Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Viena pianista un pašmāju dižgaru stāsts. Andrejs Osokins piedāvā latviešu klaviermūzikas izlasi

Jaunu latviešu komponistiem un viņu radošajam mantojumam veltītu programmu No Vaska līdz Vītolam. Latviešu klaviermūzikas dižgari Andrejs Osokins šoruden atskaņos koncertturnejā Latvijā. Piedzīvojusi pirmatskaņojumu Ventspilī, programma skanēs Siguldā, Aizkrauklē, Ulbrokā, Ogrē un citviet

"Mēs dzīvojam trauksmainā laikā, kas mudina pievērsties laika pārbaudi izturējušām vērtībām un smelties spēku tautas garīgajā mantojumā. Katrs šajā programmā iekļautais komponists ir kā pērle latviešu klasiskās mūzikas kaleidoskopā. Strādājot ar šo mūziku, es iespaidojos no komponistu garīguma – no tā gara un rakstura īpašībām, kas katram piemīt, jo izcilu mūziku vienmēr caurstrāvo spēcīga personība ar savu unikālo pasaules uztveri. Viņu darbi parāda ne tikai mūzikas iedvesmojošo, bet arī dziedinošo spēku, tajos var ieraudzīt tautas vēstures līkločus, priekus un sāpes. Uz to atskatīties man šobrīd ir īpaši svarīgi, jo tuvojas valsts svētku laiks, kad gribas sajust mūsu vienotību un kultūras saknes, lai rastu spēku ceļam nākotnē," pianists stāsta par jauno programmu. Tajā viņš iekļāvis gan izcilu latviešu klasiķu, gan mūsdienu skaņražu kompozīcijas, kas atspoguļo laiku, kurā dzīvojam, un runā par mūsu vietu šajā pasaulē.

Koncertos varēs dzirdēt darbus no Pētera Vaska klaviercikla Gadalaiki, kura daļas tapušas gandrīz 30 gadu gaitā, un 2021. gadā komponēto pavasara elēģiju klavierēm Dzeguzes balss. Izskanēs arī Pētera Vaska skolotāja Valentīna Utkina (1904–1995) Dainas, viens no spilgtākajiem viņa klavieru jaunrades paraugiem. Šo žanru klaviermūzikā savulaik ieviesa Jānis Mediņš ar savām 24 Dainām, no kurām Andrejs Osokins izvēlējies spēlēt trīs sev tuvākās. Latviešu mūzikas izlasē skanēs arī Imanta Zemzara Varšavas triptihs, Lūcijas Garūtas prelūdijas, Volfganga Dārziņa svīta klavierēm, kā arī speciāli pianistam komponētais Raimonda Tigula jaundarbs Vienas fotogrāfijas stāsts. "Šī mūzika ir kā maigs pieskāriens atmiņu albumam, kurā glabājas vissmeldzīgākie, mīļākie un siltākie pagātnes mirkļi. Kā sena fotogrāfija tā pēkšņi izraisa brāzmainu emociju vētru, uzjundot romantiskas atmiņas." Koncertu noslēgs latviešu klasiķu un profesionālās mūzikas pamatlicēju – Jāzepa Vītola, Emīla Dārziņa un Emiļa Melngaiļa – klaviermūzika.

Koncerti notiks Siguldas koncertzālē Baltais flīģelis 5. oktobrī plkst. 19.00, Aizkraukles Kultūras centrā 22. oktobrī, Kultūras centrā Ulbrokas pērle 7. novembrī un Ogres novada Kultūras centrā 17. novembrī. Drīzumā tiks izziņoti arī tālākie koncerti.

Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja