Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nelaimīga mīlestība – universālākā pieredze. Bēdīga eglīte pieaugušajiem ar 236 anonīmām mīlas vēstulēm

"Pār izdegušiem laukiem skrien mans sapnis…" Tie ir vārdi, kas varētu raksturot nelaimīgu mīlestību, kad emociju iespaidā top dzejoļi, esejas, stāsti, vēstules…

Inspirācija teātra trupas Kvadrifrons uzvedumam ar šādu nosaukumu Klāvam Mellim radās pirms pāris gadiem, internetā meklējot informāciju par kādu retu grāmatu – rakstnieces Regīnas Ezeras 60. gadu vidū rakstītajām mīlestības vēstulēm, ko Ezeras meita Aija Vālodze apkopojusi krājumā, kura nosaukumā izmantots fragments no Basjo Macuo haikas ... pār izdegušiem laukiem skrien mans sapnis. (2003. gadā krājums iznāca apgādā Priedaines.) "Grāmatu toreiz neatradu, bet internetā izlasīju kāda studenta eseju par šo darbu. Students bija izdarījis to, ko tagad darām mēs, – analizējot vēstules, sākas pašanalītisks process. Lai gan vēstulēm ir arī literāra kvalitāte, tās ir ļoti personīgas, intīmas," stāsta Klāvs Mellis. "Vēstules ir labs impulss, lai cilvēks paskatītos uz sevi."

Sākumā Klāvs Mellis un Ance Strazda mīlestības vēstules meklēja starp savējiem, vecākiem, draugiem, paziņām, kolēģiem. Tad loks tika paplašināts, aicinot sociālajos tīklos anonīmi dalīties ar šāda veida vēstījumiem. "Atsaucība bija liela. Tā izvērtās gandrīz kā spēle. Vispirms aizsūtījām izlasīt Ezeras vēstules un aicinājām rakstīt atbildes. Ieguvām vispārīgus, poētiskus vēstījumus, abstraktus spriedumus. Un tad jau sākās arī personīgāki stāsti. Cits pēc cita garāki fragmenti vai daži teikumi, un 236 anonīmu autoru vēstules izveidoja uzvedumu," stāsta Klāvs Mellis. Viņa paša mīlestības vēstuļu starp tām, kas tiks lasītas uz skatuves, nav. "Vienu brīdi mums ar Anci, liekot vēstules kopā, šķita, ka vajadzētu rakstīt arī pašiem, bet mēs esam likuši klāt varbūt tikai kādu pusotru teikumu, jo vēstuļu bija tik daudz, domas – tik dziļas, salīdzinājumi – neparasti."

Viņi abi ir uzveduma autori, abi arī uz skatuves vēstules lasīs. "Tas nav ne iestudējums, ne inscenējums, bet vienkārši – vēstuļu lasījums. Skan dažas dziesmas, būs redzamas, šķiet, divas fotogrāfijas. Tas drīzāk ir vakars, kas aicina būt klāt, ieklausīties un domāt." Vēstuļu lasījumu papildinās arī bēdīgi valši, kas tik ļoti piestāv nelaimīgai mīlestībai. "Skumjo noskaņu lielajā teksta apjomā gribējām atsvaidzināt ar jaukām mīlas dziesmām. Palūdzām mums pazīstamiem pāriem, lai kaut ko iesaka. Tad nu sanāca, ka tās ir to pāru, kuri ir šķīrušies, kāzu pirmās dejas melodijas," rezumē Klāvs.

Mīlestības vēstuļu lasījums ar skumju valšu klausīšanos – 15. un 16. decembrī plkst. 19.00 Cēsīs mākslas telpā Mala. Nākamās izrādīšanas reizes plānotas 2023. gada martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja