Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kad izmisīgi trūkst mīlestības. Mātes un meitas attiecības izrādē Medus garša Liepājā

Britu dramaturģes Šeilas Dileinijas luga Medus garša, ar kuru rakstniece debitēja literatūrā 1958. gadā, ir skarba savā tiešumā. Iespējams, arī tāpēc, ka tās pamatā ir autobiogrāfiski autores dzīves momenti.

Mātes un meitas sarežģītās attiecības ir tēma, kas nezaudē nozīmību, bet transformējas katrā paaudzē mazliet citādiem akcentiem.

Mārtiņam Kalitam šī ir pirmā režisētā izrāde Liepājas teātrī pēc Latvijas Kultūras akadēmijas programmas Audiovizuālā un skatuves māksla absolvēšanas. Sekojot līdzi skatītāju reakcijai Medus garšas pirmizrādē, viņš novērtē aktieru meistarību un atdevi. Izrādē piedalās Agnija Dreimane, Karīna Tatarinova, Artūrs Irbe, Edgars Pujāts, Armands Kaušelis.

Lugu M. Kalitam piedāvājis iestudēt Liepājas teātra mākslinieciskais vadītājs Herberts Laukšteins. "Izlasīju. Mani uzrunāja tēma, un patika arī dialogu spraigums," stāsta režisors. Lugas dramatismu veido gan smagie sociālie apstākļi, gan mīlestības trūkums, ko izjūt abas sievietes, kuras cenšas to kompensēt, kā nu katra prot. Māti Helēnu vairāk interesē alkohols un attiecības ar kārtējo mīļāko, bet meita Džozefīne izmisīgi meklē pati savu dzīves ceļu, kas ne vienmēr noved pie labākās izvēles. Kurš šajās attiecībās ir vairāk pieaudzis – māte vai meita? "Mātes mīlestību nespēj aizstāt nekas. To nevar dot neviens cits. Meita līdz pēdējam cer, ka kaut kas mainīsies," ieskicē M. Kalita un uzreiz akcentē otras tēmas – vientulības – līniju. "Māte un meita, lai arī kopā, katra ar savām problēmām ir viena un vientuļa. Gan viena, gan otra ļoti grib justies labi, un abas gan jau zina, kā palīdzēt, tikai ir kaut kādi mazie parādiņi vai sāpītes, kas nerisinās, bet krājas, krājas... Arī dzīvē gadās, ka mēs nespējam pateikt to, ko patiesībā jūtam, mūsdienu pasaulē to ir ļoti grūti izdarīt. Sociālās problēmas it kā ir mainījušās, bet luga runā arī par pusaudžu grūtniecību, atkarībām. Līdzpārdzīvojums veidojas, risinot ikdienas problēmas, ar kurām saskaras katrs pats vai kāds cits, kam varētu palīdzēt."

M. Kalita spriež, ka viņa pirmā profesija – aktieris – ļoti palīdz režisora darbā. Viņa režisora diplomdarbs Noslēpumainās variācijas Goda teātrī tika atzīta par labāko izrādi festivālā Patriarha rudens. Liepājas teātrī Mārtiņš līdz šim iestudējis Edgara Pujāta monoizrādi Tas arī viss un vairākus koncertuzvedumus. Nākamajā sezonā iecerēts kopdarbs ar Rasu Bugavičuti-Pēci.

Tuvākās Medus garšas izrādes Liepājas teātra mazajā koncertzālē Lielajā dzintarā – 20. maijā, 11. jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja