Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Pirmizrāde Paula Timrota iestudējumam Prezentācija

"Viņi atnāca kā ceļojošais cirks, stumdami Singer šujmašīnai līdzīgu galdiņu - ar motoriņu -, un tas viss mazliet grīļojās," pazīstamais auto eksperts un dažādu televīzijas raidījumu vadītājs Pauls Timrots atceras tiešajā tirdzniecībā gūtu impulsu savam jaunākajam iestudējumam Prezentācija. Tā pirmizrāde notiks šodien Dailes teātra Kamerzālē.

Ieradušies divi vīreļi - džemperi biksēs un degsme acīs - un sākuši prezentēt eļļu, kuru var gan vārtiņos smērēt, gan mašīnā liet. No bukletiņiem iemācījušies tekstiņus un gatavi rādīt brīnumus! "Bet tad tu redzi, ka viņu priekšnesums nedaudz "pieklibo", jo nav neviena, kas viņus pieskatītu," novēroto atstāsta režisors, kuru redzētais reizē gan smīdinājis, gan ieinteresējis. Turpinājumā šis stāsts iegājis kulminācijas fāzē: "Viņu vajadzība no tevis kaut ko panākt ir diezgan dramatiska, jo viņiem tas (eļļa - red.) ir jāpārdod - ja ne tev, tad nākamajam, bet kāpēc ne tev?!"

Jebkura prezentācija esot šāds ceļojošs cirks -vienalga, vai tas būtu veltīts segai, tējkannai vai putekļsūcējam. Tiešās tirdzniecības piekritēju uzstāšanās svārstās no spožiem paraugiem līdz pilnīgām neveiksmēm. "Pļuk!" - P. Timrots ietvītojis bildi ar skatu, kur no blendera uz visām pusēm šļakstās nenosakāma sastāva šķidrums gaiši zaļā krāsā. Uz to noraugās baltā ģērbti Prezentācijas personāži, ko iestudējumā spēlē aktieri Ērika Eglija, Intars Rešetins, Aldis Siliņš, Gints Grāvelis, Dārta Daneviča un Gints Andžāns.

"Tas sākās kā eksperiments," par savu jauno izrādi atklāj režisors, kurš tās dramaturģisko pamatu radījis kopā ar Sandiju Kalniņu, arī aktieri brīvajā "ņigu ņegu" jeb mēģinājumu procesā piemetuši klāt dažādus jokus. "Es tikai ķēru momentus, kad viņi tos izteica, atlasīju tos, kas tiks līdz izrādei," piebilst P. Timrots. Prezentācija ir tapusi radošo meklējumu ciklā Brīva skatuve - īstā vieta, kur aktieriem un citiem izrādē iesaistītajiem nedaudz parotaļāties, ko viņi visi kopā arī darījuši.

P. Timrots ne tikai uzrakstījis lugu un to iestudējis, bet arī ir atbildīgs par telpas iekārtojumu. "Viens dīvāns un trīs galdi,"  scenogrāfijas koncepciju atklāj režisors: " No skatītājiem tālākajam galdam ir pieliktas garākas kājas, lai tas izskatās skaistāk." Ja savā debijas izrādē Pasaka par vērdiņu P. Timrotam esot gribējies, lai viss ir krāšņi un interesanti - ar sprādzieniem, dūmiem un puķēm pa gaisu -, tad viņa jaunākais darbs, kā pats autors prezentē, "ir vienkāršs formā un, iespējams, jautrs saturā".

"Mēs visi esam spiesti pirkt un pārdot. Teātris nav izņēmums! Arī te visu laiku notiek strīds starp mākslu un izklaidi. Teātris grib ēst, bet nauda pieder skatītājam!" lasāms Dailes teātra mājaslapā. Ko darīt?! Tuvākās izrādes - 10., 26. novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja