Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Dzeloņcūkas ir visforšākās: filmas Mēs nopirkām zvērudārzu recenzija

Mets Deimons un Skārleta Johansone filmā Mēs nopirkām zvērudārzu, kuras funkcija ir stiprināt saites starp dažādu paaudžu un sugu ģimenes locekļiem.Ko parasti dara pietiekami pārtikuši un gana jauneklīgi tēvi ar diviem tīņu vecuma bērniem pēc sievas nāves no smagas, bet nepaskaidrotas slimības? Pareizi – lai remdētu personiskās sēras un izklaidētu atvases, ar kurām nav zināms, ko iesākt, viņi nopērk māju, tfu, zemes īpašumu ar spoku.

Šīs filmas gadījumā «spoks» izrādās nolaists zvērudārzs – nu, tāds kā visu aizmirsts nacionālais parks, kurā savā nodabā joprojām mīt kādi piecdesmit dažādāko sugu zvēri un dzīvnieki.Būdams atbildīgi apzinīgs amerikāņu pilsonis, Meta Deimona tēlotais Bendžamins Mī saviem dzīvajiem «spokiem» dzīvniekiem jauniegūtajā parkā ar burvīgiem skatiem neatmet vis vienaldzīgi ar roku, bet kopā ar abiem pagrūti audzināmajiem, uz visu pasauli piktajiem bērniem (paši saprotat, tā izpaužas viņu sāpes pēc mammas nāves) – tīni Dilanu (Kolins Fords) un septiņgadīgo bučmūlīti Roziju (Megija Elizabete Džonsa) – un vairākiem pēkšņi uzradušamies izpalīgiem – bišķiņ tērēto radinieku Dankanu (kolorītais tipāžs Tomass Heidens Čērčs no Sānceļiem) un apsēstu darbaholiķi – dzīvnieku mīļotāju Kelliju (visu filmu noslēpumaini smaidošā Skārleta Johansone) – metas zvēru parka/dārza organizēšanā. Kalifornijas savanna Mani tracina, ka arī šo filmu pavada «balstīts uz reāliem notikumiem» fakts – scenārija idejas dzirkstele izlēkusi iz maza rakstiņa avīzē par kādu britu lauku īpašuma pircēju, kurš pats iekārtojis savu privāto ģimenes zoodārzu (Latvijā šādi ģimenes privātzvērudārzu piemēri arī nav retums, vien studijas XX Century Fox bosiem tie nav zināmi), filmā, saprotams, darbība pārceļojusi uz saulaino Kaliforniju, kuru ģeniālais operators Rodrigo Prieto (Frīda, Kuprainais kalns, Aleksandrs, 21 grams, Bābele) apfilmējis kā teju kalnu ieskautu Āfrikas savannu. Patiesi, ja nu kas vēl filmā bez attēla izstaro reālu ekrāna maģiju ar savu enerģisko, dabisko rosību kadrā, tie ir dzeloņcūkas, grizli lācis, zebras un vēl visādi jauki mājdzīvnieciņi, lauvu ieskaitot. Uz zvēriem jau vienmēr ir interesanti skatīties.Savukārt galvenās zvaigznes un komerciālie magnēti Mets Deimons un Skārleta Johansone uzcītīgi un rātni, tak bez sevišķa entuziasma pilda savu pilsonisko pienākumu – filmējas ģimenes filmā, kuras funkcija ir stiprināt saites starp dažādu paaudžu un sugu ģimenes locekļiem, tostarp četrkājainiem un astainiem. Jo stipra ģimene ir mūsu pamatvērtība, mūsu svētā pamatšūniņa, tādēļ potenciālais romāns starp atraitņa Meta Deimona un strādīgās zvēru entuziastes Skārletas Johansones varoņiem tiek taktiski pieklusināts, kaut ikvienam tīnim ir skaidrs – tēt, ko čammājies, velc šo zaķi gultā! Tad nu šie cilvēki cenšas darīt, ko spēj, tikai pati filma atstāj kaut kādu pusdzīva lopiņa žēlabainas murkšķēšanas iespaidu. Citiem vārdiem – diezgan garlaicīgi.Kas noticis ar režisoru?

Vislielāko izbrīnu raisa filmas Mēs nopirkām zvērudārzu režisora vārds. Šo cilvēku sauc Kamerons Krovs, un viņš reiz, kaut kad starp 1995. un 2001. gadu, ir uzņēmis tādas filmas kā enerģisko sporta drāmu Džerijs Magvairs/Jerry Maguire ar Tomu Krūzu, burvīgo muzikālo filmu par jauniņa žurnāla Rolling Stone reportiera dēkām kādas slavenas rokgrupas turnejā Gandrīz slaveni/Almost Famous, kas kļuva par globāla mēroga melomānu kulta filmu, pasakaino psihodrāmu Saki kaut ko/Say Anything, bezgala smieklīgo Elizabettaunu/Elizabethtown, mazāk veiksmīgo psihofantastisko trilleri Vaniļas debesis/Vanilla Sky (ar Tomu Krūzu plus Kameronu Diazu) – tātad tas katrā ziņā ir ja ne gluži amerikāņu autorkino pārstāvja etalons, tad vismaz spēcīgs, vērā ņemams profesionālis.

Kas noticis ar režisora fontanējošo enerģiju un nesamāksloto humoru šoreiz, ka tā knapi dveš, – nav saprotams. Vienīgais, kas filmā aizķēries no vecā labā Kamerona Krova, ir spēcīgais muzikālais celiņš, kurā jestri iededzina Jonsi no Sigur Rós, Nīls Jangs, Toms Petijs un Bobs Dilans.

«Sarunas noslēpums ir spēja klausīties,» Meta Deimona tēlotājam Bendžaminam reiz savā birojā izmet Skārletas Johansones varone Kellija. Sapīčkāt vārgulīgā sižetā labu mūziku nav tas pats, kas spēt sadzirdēt skatītāja sirdspukstus. Nekāda romance + rokenrols šoreiz nespīd.

Kam domāta? It kā jau kolektīvam ģimenes kinogājienam. Ja dvēselei tuvs Mets Deimons un filmas mūzikas autora grupas Sigur Rós līdera Jonsi vokālais saharīns – izcietīsit. Dzeloņcūkas ir visforšākās!

Mēs nopirkām zvērudārzu/ We Bought a Zoo
Komēdija, drāma. ASV. 2011.
Režisors Kamerons Krovs
Lomās Mets Deimons, Skārleta Johansone, Tomass Heidens Čērčs u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja