Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kampaņa #TiekamiesTagad nosaukta par Eiropas labāko praksi pandēmijas ierobežojumu samazināšanās laikā

Latvijas muzeju realizētā kampaņa #TiekamiesTagad nosaukta par labāko praksi nupat publicētajā ziņojumā par pandēmijas ietekmi uz muzejiem Eiropā. Latvija atzīmēta kategorijā Pēc pandēmijas pieejas (post-pandemic approaches) jeb veidu, kā muzeji veicina muzeju atkal satikšanos ar saviem apmeklētājiem, informēja Kultūras ministrijas pārstāve Inga Vasiļjeva.

Ziņojumu publicējis prestižais Eiropas Muzeju Asociāciju tīkls (NEMO –Network of European Museum Association). Pētījuma un ziņojuma rekomendācijas iekļauj trīs virzienus ikviena Eiropas muzeju atbalstam. Pirmā rekomendācija ir valstīm nodrošināt atbalstu muzeju darbībai šajā laikā, ņemot vērā to zaudējumus. Otra rekomendācija ir valstīm investēt kultūras mantojuma digitalizācijā. Trešā rekomendācija ir nekavējoties sniegt finansiālu atbalstu muzejiem, lai tie varētu atkal vērt durvis apmeklētājiem, nodrošinot sanitārās drošības līdzekļus un prakses.

Papildu Eiropas muzeju līmenī kā labākās prakses ir atzīmētas arī Vācija, Šveice un Spānija divās citās kategorijās: Tūlītēja atbilde pandēmijai un Digitālās iniciatīvas.

Kategorijā Tūlītēja atbilde pandēmijai (immediate responses) kā labākā prakse atzīmēts Prūsijas kultūras mantojuma fonda (Prussian Cultural Heritage Foundation) aizsarglīdzekļu un masku, kurus ikdienā izmantoti restauratori, ziedošana. Kategorijā Digitālās iniciatīvas kā labākās prakses atzīmētas divas iniciatīvas. Šveices organizāciju ierosinātās Radošās korona vīrusa lekcijas (Creative Corona Classes) saskaņā ar mērķauditoriju profiliem un vienkāršu pieteikšanās sistēmu, kā arī jaunizveidotas izstādes  Rembrants un portretēšana Amsterdamā 1590 – 1670 virtuālās versijas ar audogidu un digitāli ieskaujošas pieredzes izveidošana Spānijā, kas mēneša laikā palielināja konkrētā muzeja virtuālo apmeklējumu par 50%, salīdzinoši ar to pašu periodu pirms gada.

NEMO ziņojumā iekļāvis aptaujas datus par situāciju pandēmijas skartās 48 valstīs, īpašu fokusu pievēršot situācijai Eiropā. Aptauja notikusi no 24. marta līdz 30. aprīlim. Būtiskākās indikācijas muzeju nozarē ir, ka 2,3 muzejiem no katriem 5 muzejiem Covid-19 slēgšanas dēļ ir radušies būtiski zaudējumi (līdz pat 75-80%). Lielākā daļa muzeju tomēr nav uzsākuši darbinieku atlaišanu. Trīs no pieciem muzejiem ir pārtraukuši brīvprātīgo programmas. Tie muzeji, kuru lielāka ieņēmumu daļa sastāda privāts finansējums, ir visneaizsargātākie. Muzeji, kuri apkalpo starptautisko tūrismu, ir būtiski cietuši no tūrisma kustības pilnīgas apstāšanās, kā arī tiek prognozēta dramatiska ieņēmumu krišanās nākotnē. Četri no pieciem muzejiem ir palielinājuši digitālo klātbūtni. Aptuveni puse ir uzsākusi jaunu tiešsaistes pakalpojumu sniegšanu, būtiski palielinot digitālo klātbūtni un apmeklējumu, salīdzinot ar iepriekšējiem periodiem.

Šonedēļ Latvijas muzeji pakāpeniski ver durvis apmeklētājiem, īstenojot kopīgu informatīvo kampaņu #TiekamiesTagad. Līdz šim durvis vēruši 38 Latvijas muzeji. Pārējie pakāpeniski atsāks darbu nākamajā nedēļā.

Kampaņas ietvaros apmeklētāju ērtībai daudzos Latvijas muzejos ir izvietoti spilgti dzelteni vienota dizaina un informācijas materiāli, kas veidoti kā palīgs valstī noteiktā sanitārā protokola prasību izpildei. Platforma muzeji.lv tiek regulāri atjaunota, lai iedzīvotāju ērtībai būtu apkopota informācija par apmeklējumu ierobežojumiem, atvērtajiem muzejiem un to piedāvājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja