Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Rīgas Zoodārzā tiks izrādīta Kvadrifrona brīvdabas opera ģimenēm Ērces

Atzīmējot vasaras un skolēnu brīvlaika sākumu, 7., 8. un 9. jūnijā Rīgas Nacionālajā Zooloģiskajā dārzā pirmizrādi piedzīvos teātra trupas Kvadrifrons veidotā kukaiņu opera visai ģimenei Ērces, informēja teātra pārstāvji.

Apjomīgais un muzikālais brīvdabas iestudējums vēstīs par kādu šķietami mazu, bet vēsturisku notikumu - ērču encefalīta ienākšanu Latvijas teritorijā. Velkot paralēles starp kukaiņu pasaules daudzveidību un mūsu sabiedrību, izrāde mudinās domāt par tādiem jautājumiem kā savstarpēja cieņa un iecietība, kā arī visu vecumu skatītājus iepazīstinās ar Latvijas kukaiņu paradumiem un aktualizēs tēmu par personīgo veselību un drošību, uzturoties dabā.

Operas notikumu centrā atrodas kāda saticīga kukaiņu komūna, kuras rāmā dzīve sagriežas kājām gaisā, kad viņu mājās uz jenotsuņa muguras iejāj divas noslēpumainas svešzemju klejotājas - Suņērce un Taigas ērce. Kareivīgāk noskaņotie Latvijas kukaiņi pret iebraucējām izturas ar neslēptu nepatiku un gatavojas cīņai. Tikmēr starp kādu no svešzemju ērcēm un vienu no Latvijas kukaiņiem uzplaukst romantisks, bet fatāls mīlas sakars.

Izrādes libreta autors Klāvs Mellis atklāj: “Šis patiešām ir darbs, kas piemērots jebkura vecuma skatītājiem, turklāt tajā apskatītas ļoti dažādas tēmas, sākot ar ekoloģijas un veselības, līdz pat sabiedrības integrācijas jautājumiem. Arī žanriski šī izrāde atrodas kaut kur starp šekspīrisku traģēdiju, disnejīgu multeni, vēsturisku eposu, romantisku drāmu un meksikāņu seriālu. Turklāt tas viss - par kukaiņiem, gliemjiem un zirnekļiem. Man patiešām šķiet, ka būs ļoti forši.”

Operas libretu mūzikā ietērpusi akustiskās un elektroakustiskās mūzikas komponiste Oļesja Kozlovska, savukārt izrādes inscenējumu veido režisore Paula Pļavniece un kustību režisors Rūdolfs Gediņš. Par iestudējuma vizuālo tēlu rūpējas mākslinieki Kate Krolle un Reinis Bērziņš, kā arī gaismu māksliniece Nikola Suhareva. Kopā ar Kvadrifrona komandas aktieriem Reini Boteru, Āri Matesoviču, Jāni Kroni, Anci Strazdu, Annu Ulberti, Valteru Karlsonu, Klāvu Melli un Rūdolfu Gediņu dažādu kukaiņu lomās iejutīsies arī aktrises Anna Klišāne un Anta Aizupe, kā arī jauniešu koris Vivace, diriģents Artūrs Gailis un mūziķi Elza Bleikša, Bruno Ančāns, Elfrīda Švalbe, Jana Zariņa un Oļesja Kozlovska.

Izrādes režisore Paula Pļavniece stāsta: “Šogad teātra sezonas noslēgumā vēlamies doties ceļojumā dabas pasaulē. Muzikāli aizraujošā veidā visu vecumu skatītājiem būs iespēja iepazīties ar ikdienā visgrūtāk pamanāmajiem dabas iemītniekiem - ērcēm un citiem kukaiņiem. Tā būs nebijusi iespēja kā caur palielināmo stiklu nolūkoties viņu dejās un ikdienas piedzīvojumos, kā arī sadzirdēt viņu balsis un dziesmas. Ikviens izrādes skatītājs ir aicināts uz izrādi ierasties laicīgi, lai pirms šī muzikālā piedzīvojuma dabā paviesotos pie ērču draugiem - Rīgas Zooloģiskā dārza iemītniekiem.”

Biļetes: Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja