Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Siguldas devons ieaicina dabā, mūzikā, mākslinieku darbnīcās

Šajā laikā kultūras cilvēki atrod veidus, kā satikties ar kultūras baudītājiem attālināti, turklāt šādas tikšanās organizē ne vien galvaspilsētas, bet arī reģionu aktīvisti. Piemēram, kultūras centrs Siguldas devons izveidojis muzikālus sveicienus dabā un nu virtuāli viesojas mākslinieku darbnīcās.

Projektā Koncertzāle dabā aprīļa nogalē tika radīti astoņi īpaši videopriekšnesumi, kuros iesaistījās Siguldas novada mūziķi un citu jomu radošās personības. Īpašas performances gleznainos Siguldas dabas nostūros sniedza grupas Dzelzs vilks solists Juris Kaukulis un taustiņinstrumentālists Kaspars Tobis, akordeonists Kaspars Gulbis, dziesminieks Kārlis Kazāks, saksofonists Artis Gāga, muzikālās apvienības Zelta kniede mūziķi Silvestrs Lorencs un Helvijs Kārkliņš, rakstniece un dramaturģe Inga Ābele, kā arī Colortime videomākslinieks Reinis Janulis. Šie priekšnesumi Siguldas devona kontos Facebook un Youtube jau izskanējuši atsevišķi astoņu dienu garumā, bet nu apkopoti un skatāmi vienā 20 minūšu videokoncertā dabā.

Savukārt mākslas dienu laikā kultūras centrs ļaus virtuāli ieskatīties vairāku mākslinieku darbnīcās. Siguldas novadā darbojas vairāk nekā 30 mākslinieku, un Siguldas devons pavēris to mākslinieku darbnīcu durvis, kuri šajā gadā īsteno Siguldas novada pašvaldības līdzfinansētos kultūras projektus. Mākslinieku darbi vēlāk būs skatāmi arī izstāžu formātā kādā no Siguldas novada kultūrtelpām.

Ar pieteikumu Brīvība radīt #1 jau notikusi pirmā viesošanās pie gleznotāja Jāņa Purcena. Viņš par mākslu digitālajā vidē saka: "Māksla nejūtas – tā nav dzīva būtne. Jūtas skatītājs/baudītājs. Ir daudz digitālas mākslas, un arī tās baudījuma kvalitāti ietekmē ierīce, ko lieto tās vērošanai. Pastāv uzskats, ka izcila glezniecība reproducēta visbiežāk izskatās sliktāk. Drīzāk ir tā – eksistē mākslas darbi, kurus ir izteikti sarežģītāk reproducēt. Ļoti bieži mākslas darbi reproducējot kļūst virspusēji pievilcīgāki. Ja reprodukcijas ir izcili kvalitatīvas, kā atsevišķās muzeju vietnēs, mākslas darbu ir iespējams aplūkot arī ļoti pietuvināti. Digitālā telpa jau pirms šī laika bija un joprojām ir vērtīgs pienesums vizuālās mākslas baudīšanai." Gleznotājs spriež – estrādes mākslā Covid-19 krīzes iespaidā vēl ļoti ilgi nebūs vērienīgu lielkoncertu ar pilniem stadioniem, savukārt vizuālajā mākslā, iespējams, "nebūs modīgi rīkot plaši apmeklētas izstāžu atklāšanas un dažādu nosaukumu un ieviržu kontaktstundas ar autoriem". Taču pārmaiņas vizuālajā mākslā notiek nemitīgi.

Siguldas devona profilā Facebook fotomākslinieces Gintas Zīvertes veidoto fotogrāfiju sērijā ir iespēja ieskatīties Jāņa Purcena mākslinieciskajā ikdienā, sajust viņa brīvības sajūtu un radošo procesu. Jau drīzumā līdzīgā veidā varēs paviesoties arī mākslinieces Patricijas Brektes, kā arī metālmākslinieces Dinas Dubiņas darbnīcās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja