Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Raiņa varoņu iedvesmota spēle. Saruna ar bērniem par šo laiku tiešsaistes izrādē Vol.1 Antiņš

Izrādes nosaukums Vol.1 Antiņš vedina domāt, ka tā ir pirmā sērija un turpinājums sekos. Idejas autores ir Beatrise Zaķe un Pamela Butāne no apvienības PERFOrācija. Producente un režisore Beatrise Zaķe uzreiz brīdina, ka šis – tehnoloģiski citādais – projekts ir eksperiments. Ja viss izdosies, kā cerēts, šis būs pirmais uzvedums (tāpēc arī Vol.1) sarunu ciklā ar bērniem. Pirmais, ar ko tiešsaistes iestudējumā būs iespēja runāt, ir Antiņš no Raiņa lugas Zelta zirgs.

Kāpēc pirmais ir tieši Antiņš? "Latviešu literatūras klasikā ir daudz tēlu un varoņu, kas būtu piemēroti sarunām un izrādēm. Raiņa Zelta zirgs ir aktuāls darbs neatkarīgi no laika, taču liekas, ka šobrīd tajā paustās atziņas ir vairāk nekā nekad saprotamas un īstas. Dusošā princese, atmodināšana, pārmaiņas, vērtību pārvērtēšana – tas viss ir tik mūsdienīgi," paskaidro Beatrise Zaķe, piebilstot, ka bērnu auditorijai šī luga nav tikusi bieži uzvesta. Pārāk nopietna un dziļa doma, ko šoreiz šķita nepieciešams pielāgot tieši pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem. Šajā neklātbūtnes laikā pieaugušie sociālajos tīklos var atrast sev piemērotu kultūras piedāvājumu, bet bērniem, izņemot animācijas filmas un mācību raidījumus, nekādu uzvedumu nav. "Mēs vēlamies dot vecākiem 40 minūšu atelpas un piedāvāt bērniem iespēju šo laiku pavadīt radoši, kopā ar aktieriem apgūstot ēnu teātra elementus, virtuāli satiekot citus vienaudžus un veidojot ar viņiem jēgpilnas sarunas," stāsta Beatrise Zaķe. 

Apvienībai PERFOrācija jau ir bērnu un pusaudžu izrāžu pieredze, braucot ar tām pa skolām, bet tiešsaistes eksperiments būs pirmo reizi. Plānots, ka šī nebūs tikai aktiera Riharda Zelezņeva monoizrāde, bet skatītāji tiešsaistes platformā Zoom tiks iesaistīti sarunā. "Rihards izspēlēs stāstu ar mājās esošajiem priekšmetiem, tā rosinot bērnus fantazēt, būvēt savas sapņu pilis," stāsta Beatrise Zaķe. Skatītāju skaits ir ierobežots, lai aktieris varētu komunicēt ar bērniem, viņus redzēt, uzdot jautājumus un dot iespēju arī izteikties. Jebkurā brīdī bērns var izdomāt arī savu izrādes iestarpinājumu, repliku. Izrāde – ne tikai saruna, bet arī kopīga spēle. "Šķiet, ka 40 minūšu tam visam var būt par maz. Bet tas bērniem būs kā rosinājums paņemt savas mīļākās mantas, kādas lietas, lai turpinātu šo spēli paši, mājās radot savu teātri."

Vēl viens šī projekta vēstījums ir viedie Raiņa vārdi: "Dots devējam atdodas." Šajā savādajā laikā to ir vērtīgi atgādināt gan maziem, gan lieliem. Raiņa tēli šajā laikā tapuši interesanti, piemēram, arī Latvijas Nacionālā teātra aktieri radījuši izklaides projektu 7 kraukļi un Saulcerīte. Beatrise Zaķe nemaz nebrīnās, jo "ģēniju darbos iekodētās atziņas ir vērtība ar stipriem pamatiem".

Biļetes pieejamas www.bezrindas.lv. Izrāde platformā Zoom notiks piektdien, 15. maijā, plkst.18. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja