Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Dziesmu svētku koru karu pārsteigumi un likumsakarības

Pārsteidzošu, negaidītu izaicinājumu konkursā atļāvās diriģents Jānis Ozols ar Babītes pagasta jauniešu kori Maska, atskaņojot komponista Jāzepa Vītola balādi Rūķīši un Mežavecis kā humoristisku, teatralizētu bilingvālu šovu, – sestdien, 29. jūnijā, notikušo Dziesmu svētku koru karu lielāko pārsteigumu atklāj muzikoloģe Inese Lūsiņa.

Šīs uzstāšanās ierakstu var noskatīties šeit (105:33):

Žūrijas vērtējumā jauniešu koris Maska dalīja pirmo vietu ar vēl diviem kolektīviem – jauniešu kori Balsis (diriģents Ints Teterovskis) un Swedbank kori (diriģents Artūrs Ancāns). Savukārt Lielā balva jaukto koru kategorijā tika piešķirta Latvijas Kultūras akadēmijas jauktajam korim Sōla (diriģents Kaspars Ādamsons) un Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības koncertorganizācijas Ave Sol jauniešu korim Kamēr… (diriģents Jānis Liepiņš).

Uz jautājumu, vai rezultāti ir negaidīti, muzikoloģe atbild: "Domāju, ka ne, lai gan žūrijai noteikti nebija viegli, jo kori ir lieliskā formā!"

"Spēcīga un blīva konkurence, bet sniegumi – ilgstoša darba rezultāts," apstiprina komponists Uģis Prauliņš. "Mums – žūrijai – gribējās novērtēt to visu maksimāli precīzāk, adekvātāk un godīgāk, cenšoties aizmirst iepriekšējos priekšstatus par koriem," viņš saka un piebilst, ka bieži vien aiztaisījis acis un klausījies koru skanējumu, muzikālās kvalitātes. 

Sieviešu koru kategorijā 1. vietu un Lielo balvu ieguva Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas sieviešu koris Balta (diriģente Māra Marnauza), vīru koru kategorijā – Rīgas Tehniskās universitātes vīru koris Gaudeamus (diriģents Ivars Cinkuss), bet senioru koru kategorijā – VEF Kultūras pils senioru sieviešu koris Daugavas vanadzes (diriģente Ārija Neimane).

Ar visiem rezultātiem var iepazīties šeit:

Inese Lūsiņa atklāj, ka pēc rezultātu paziņošanas satiktie Dziesmu svētku dalībnieki esot pauduši prieku par objektīvo vērtējumu. "Tas esot starptautiskās žūrijas nopelns," viņa atstāsta.

Atgādinām, ka koru karus vērtēja Mārtiņš Klišāns, Uģis Prauliņš, Andris Veismanis, Ēriks Ešenvalds (Latvija), Risto Josts (Igaunija), Vaclovas Augustinas (Lietuva), Ksavjers Sarasola (Spānija), Gabors Holerungs (Ungārija), Stojans Kurets (Slovēnija), Miks Ileoja (Igaunija), Denezs Sabo (Ungārija), Havjers Busto (Spānija), Ralfs Aizenbaiss (Vācija) un Francs Hercogs (Austrija).

Lielās balvas ieguvējus īpaši godinās Dziesmu un deju svētku gājiena laikā 7. jūlijā. Savukārt informāciju par to, kādi pasākumi notiek jau šodien, 30. jūnijā, var meklēt šeit:


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja