Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Dailes teātrī prezentē Līvijas Dūmiņas grāmatu Artūra Skrastiņa Spogulija

Īpašā pasākumā Dailes teātrī prezentēta teātra kritiķes Līvijas Dūmiņas grāmata Artūra Skrastiņa Spogulija, kas ir veltījums vienam no šīs paaudzes vadošajiem aktieriem. Grāmatas atvēršanas svētkos autori un aktieri ieradās sveikt kolēģi, tuvinieki un teātra draugi, informēja Dailes teātra pārstāvji.

Grāmatā Artūra Skrastiņa Spogulija, ko klajā laidis apgāds Zvaigzne ABC, Līvija Dūmiņa atklāj aktiera ceļu līdz lielajai skatuvei un kinoekrāniem, kā arī ļoti atklāti runā ne tikai ar pašu Artūru Skrastiņu, bet arī cilvēkiem, ar kuriem krustojušies viņa ceļi gan privātajā, gan profesionālajā dzīvē. Kā atzīst grāmatas autore, viņa ir zinājusi, ka grib rakstīt grāmatu par aktieri, nevis režisoru vai kādas citas teātra profesijas pārstāvi.

"Izvēlējos savas paaudzes mākslinieku, par kura darbu jau tolaik, 2004. gadā, kad dzima grāmatas ideja,  jūsmoju pārliecībā, ka viņš Latvijas ir labākais aktieris," par darba tapšanas aizkulisēm stāsta Līvija Dūmiņa. "Pretēji stereotipiskajam pieņēmumam, ka visas teātra kritiķes ir caurkritušas aktrises, es nekad neesmu gribējusi būt aktrise. Taču mani ļoti interesē aktiera psiholoģija un profesijas specifika – kā rit darbs ar lomu, kā veidojas tēls, kā notiek maģiskā pārtapšana, kur sākas aktieris un beidzas režisors, un otrādi. Tāpēc grāmatā esmu pētījusi Artūru Skrastiņu, kļūstot par spoguli, kurā uztvert viņa personības un talanta atspulgu. Protams, ka šis atspulgs nebūtu pilnīgs bez konteksta, ko devusi ģimene, draugi un kolēģi, tāpēc grāmata nav tikai stāsts par aktieri Artūru Skrastiņu. Tas ir arī stāsts par Dailes teātri un nozīmīgākajām personībām, ar kurām kopā Artūrs Skrastiņš 25 gadus veidojis šī teātra vēsturi."

Artūrs Skrastiņš stāsta, ka pirms 16 gadiem viņu uzrunāja tolaik vēl topošā teātra kritiķe Līvija Dūmiņa, un jau sākotnēji viņa uzstādījums bijis, lai grāmatā atainotie notikumi būtu atklāti un patiesi.

"Grāmata nav garlaicīgs biogrāfisks romāns, un tā ir ne tikai par mani, bet arī par Dailes teātra pēdējo 25 gadu vēsturi," atzīst Artūrs Skrastiņš. "Tajā ir daudz piedzīvojumu, kas atspoguļoti maksimāli godīgi, neko neizskaistinot vai nepiegludinot. 2004. gadā, kad ar Līviju sākām strādāt pie grāmatas, mans uzstādījums bija, ka tai nav iznākšanas termiņa – tā tiks izdota tad, kad būs gatava pēc būtības.  Tam vajadzēja 16 gadus."

Grāmatas ilustrāciju un vāka autore ir Ilze Vītoliņa – kostīmu māksliniece, ar kuru Artūram Skrastiņam bijusi ilgstoša sadarbība, veidojot tēlus dažādām lomām. Grāmatā apskatāmas ne tikai fotogrāfijas no izrādēm, bet arī Ilzes Vītoliņas kostīmu skices.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja