Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Paziņoti alternatīvās teātra gada balvas Zelta muša nominanti: pārliecinošos līderos Dailes teātris un JRT

Jau otro gadu tiks pasniegta Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) alternatīvā teātra gada antibalva Zelta muša, kas suminās aizvadītās teātra sezonas spilgtākos notikumus un personības, kuras savu māksliniecisko talantu apliecinājušas pārāk specifiskās kategorijās, lai tās tiktu iekļautas Spēlmaņu nakts balvas nominantu sarakstā.

Šī gada alternatīvās balvas laureāti tiks noskaidroti Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) skatuves un audiovizuālās mākslas festivāla Patriarha rudens noslēguma ceremonijā 7. oktobrī plkst. 19.00 LKA teātra mājā Zirgu pasts.

Zelta mušas moto ir "Te ir tik garlaicīgi, ka pat mušas sprāgst", tāpēc, iedvesmojoties no tā, neatkarīga, ļoti pieredzējusi un kompetenta anonīmā delegācija ir izvirzījusi 36 nominantus 5 kategorijās: “Gada dialogs ar locekli”, “Gada patiesība”, “Gada mērķtiecīgākā karjera”, “Gada meistars, kurš zina, kā vajag” un antibalvas “Grand prix” – “Gada izrāde, kuru mēs nesapratām”. Savu balsi par kādu no izvirzītajiem pretendentiem ir iespējams atdot no 30. septembra līdz 6. oktobra vakaram festivāla Patriarha rudens norises vietās – LKA galvenajā ēkā Ludzas ielā 24, teātra mājā Zirgu pasts un LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejā.

Šogad visvairāk nomināciju saņēmuši Dailes teātris un Jaunais Rīgas teātris, tomēr neatpaliek arī Latvijas Nacionālais teātris. Nominatu sarakstā iekļauti arī Latvijas Leļļu teātris, Valmieras drāmas teātris, Liepājas teātris, Ģertrūdes ielas teātris, teātra trupa Kvadrifrons  un citi. Īpašs prieks, ka nominantu sarakstam pievienojusies arī Latvijas Nacionālā opera un balets.

Apspriesti tiek ne tikai notikumi, kas risinājušies uz skatuves, bet arī tie, kas veidojuši teātra nozares "viļņošanos" – sociālo tīklu ieraksti un kaislības ap vairāku teātru valdes locekļiem.

Pilns šī gada balvas nominantu saraksts pieejams https://ej.uz/zeltamusa23.

Kāds jau paguvis apvainoties par nominācijām, kāds par to, ka nav nominēts, bet teātra kritiķe Zane Radzobe pēc iepazīšanās ar nominantu sarakstu sociālajā tīklā X saka aptuveni šādi: "Ūūūūūūū! (trīs smejošas sejiņas) Un kāds man saka, ka es esmu skarba kritiķe." Savukārt Latvijas Radio žurnāliste Anda Buševica, komentējot nominācijas, ir kodolīga: "Viss, kas jums jāzina par Latvijas teātri."

Pagājušā gada nominante kategorijā Identitātes krīze Agnese Budovska raidījumā Šņorbēniņi 2022. gadā atzina: "Man liekas, tas ir kolosāls pasākums! Es ārkārtīgi labi pavadīju laiku! Protams, ka tas ir viņu ģeniālais veids, kā pievērst uzmanību Patriarha rudenim, kurš eksistē, un cilvēkiem, kā reiz arī mums, profesionāļiem, vajadzētu biežāk to apmeklēt, ņemot vērā, ka tā ir mūsu nākotne, kas tur rada izrādes un tās spēlē. Man ir aicinājums - nāciet nākamgad uz to pasākumu - tas ir kolosāli, tas tiešām ir brīnišķīgi, vienkārši ņemiet līdzi savu humora izjūtu, un viss būs kārtībā." Nākamais gads ir pienācis, tāpēc aicinām klausīt Agneses Budovskas ieteikumam un pieteikties ceremonijas bezmaksas apmeklējumam, rakstot uz e-pastu [email protected], vietu skaits ierobežots.

 

Zelta mušas apbalvošanas ceremonija ir daļa no LKA skatuves un audiovizuālās mākslas festivāla Patriarha rudens programmas. Par Zelta mušas nominantiem kļuvuši vairāki iepriekšējo festivālu dalībnieki un laureāti. Festivāls norisinās no 30. septembra līdz 8.oktobrim, un tajā ir iespēja redzēt teātra, audiovizuālās mākslas un laikmetīgās dejas studentu darbus.

Biļetes uz izrādēm pieejamas www.ticketshop.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja