Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Slavinājums mīlai un veiksmei vēju pilsētā

Liepājas simfoniķi sāk sezonu jaunā galvenā diriģenta vadībā.

Meistars nāk! Šādus vārdus pēdējā laikā katru dienu dzird saucam spēcīgā nobrieduša vīra baritonā reklāmā, kuru raida Latvijas Radio. Tā aicina doties uz Liepāju, kuras simfoniskais orķestris savas 137. sezonas atklāšanas koncertā 16. septembrī koncertzālē Lielais dzintars pirmo reizi muzicēs sava jaunā galvenā diriģenta Ģintara Rinkeviča vadībā.

Savai debijai jaunajā statusā diriģents izvēlējies Karla Orfa populāro scēnisko kantāti Carmina Burana. Tas savukārt nozīmē to, ka šajā koncertā muzicēt kopā ar Liepājas simfonisko orķestri pošas arī Valsts akadēmiskais koris Latvija – meistarīgs un pieprasīts šī opusa izpildītājs arī ārpus Latvijas. Kori Latvija ar starptautiski atzīto lietuviešu diriģentu Ģintaru Rinkeviču, kurš savulaik bijis arī Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents, saista jau daudzus gadus ilga radoša sadarbība. Piedalīsies arī solisti – soprāns Ērika Elofa, tenors Andris Lapiņš, baritons Šarls Raiss un Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas zēnu koris.

"Šis ir ļoti interesants skaņdarbs gan profesionāļiem, gan arī vienkāršajiem klausītājiem, jo kantātes ievadmotīvs O Fortuna (Ak, veiksme!) kļuvis par vienu no populārākajiem motīviem pasaules mūzikā un to jau no pirmajām taktīm atpazīs jebkurš," Ģintars Rinkevičs uzsver, stāstot par vācu komponista Karla Orfa (1895–1982) neatvairāmi iedarbīgo mūzikas šedevru, kura nosaukums Carmina Burana tulkojumā no latīņu valodas nozīmē Bavārijas dziesmas. Tās atklāti un ļoti tieši slavina jaunību, pavasari un mīlestību visā tās erotiskās pievilcības krāšņumā. Kantātes pamatā ir viduslaikos tapis laicīgās dzejas krājums, kas atrasts kādā Bavārijas klosterī XIX gadsimta sākumā, savukārt paši teksti tapuši ap XI–XII gadsimtu. Krājumā atrodamas gan mīlas dziesmas, gan rindas, kas piesātinātas ar parupju viduslaiku humoru. Himniski pacilāti teksti mijas ar azartspēļu un dzīru attēlojumu, mīlas un erotisko dzeju. "Ja cilvēkam ir iekšēja vajadzība pēc skaistā un viņš interesējas par mākslu, viņam nevajadzētu baidīties apmeklēt simfoniskās mūzikas koncertus. Jā, daudzi domā, ka simfoniskā mūzika ir pārāk sarežģīta, taču arī šajā mūzikā ir savi tā saucamie hiti, un Carmina Burana ir viens no tiem," piebilst Ģintars Rinkevičs.

XX gs. trīsdesmito gadu vidū radītā scēniskā kantāte Carmina Burana ir viens no populārākajiem vokāli instrumentālajiem darbiem pasaulē. Tā turpina dzīvot gan oriģinālā, gan daudzveidīgos aranžējumos popkultūras, kino un skatuves mākslas vajadzībām. Mīlas dziesmas un klejojošo dziesminieku dziedājumi rosina iztēli, liekot gan pasmaidīt, gan notrīsēt bijībā pret Orfa apdziedāto likteņa ratu.

 

Top komentāri

ak vai!
a
Manuprāt, briesmīga seja! Liepājas simfoniķi negrib mācīties no citu kļūdām - no Latvijas Nacionālās operas misēkļiem, kad paņēma šo mahātāju un pēc tam ilgi nevarēja tikt no viņa vaļā. Manuprāt, šī taktētāja ataicināšana uz Latviju ir kārtējais Vaismana melnais darbs...
Terijs
T
Izcils diriģents!!! Bravo, ka šis Maestro atkal būs darbā Latvijā! Viņa laikā LNO uzplauka!!! Un spīdēja pasaules virsotnēs, nevis, kā tagad...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja