neraugoties uz aizliegumiem, ierobežojumiem, nozare ir spējusi saglabāt Dziesmusvētku garu, sagatavot repertuāru, lai vasarā gaidāmajos svētkos piedāvātu apmeklētājiem gan dižkoncertu, gan latviešu mūzikas koncertu un piedalītos koncertos Rīgas dievnamos. Starpsvētku laikā pat ir radies jauns pūtēju orķestru kolektīvs!"


Pūtēju orķestri XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkos:

5. jūlijā Wondersalā Andrejostā pūtēju orķestru lielkoncerts Laiks iet pāri un zaļumballe

Muzicēšana pūtēju orķestros līdzās kordziedāšanai ir neatņemama latviešu Dziesmusvētku tradīcijas sastāvdaļa. XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki notiek svētku tradīcijas simtpiecdesmitgades zīmē, tādēļ pūtēju orķestru lielkoncerts veidots kā ceļš no pūtēju orķestru tradīcijas aizsākumiem līdz mūsdienīgam skanējumam. Pūtēju orķestrim dažādos laikos Latvijā ir bijusi svarīga vieta gan sadzīvē - spēlējot zaļumballes, bēres un kāzas, gan vēstures griežos un Brīvības cīņās. Koncerts veidots kā latviešu tautas vīrišķības un pieaugšanas stāsts – no gana stabulītes, strēlnieka dziesmām un karavīra staltuma – līdz ēverģēlībām ballītēs un dziļai emocionalitātei laikmetu griežos. Pēc koncerta zaļumballe!

Jau tradicionāli pūtēju orķestri svētku laikā spēlēs Rīgas dievnamos. Savukārt 7. jūlija vakarā Lielajā ģildē skanēs pūtēju orķestru latviešu mūzikas koncerts.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja