Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Klimata izmaiņas mākslā - teātra festivālā Homo Alibi

Klimata izmaiņas mākslā – šonedēļ Tabakas fabriku ieņems starptautiskais teātra festivāls Homo Alibi.Plastmasas vai papīra glāzes – kompromisus pat vissīkākajās lietās, organizējot starptautisko teātra festivālu Homo Alibi: recycled, rīkotāji nocirta jau pašā saknē, izvēlēdamies šī gada tēmu par otrreizējās pārstrādes fenomenu mākslā un ikdienā un aicinādami dzīvot atbildīgāk.

No 28. augusta līdz 1. septembrim festivāls ieņems Tabakas fabriku Miera ielā 58 un piedāvās darbus, kas «reciklēs» ne tikai lietas, bet arī idejas, tekstus, faktus un personīgo pieredzi. «Jebkurš Šekspīra iestudējums mūsdienās ir šī darba otrreizēja pārstrāde,» uz tēmas plašajām iespējām norāda Latvijas Jaunā teātra institūta direktore un Homo Alibi organizatore Gundega Laiviņa, kura kopā ar kolēģiem ir izvēlējusies spilgtu ārvalstu mākslinieku darbus un provocējusi vietējos radīt savus iestudējumus otrreizējās pārstrādes kontekstā. «Pie mums viņiem nav jārada lielās formas iestudējums, kam visi aplaudēs un kam nākamās divas sezonas ir jābūt kāda teātra repertuārā, – šeit svarīgāks par rezultātu ir process,» Gundega Laiviņa atklāj nianses. Galvenais, lai māksliniekiem būtu interesanti, pārstrādājot garāžā atrastus koka gabalus vai citu autoru paveikto. Sekojot mēģinājumiem, varot likt roku uz sirds un droši apgalvot, ka rezultāts būs izdevies. Par radītāju varēs kļūt arī ikviens festivāla apmeklētājs. Homo Alibi piedāvās vairākas radošās darbnīcas, kurās no saimniecībā nederīgām un ārā metamām lietām iemācīties uztaisīt brīnišķīgus mākslas darbus.Festivālā notiks arī simpozijs Klimata maiņa: alternatīvi scenāriji mākslā, ekoloģijā un ekonomikā, viens no tā īpašajiem momentiem būs iespēja iepazīties ar britu organizācijas Cape Farewell darbību. Tā ir iesaistījusi virkni pasaulslavenu mākslinieku klimata problēmu aktualizēšanā, organizējot ekspedīcijas uz ledājiem un producējot dokumentālas filmas, no kurām divas Degošais ledus un Māksla no Arktikas būs skatāmas arī Rīgā. Dramaturgs Jānis Balodis stāstīs par izrādes Mārupīte radošās komandas pieredzi tās veidošanā, kā viņi saskārās ar ekoloģiskā piesārņojuma problēmu un pārstrādāja to mākslas darbā. «Tas ir ļoti simpātiski tāpēc, ka viņiem pašiem tas ir aktuāli,» norāda Gundega Laiviņa, kura Izklaidei palīdzēja orientēties plašajā festivāla Homo Alibi: recycled programmā. SVARĪGĀKAIS FESTIVĀLĀ HOMO ALIBI**Mutuļojošs laikmetīgās Eiropas portrets**Deviņdesmito gadu sākumā izveidotais itāļu teātra kolektīvs Motus vienmēr ir reaģējis uz apkārt notiekošo. «Viņu gadījumā tā nav modes lieta,» akcentē Gundega Laiviņa. Festivālā viņi piedāvā izrādi Aleksis. Grieķu traģēdija par notikumu, kad 2008. gadā Atēnās policists nošāva 15 gadu vecu zēnu – šo bezjēdzīgās nāves faktu mākslinieki «reciklē» savā darbā un sasaista to ar Sofokla traģēdiju Antigone. Viņi uzzīmē mutuļojošu laikmetīgās Eiropas portretu un piepilda izrādi ar trauksmainu enerģiju, kas spējīga izsaukt dumpi. Vienā no galvenajām lomām ir aktrise Silvija Kalderoni. «Viņas tēlojums sniedz baudu,» iespaidos dalās Homo Alibi organizatore.

Aleksis. Grieķu traģēdija
28. augustā plkst. 19
Ieeja Ls 10

Vārdu pārstrāde dejā un humorā

Solo izrādē Kļūs sliktāk, sliktāk un sliktāk, mans draugs! laikmetīgās dejas slavenība Lisbete Gruveza kustībā pārstrādā amerikāņu evaņģēlista Džimija Svagarta runu. «Viņu interesē, kā izteiktie vārdi, runas ritms un balss vibrācijas var fiziski ietekmēt cilvēku,» piebilst Gundega Laiviņa. Lisbete Gruveza uz savas ādas izjūt vārdu spēku, savukārt britu rakstnieks un režisors Tims Ečels izrādē Kaut arī mēs to nesasniedzām sakompilē Hruščova, Tečeres, Obamas, Blēra un citu politisko figūru runu fragmentus vienā vēstījumā, asprātīgi atklājot politiskās retorikas vājās un stiprās puses, un uztic šo runu aktrisei Keitai Makintošai. «Smieklīgi, gudri un satraucoši,» tiek raksturota šī izrāde.

Kļūs sliktāk, sliktāk un sliktāk, mans draugs!
31. augustā un 1. septembrī plkst. 19
Ieeja Ls 7

Kaut arī mēs to nesasniedzām
29. un 30. augustā plkst. 20
Ieeja Ls 7

Nakts ceļotājs cilpā

Projekta Cilpa pamatā ir ideja par dialogu starp māksliniekiem un viņu mākslas darbiem, katrs nākamais opuss ir reakcija uz cita mākslinieka izpausmi, to pārstrādājot jaunai uztverei. Latviešu režisors Viesturs Meikšāns un zviedru dramaturgs Ludvigs Ulbors iespaidus par 2012. gada jūnijā Vīnē redzēto brīvdabas izrādi Nakts ceļotājs pārstrādā performancēs, kas varētu kļūt par iedvesmas avotu jauniem mākslas darbiem. Viena no izrādes autorēm – norvēģu horeogrāfe Ingri Midgarda Fiksdāla – speciāli gatavo video un ieradīsies Rīgā, lai sīkāk pastāstītu par Nakts ceļotāju. «Šo izrādi mēs, visticamāk, rādīsim nākamgad festivālā Homo Novus, jo tā ir tiešām brīnišķīga,» saka Gundega Laiviņa.

Cilpa
31. augustā un 1. septembrī plkst. 21
Ieeja Ls 5

Materiālo lietu otrā dzīve

Projekta 4est autori mēnesi ir pavadījuši Tabakas fabrikā, noauguši ar bārdu un cītīgi strādājuši, lai sava darba galveno varoni varētu palaist ceļā – pamest sabiedrību cerībā atrast laimi vientulībā un noslēgtībā. Scenogrāfi Reinis Suhanovs un Rūdolfs Bekičs, režisors Jānis Znotiņš un komponists Jēkabs Nīmanis izrādē ir iestrādājuši savus sapņus, intereses, ilgas, labprātīgi sevi ierobežojot festivāla nosaukumā ieliktā vārda «recycled» rāmjos. «Ja kāds dodas uz veikalu, uzreiz ieskanas «gongs»: lūdzu, padomā divreiz, vai tiešām to nevar atrast kaut kur citur,» Gundega Laiviņa atstāsta mākslinieku teikto, jo 99 procenti šajā darbā izmantoto materiālu ir otrreiz pārstrādāti – pat naglas un skavas.

4est
29. un 30. augustā plkst. 18
Ieeja Ls 5

Destrukcijas un rekonstrukcijas akts

«Keitas Makintošas instalācija varētu būt šīgada Homo Alibi esence,» uzskata G. Laiviņa. Briselē mītošās mākslinieces Darbagalds ir vairākās istabās izvietota instalācija ar apmeklētāju piedalīšanos, tā top un mainās visu festivāla laiku. Ārdīt un radīt – cilvēks to dara katru dienu un visu dzīvi, bet šajā darbā tas ir koncentrēts 15_20 minūtēs. Saņemiet instrukciju un ķerieties klāt! Iesaistīties tiek aicināti dažāda vecuma cilvēki – arī bērni, lai gūtu interesantu pieredzi bez lieciniekiem. «Mani līdz asarām aizkustināja pūliņi reanimēt to tenisa raketi. Tas bija neaizmirstams mirklis, jo visa mana būtība koncentrējās, lai kaut ko mainītu, darītu labāku, radītu, atjaunotu,» atceras viens no Darbagalda apmeklētājiem.

Darbagalds
Katru dienu no 28. augusta līdz 1. septembrim plkst. 17–21
Ieeja Ls 2

Vairāk informācijas par festivālu: www.theatre.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja