Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tjūdoru dinastija izmirs kopā ar viņu. Inga Kalna Cīrihē debitē karalienes Elizabetes I lomā

Latvijas soprāns Inga Kalna Cīrihes operā veiksmīgi debitējusi Anglijas karalienes Elizabetes I lomā Gaetāno Doniceti liriskajā traģēdijā Roberto Devero

Roberto Devero jauniestudējumu veidojis diriģents Enrike Macola un režisors Deivids Oldens. Opera vēsta par Elizabetes pēdējiem mūža gadiem. Šī ir viena no sarežģītākajām soprāna partijām bel canto repertuārā. Pēdējās desmitgadēs spožākās Elizabetes lomas izpildītājas Eiropas teātros ir bijušas Edita Gruberova un Mariella Devia, kuru sniegums tiek uzskatīts par etalonu. Pēc 5. februārī Cīrihē izskanējušās pirmizrādes kritiķi slavē gan Ingas Kalnas, gan orķestra un maestro Enrikes Macolas sniegumu.

Operas sižeta centrā ir novecojošās Anglijas karalienes un viņas jaunā favorīta Roberto Devero (tenors Stīvens Kostello) attiecības. Viņam draud tiesas prāva par valsts nodevību. Jūtu pārņemtā Elizabete sākotnēji neņem to vērā, taču, uzzinājusi par sava mīļākā attiecībām ar Notingemas hercogieni Sāru (mecosoprāns Anna Gorjačova), paraksta viņam nāves spriedumu. Pārāk vēlu valdniece saprot sava lēmuma graujošo nozīmi. Ar rūgtumu Elizabete atzīst, ka ir sējusi tikai iznīcību un Tjūdoru dinastija izmirs kopā ar viņu, karalieni jaunavu. Elizabetes traģiskais liktenis ir līdzīgs Normas un lēdijas Makbetas liktenim, un Doniceti savas operas galveno varoni ir apveltījis ar bagātīgi, rūpīgi izstrādātu psiholoģisko portretu.

Roberto Devero noslēdz režisora Deivida Oldena Cīrihē iestudēto Doniceti sacerēto Tjūdoru dinastijas triloģiju, kurā ietilpst arī Anna Boleina un Marija Stjuarte. Kad Doniceti komponēja Roberto Devero, viņš piedzīvoja vislielāko traģēdiju savā mūžā – gada laikā viņš zaudēja vecākus, divus bērnus un sievu. Tomēr komponists atrada spēkus, lai radītu savu piecdesmit septīto operu. Roberto Devero ir ierindojams starp viņa šedevriem, partitūra ir melodiskas izdomas pilna. Operas dramatiskie triepieni un emocionālā intensitāte ir ietekmējusi Džuzepes Verdi skatuves darbus. Politiskās varas un valdnieka vai valdnieces privāto interešu savijums ietver varenu traģēdijas potenciālu, kas ir arī divās citās Tjūdoru triloģijas operās.

Ingas Kalnas repertuārā jau ir bijusi Annas Boleinas un Marijas Stjuartes loma, bet Elizabeti viņa dzied pirmo reizi. Latviešu mākslinieci operā Roberto Devero Cīrihē varēs dzirdēt 22. un 26. februārī, kā arī 4., 7. un 17. martā.

Bel canto un virtuozās dziedāšanas svētkus šajā Šveices teātrī turpinās leģendārā Čečilia Bartoli, kura atveidos galveno lomu Džoakīno Rosīni Pelnrušķītē. Princi Ramiro tēlos tenors Levi Sekgapane, pie Cīrihes operas senās mūzikas ansambļa La Scintilla pults stāsies diriģents Džanluka Kapuano. Pelnrušķīte skanēs no 8. līdz 24. martam.

Informācija: www.opernhaus.ch

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja