Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā pirmajā konkursa atlases kārtā atbalstu gūst divi projekti

Valsts atbalsta programmas ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā ietvaros izsludinātā konkursa pirmajā atlases kārtā valsts atbalstu saņems divi projekti, informēja Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji.

Producentu apvienība Cinevilla Films seriāla Sisi turpinājuma uzņemšanai par pēdējo Austroungārijas ķeizarieni Elizabeti saņems Latvijas valsts līdzfinansējumu 388 000 eiro.

Producentu apvienība White Picture Latvijā veidos filmu Evas aicinājums (Eve's Call) - šausmu filmu par jaunu igauņu aktrisi, kas ir gatava pierādīt, ka lomas dēļ ir gatava uz visu. Šīs filmas uzņemšanu valsts atbalstīs ar 281 000 eiro lielu līdzfinansējumu.

Nolūkā veicināt ārvalstu investīciju piesaisti, daudzās valstīs Eiropā un pasaulē ir izveidoti dažādi finanšu mehānismi gan nodokļu, gan fondu veidā, lai ārvalstu filmu producenti būtu finansiāli ieinteresēti uzņemt filmas konkrētajā valstī, atgūstot daļu ieguldītā finansējuma. Arī Latvijas valdība šogad martā apstiprināja jaunu EM izstrādātu valsts atbalsta programmu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) skaidro, ka kino nozarei kā vienai no radošajām nozarēm valsts atpazīstamībā un tautsaimniecības izaugsmē ir nozīmīga loma. Latvijas filmu producentu sadarbība ar ārvalstu filmu producentiem stiprina Latvijas filmu nozares profesionāļu konkurētspēju un eksportspēju starptautiskajā tirgū, atbalsta vietējos uzņēmumus, stimulē valsts ekonomiku un pierāda, ka arī Latvijā ar tās skaisto un neskarto dabu, kā arī vēsturiski bagāto infrastruktūru, ir iespējams uzņemt ievērības cienīgas, kvalitatīvas un konkurētspējīgas filmas.

Kino nozares sniegtie pakalpojumi būtiski stimulē valsts ekonomikas attīstību un atpazīstamību, uzsver Indriksone. Viņa norāda, ka ar līdzfinansējuma palīdzību efektīvi tiek veicināta nodarbinātība dažādos, arī ar filmu nozari tieši nesaistītos tautsaimniecības sektoros, piemēram, viesmīlība, ēdināšana, transporta pakalpojumi, vienlaikus stiprinot filmu nozares profesionāļu starptautisko konkurētspēju. 

Ņemot vērā augsto filmu producentu interesi par atbalsta saņemšanu, šobrīd EM analizē iespēju atbalsta programmai piešķirt papildu finansējumu, lai sniegtu atbalstu plašākam pretendentu skaitam, piebilst Indriksone.

Konkursa pirmo atlases kārtu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizēja no 28.marta līdz 28.aprīlim, kurā kopumā tika saņemti septiņu filmu projekti. Šobrīd, no 13.jūnija līdz 13.jūlijam ir atvērta konkursa otrā atlases kārta. Plašāka informācija par pieteikšanos publicēta LIAA tīmekļa vietnē. Projekta iesniegumus elektroniski būs jāiesniedz LIAA vai valsts platformā biznesa attīstībai www.business.gov.lv.

Atbalsta saņemšanas nosacījumus nosaka Ministru kabineta 2022.gada 15.marta noteikumi par kārtību, kādā ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā tiek piešķirts valsts budžeta līdzfinansējums. Valsts līdzfinansējuma piešķiršanai ārvalstu filmu uzņemšanai LIAA divas reizes kalendārajā gadā rīko atklātu konkursu projekta iesniegumu atlasei.

Atbalsta programmas kopējais finansējums ir nedaudz vairāk nekā 850 000 eiro, kas 100% ir valsts finansējums. Pieejamais līdzfinansējuma apmērs vienam projekta būs 20% no līdzfinansējuma līgumā norādīto attiecināmo izdevumu kopsummas, savukārt attiecināmo atalgojuma izmaksu pozīcijām līdzfinansējuma apmērs būs 30%. 

Līdzfinansējumu piešķir, ja projekta iesniegumā minētā filma vienlaikus atbilst šādiem nosacījumiem - filma pilnībā vai daļēji tiek uzņemta Latvijā, filmas uzņemšanā tiek izmantoti tādu fizisko vai juridisko personu pakalpojumi, kuras ir reģistrētas Latvijā, kopējās filmas projekta izmaksas spēlfilmām un animācijas filmām sasniedz vismaz 711 436 eiro, bet dokumentālajām filmām - vismaz 142 287 eiro, projekta iesnieguma iesniegšanas dienā ārvalsts producentam pieejamais finansējums saskaņā ar finansēšanas plānu ir vismaz 50% no kopējām filmas uzņemšanas izmaksām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja