Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas Arhitektu savienības XXIII kongresa otrajā sesijā ievēlēts jauns LAS prezidents un padome

Atzīmējot Latvijā vienīgās profesionālās arhitektu organizācijas simtgadi 2024. gadā, 16. martā norisinājās Latvijas Arhitektu savienības XXIII kongresa otrā sesija, un tās laikā tika paziņots ievēlētais LAS prezidents un atzīmēta biedrības simtgade.

Latvijas Arhitektu savienības (LAS) XXIII kongress noritēja divās sesijās. Pirmā sesija notika 23. februārī attālināti zoom platformā. Tās laikā tika pieņemta statūtu jaunā redakcija, lai veicinātu LAS atvērtību, modernizāciju, rīcībspēju un sakārtotu statūtus atbilstoši šodienas tiesību aktiem, un tika ievēlēta padome un ētikas komisija.

Uz turpmākajiem trīs gadiem ar pietiekamu balsu skaitu ir ievēlēta padome šādā sastāvā – Juris Poga, Liene Adumāne-Vāvere, Gvido Princis, Brigita Bula, Gunta Grikmane, Oskars Vāvere, Gatis Didrihsons, Raimonds Saulītis, Vilnis Šlars, Daiga Dzedone, Viktors Valgums, Ilma Valdmane, Andris Kronbergs, Edgars Bērziņš, Juris Mitenbergs, Zanda Treimane, Dace Kalvāne, Artūrs Lapiņš, Sergejs Ņikiforovs, un kā jaunie biedri padomes sastāvā – Rudolfs Dainis Šmits, Darja Ostapceva, Artis Zvirgzdiņš, Kārlis Lauders, Gints Sūna, Mārīte Brūze un Kaspars Avotiņš.

Uz turpmākajiem trīs gadiem ar pietiekamu balsu skaitu ir ievēlēta ētikas komisija šādā sastāvā – Armands Bisenieks, Dainis Bērziņš, Linda Krūmiņa, Daiga Dzedone, Ilma Valdmane, Ingrīda Priedīte un Visvaldis Sarma kā jaunais biedrs komisijas sastāvā.

Kongresa otrā sesija – svinīgā daļa – norisinājās 16. martā, klātienē Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Ziedoņa zālē, un tās laikā tika paziņots ievēlētais LAS prezidents, ar uzrunām uzstājās Kultūras ministre Agnese Logina, LAS prezidenta vietnieks Gatis Didrihsons, Lietuvas Arhitektu savienības prezidents Gintaras Balčytis, Igaunijas Arhitektu savienības prezidents Andro Mand, Eiropas arhitektu padomes valdes pārstāve Anda Kursiša, Radošo savienību padomes pārstāve Inga Brūvere, un iepriekšējo gadu LAS prezidenti – Edvīns Vecumnieks, Jānis Dripe, Jānis Lejnieks, Sergejs Ņikiforovs, Andris Kronbergs, Gunta Grikmane un Juris Poga, uzsverot, ka biedrības darbības virziens tālāk būtu jāorientē uz arhitektūras likuma pieņemšanu un kopienas vides veidošanu.

Uz nākamo periodu kā Latvijas Arhitektu savienības prezidents ir ievēlēts LAS padomes biedrs un Latvijas Arhitektu slēpotāju kluba vadītājs – restaurācijas arhitekts Artūrs Lapiņš.

Artūrs Lapiņš ir SIA Arhitektoniskās izpētes grupa valdes priekšsēdētājs un jau 30 gadus veic vēsturisku ēku un vietu izpētes, izstrādā atjaunošanas projektus, kā arī konsultē un popularizē mantojuma praktiskās saglabāšanas risinājumus. 2022. gadā Latvijas mākslas akadēmijā A. Lapiņš aizstāvēja doktora disertāciju par tēmu Viduslaiku pilsdrupas Latvijas kultūrvidē, kā arī izdeva fotogrāmatu Drupuainavas.

Arhitekta darbības akcent kā LAS prezidentam uz turpmākajiem gadiem būs vērsts uz to, lai kolēģu vidū popularizētu vēsturiskās vides sniegtās iespējas un atjaunošanas pieejas, ilgtspējīgas arhitektūras kontekstā, veikt arhitektu nama revitalizāciju un turpināt darbību par arhitektūras likuma pieņemšanu.

Kongresu rīkoja Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Valsts kultūrkapitāla fondu, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Nekustamā īpašuma attīstītāju aliansi, tērauda būvniecības izstrādājumu uzņēmumu Ruukki Products AS Latvijas filiāli, būvmateriālu un būvniecības sistēmu ražotāju Knauf, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultāti un nodibinājumu ARHITEKSTI.

Plašāka informācija par XXIII kongresu Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā: www.latarh.lv

LAS simtgades pasākumu ietvaros, iespējams apmeklēt vairākas izstādes:

  • Līdz 31. martam pie Arhitektu nama Torņa ielā 11, izmantojot vēl iepriekš nepublicētus Latvijas Arhitektu savienības arhīva materiālus un vēsturisko periodiku, izveidota brīvdabas izstāde Latvijas Arhitektu savienībai 100, kas pievēršas svarīgākajiem ar biedrību saistītajiem cilvēkiem, notikumiem un arhitektūras objektiem.

 

  • Līdz 25. maijam, sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, Reto grāmatu un rokrakstu lasītavā, aplūkojams biedrības bibliotēkas krājuma dāvinājums izstādē Latvijas Arhitektu savienībai – 100. Bibliotēkas stāsts, kas ietver reti sastopamus iespieddarbus par arhitektūras vēsturi un teoriju no 18. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta otrajai pusei. Nākamā ikmēneša lekciju sērija norisināsies 4. aprīlī no plkst. 16.00-18.00.

 

  • Līdz 27. aprīlim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā aplūkojama izstāde Roma un skolotāja, Astra Zariņa, kas tiek eksponēta ar mērķi iepazīstināt plašāku sabiedrības loku ar ievērojamās latviešu arhitektes Astras Zariņas intelektuālo mantojumu un sadarbībā ar Ņujorkā bāzēto nodibinājumu T’ Space / Steven Myron Holl Foundation eksponēt izstādi arī Rīgā. Ekspozīcija tiks iekļauta augstskolas RISEBA Arhitektūras un Dizaina fakultātes (FAD) rīkotajā otrās starptautiskās arhitektūras konferences RIXARCH 2024 programmā, kuras tematika tiks veltīta Astrai Zariņai. Konferencē kā vieni no galvenajiem runātājiem uzstāsies arī Zariņas dibinātā Civita Institūta vadītāji.

 

  • Līdz 27. aprīlim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā aplūkojama izstāde Birkerts – Itālijas gadi, kas ir veltīta Latvijas izcelsmes pasaulē atzītajam arhitektam Gunāram Birkertam, kurš, būdams pazīstams ar Astru Zariņu, 1969. gadā iegādājās māju Itālijas pilsētā Civita di Bagnoregio. Turpmākajos darba gados atzinis šīs pilsētas fundamentālo ietekmi uz viņa projektiem. Izstādes kurators Dr.arch. Jānis Dripe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja