Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Pasts jaunās sērijas pirmo pastmarku velta Rīgas Porcelāna muzejam

6. augustā VAS Latvijas Pasts izdos pirmo pastmarku jaunā sērijā Latvijas muzeji, un pirmais sērijas izdevums būs veltīts Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzejam

Pirmās dienas zīmogošana notiks 6. augustā plkst. 10–15 Rīgas Porcelāna muzejā saskaņā ar sarakstu pēc iepriekšējas pieteikšanās (interesenti aicināti sazināties un pieteikties, rakstot uz [email protected]). Savukārt plkst. 15–16 iespēja iegādāties pastmarku un aploksni būs ikvienam interesentam.

Pastmarkas kompozīcijā ir iekļauti Rīgas porcelāna ražotnēs tapuši mākslas priekšmeti, kas glabājas Rīgas Porcelāna muzejā un ir daļa no Nacionālā muzeju krājuma: dekoratīva vāze Dziesmu svētki (formas un apgleznojuma autore Zina Ulste, 1973, metālkalums Kārlis Verners, 2003), servīze Tauta (formas autors Jēkabs Bīne, 1936, 1937, apgleznojuma autore Mirdza Jurča, 1958), dekoratīvs šķīvis (apgleznojuma autore Beatrise Kārkliņa, XX gs. 50. gadi) un svečturis Ilga (formas un apgleznojuma autore Ilga Vanaga, 1969). 

Uz aploksnes ir redzams Rīgas Porcelāna rūpnīcas mākslinieces Beatrises Kārkliņas 1966. gadā radītais garšvielu trauku komplekts Rotaļa un tā ražošanas inventārs: formas, modeļi, kapes – Rīgas Porcelāna muzeja krājumā tiek saglabātas arī šādas rūpnieciskās kultūras liecības. 

Savukārt pirmās dienas zīmogā izmantots kafijas servīzes Laima siluets. Servīze Laima gan tējas, gan kafijas versijā bija viens no pirmajiem lielajiem dizaina uzdevumiem tolaik jaunajai māksliniecei Zinai Ulstei, kura 1953. gadā bija kļuvusi par Rīgas Porcelāna fabrikas galveno mākslinieci.

Jaunā pastmarku sērija Latvijas muzeji veidota, lai iepazīstinātu ar muzeju klāstu Latvijā, stiprinot muzeju lomu sabiedrībā. Muzeju sektors ir būtisks kultūras nozarei, tas kalpo sabiedrībai un tās attīstībai.

Pastmarka Rīgas Porcelāna muzejs izdota 50 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir viens eiro, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramiem Latvijas teritorijā. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. 

Pastmarkas un aploksnes dizaina autore ir māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja. Dizainā izmantoto priekšmetu fotogrāfiju autors ir Gvido Kajons.

Atrodoties muzeja telpās, ir jāievēro visi valstī noteiktie epidemioloģiskās drošības noteikumi. Covid-19 infekcijas izplatības laikā pastmarku pirmās dienas zīmogošana pasta nodaļās nenotiek, tāpēc pastmarku kolekcionāri un filatēlijas interesenti par pastmarku zīmogošanas iespējām aicināti sazināties ar Latvijas Pasta vērtszīmju un filatēlijas departamentu, rakstot uz e-pasta adresi: [email protected]

Jauno pastmarku un aploksni sākotnēji varēs iegādāties Rīgas 10. pasta nodaļā Elizabetes ielā 14/43 un pasta centrā Sakta (Brīvības bulvārī 32), lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja