Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

LNO: bez papildus līdzekļu piešķiršanas draud māksliniecisks sabrukums

Ja Latvijas Nacionālā opera (LNO) nesaņems šogad papildus pusmiljonu latu, lai segtu nodokļu parādu, atalgojums operas darbiniekiem būs jāsamazina par 20%. Tas var novest pie māksliniecisko struktūrvienību sabrukšanas, jo Eiropas un pasaules darba tirgu atvērtība un LNO izpildītājmākslinieku augstā profesionālā sagatavotība jau pašlaik izraisa izcilāko talantu aizplūšanu un ārvalstu darba tirgiem, skaidro baltā nama pārstāve Inga Vasiļjeva.

Premjera Valda Dombrovska (JL) preses sekretāre Līga Krapāne žurnālistus piektdien informēja, ka koalīcijas sanāksmē diskutēts par pašreizējo situāciju operā, tomēr pagaidām nekādi lēmumi šajā jautājumā nav pieņemti - koalīcijas partneri šo Kultūras ministrijas lūgumu vien pieņēmuši zināšanai un uzdevuši uz nākamo valdības sēdi sagatavot pārskatu par visiem izdevumu samazināšanas pasākumiem, ko līdz šim ir īstenojusi opera.

Opera norāda, ka gadījumā, ja līdzekļus tomēr valdība piešķirs, arī tad samazināsies operā strādājošo atalgojums, bet tikai par 10%. Pie nākamā gada valsts finansējuma apmēra 3,7 miljonu latu apmērā LNO ir izstrādājusi bezdeficīta budžetu, kurā iestrādāta arī pašreiz uzkrātā nodokļu parāda atmaksa, nerēķinot papildus lūgto pusmiljonu latu, taču tādā gadījumā jāsamazina strādājošo algas par 20%.

Opera skaidro, ka šogad pēc vasarā pieņemtajiem budžeta grozījumiem nebija iespējams vēl vairāk samazināt tēriņus, jo LNO darbinieki jau atradās ikgadējā atvaļinājumā, bet pēc tā devās viena mēneša bezalgas atvaļinājumā. "LNO darbinieku atsaukšana no augstākminētajiem atvaļinājumiem izraisītu operas sezonas izrāžu atcelšanu, un līdz ar to pašu ieņēmumu vēl straujāku kritumu, kā arī plānotās ekonomijas no bezalgas atvaļinājuma zaudēšanu," skaidro I. Vasiļjeva.

3.decembrī LNO nodokļu parāds Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir 374 025,60 latu, no kuriem par 103 267 latu LNO jau ir saņēmusi termiņa nomaksas pagarinājumu. Arī par atlikušo summu LNO ir iesniegusi VID lūgumu par iespēju pagarināt nomaksas termiņu.

Latvijas Nacionālajā operā arī šajā sezonā administrācijas darbinieki saņems divas reizes lielākas algas nekā vadošie operas un baleta solisti, liecina Kultūras ministrijas apkopotā informācija, vēsta aģentūra LETA. LNO direktora alga ir 2041 lats, izpilddirektores - 1530 lati, finanšu direktora - un mākslinieciskā direktora - 1360 latu. LNO administrācijas sastāvā ir arī administratīvais direktors, komunikāciju un mārketinga direktors un producēšanas direktors, kuri katrs saņem 935 latus mēnesī. Starptautisko attiecību direktora alga ir 765 lati, mākslinieciskās plānošanas direktora - 935 lati, tehniskā direktora - 935, lati apsaimniekošanas direktora - 935 lati mēnesī.

Savukārt pirmās kategorijas operas solista alga ir 595 lati, otrās kategorijas - 300 lati. Vadošajiem baleta solistiem šajā sezonā alga ir 799 lati, mazāk nozīmīgu lomu dejotāji saņem algu no 510 līdz 765 latiem mēnesī. Diriģentu algas ir no 510 līdz 850 latiem mēnesī. Orķestra mūziķiem alga ir no 330 līdz 578 latiem, orķestra koncertmeistari saņem no 702 līdz 1224 latiem mēnesī. Operas koristu alga ir no 429,25 līdz 488,75 latiem mēnesī.

Kā aģentūrai LETA apgalvoja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule, saskaņā ar KM rīcībā esošo informāciju nevienai citai no KM padotībā esošajām institūcijām uz šodienu nav nodokļu parādu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nosaukti Jāņa Baltvilka balvas nominanti

Plaši atzīmējot ievērojamā dabas dzejnieka un bērnu kultūras atbalstītāja Jāņa Baltvilka 80. dzimšanas dienu, 24. jūlijā jau 20. reizi tiks pasniegta viņa vārdā nosauktā valsts nozīmes balva bērn...

Binārismi

Es katru grāmatu varu lasīt vairākas reizes, katru izrādi skatīties no citas perspektīvas, un nekad šīs uztveres sniegtie iespaidi nebūs mehāniski salīdzināmi nez kādos vispārinājumos

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja