Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

KM piedāvās divus scenārijus par Stūra mājas tehnisko stāvokli un rīcību muzeja ekspozīcijas saglabāšanai

KM piedāvās valdībai lemt par diviem scenārijiem rīcībā ar Stūra māju, informēja KM pārstāve Lita Kokale.

Kultūras ministrijai (KM) kā par muzeju nozari atbildīgajai valsts pārvaldes iestādei ir svarīgi, lai arī turpmāk Stūra mājā atrastos Latvijas Okupācijas muzeja (privāts muzejs) izveidotā ekspozīcija un Stūra mājā (ēka Brīvības ielā 61, Rīgā) tiktu saglabātas ilgtermiņa nomas attiecības ar Latvijas Okupācijas muzeju.

Lai to nodrošinātu, KM ir izstrādājusi un virza izskatīšanai valdībā informatīvo ziņojumu, kas cita starpā paredz izvērtēt un Ministru kabinetam lemt par 2 iespējamiem scenārijiem turpmākajā rīcībā ar Stūra māju.

Ņemot vērā kopējos nepieciešamos finanšu ieguldījumus, viens no risinājumiem būtu Stūra mājas virzīšana atsavināšanai. Nomas līgums ar Latvijas Okupācijas muzeja biedrību noslēgts 2020. gada 13. maijā ar nomas termiņu līdz 2050. gada 30. decembrim, kas nostiprināts arī zemesgrāmatā.

Otrs iespējamais risinājums būtu arī turpmāk saglabāt īpašuma tiesības uz Stūra māju valsts akciju sabiedrībai Valsts nekustamie īpašumi. Šādā gadījumā KM sagatavotu izskatīšanai Ministru kabinetā rīkojuma projektu, kas paredz no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem piešķirt 847 000 eiro pārskaitīšanai VNĪ Stūra mājas neatliekami veicamo būvdarbu izpildei 2024. gadā. Savukārt Finanšu ministrija (VNĪ) izvērtētu un iesniegtu izskatīšanai Ministru kabinetā priekšlikumu par turpmāko rīcību, t.sk. nepieciešamo turpmāko finansējumu un veicamajiem darbiem, lai uzsāktu visas ēkas pilnvērtīgu ekspluatāciju.

Iepazīstoties ar citu valstu pieredzi līdzīgu, ar VDK mantojumu saistītu ēku apsaimniekošanā, secināms, ka katra no valstīm ir izvēlējusies savu pieeju.

Lietuvā bijušajā VDK ēkā Viļņā ir iekārtots Genocīda un pretošanās izpētes centrs un Lietuvas okupācijas un brīvības cīņu muzejs. Savukārt Igaunijā bijušā VDK ēka Tallinā ir privātīpašums. Ēkas augšējos stāvos ir dzīvokļi un ofisi, pagrabstāvā - VDK cietuma kameru ekspozīcija, kas ir Okupācijas un brīvības muzeja VABAMU struktūra.

Stūra mājas kopējā platība saskaņā ar VNĪ sniegto informāciju ir 8 552,8 m².

Ēkas daļā – 690 m2 jeb 8% pagrabstāva un pirmā stāva – kas ar Kultūras ministrijas rīkojumu atzīta par valsts nozīmes vēsturiska notikuma vietu, izstāžu ekspozīciju iekārtojis un apmeklētājus uzņem Latvijas Okupācijas muzejs. Pārējā ēkas daļa - 92% - netiek izmantota, atrodas avārijas stāvoklī un tās rekonstrukcijai ir nepieciešami vismaz 21,14 miljoni eiro.

Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcija Stūra mājā izveidota 2014. gadā, un tās atrašanās vēsturisko notikumu vietā ir nepārprotams vēstījums par Latvijas vēstures traģiskajiem notikumiem, ko nedrīkst aizmirst un kas ir atgādinājums ikvienam par totalitārā režīma nodarīto ļaunumu un postu. Stūra māja un tajā esošās traģisko notikumu liecības ir saglabājamas nākamajām paaudzēm, attiecīgi nodrošinot, ka tiek saglabāta arī Latvijas Okupācijas muzeja darbība Īpašumā un tādējādi tiek saglabātas arī vēsturiskās liecības par čekas darbību Latvijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja