Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ļaušanās Apollona un mūzu varai Ventspils koncertzāles divu gadu jubilejā

24. jūlijā Ventspilī ar spilgtiem mūzikas un skatuves mākslas notikumiem tiks atzīmēta koncertzāles Latvija divu gadu jubileja

Svinību galvenais notikums būs divdaļīgs mūzikas un skatuves mākslas projekts Apollons. Mūszu direkcija. Tā pirmais cēliens ir aicinājums sava veida portretu galerijā ārtelpā, Lielajā laukumā, lai atkal vai pirmoreiz satiktu varoņus, kuri aizvadītajos mēnešos bijuši klātesoši koncertzāles īstenotajās iniciatīvās. Ikvienam jubilejas viesim vai nejaušam garāmgājējam būs iespēja piedzīvot aktiera Gundara Āboliņa, mūziķu Magdalēnas Gekas, Ievas Salietes, Ievas Paršas, Arvīda Kazlauska un vokālās grupas Putni tuvplānus, atminoties viņus neierastajos, bet laikmeta diktētajos kontekstos, kad aizvadītajā ziemā un pavasarī koncertzālē Latvija tika iekārtotas gan rakstnieku Semjuela Beketa un Oldesa Hakslija iedvesmotas performanču telpas, gan parafrāzēti pasaules notikumi ar koncertzāles ieeju nosprostojušo konteineru Mūžzaļš.

Otrajā cēlienā gaidāms Igora Stravinska baleta Apollons "iedomājums no jauna" – komponista Platona Buravicka muzikālās partitūras pārlikums ansamblim un Agates Bankavas laikmetīgās dejas estētikā veidotā horeogrāfija mākslinieka Kristiana Brektes iekārtotā telpā. Izrādē, kas notiks Lielajā zālē, muzikālo partitūru interpretēs pianists Francis Gaiļus, obojiste Renāte Lodziņa un ģitārists Matīss Čudars. Iestudējumā dejos Rūdolfs Gediņš (Apollons), Rūta Pūce (Kalliope), Ramona Levane (Polihimnija) un Edvards Kurmiņš (Terpsihora).

"Mūsu kopdarbs ir jauns skats uz Stravinska vēlmēm jaunā laikā un jaunā rakursā. Gan izpildītājiem, gan zināmā mērā arī publikai tā būs kā pakļaušanās mūzikas un ķermeņu fizikalitātes attiecībām, ļaušanās mūzu varai un stabilitātes meklējumi šodienas satricinātajā telpā," par 24. jūlijā gaidāmo notikumu stāsta horeogrāfe Agate Bankava.

"Viena no baleta oriģinālā nosaukuma versijām, neveikli un caur vairākām svešvalodām tulkota varētu būt Apollons – mūzu direktors. Iedomājoties šo darbu no jauna gan mūzikā, gan kustībā un telpā, gan arī cenšoties iespiest šodienas kosmosu riekstu čaumaliņā, kas ir šis jaundarbs, mēs nonācām pie mazliet ģeķīgās vārdu spēles nosaukumā. "Mūsu" vai "mūzu" direkcija varbūt tiklab atsauce uz XXI gadsimtam bieži tik raksturīgu institūciju bez dieviem un līderiem, kā jaunieviests barbarisms – mūsu, radošās komandas izvēlētais virziens, kurā vest sarunu par pārlaicīgo šodien," piebilst koncertzāles Latvija mākslinieciskais vadītājs Miks Magone.

Vakara izskaņā uz koncertzāles brīvdabas skatuves notiks izcilā norvēģu trompetista Nila Petera Molvēra trio koncerts. Tā ievadā muzicēs bundzinieka Ivara Arutjunjana un saksofonista Kārļa Auziņa duets.

Jubilejas notikumi Lielajā laukumā un brīvdabas skatuvē ir bezmaksas.

Biļetes uz izrādes Apollons. Mūszu direkcija otro cēlienu koncertzāles Lielajā zālē ir nopērkamas Biļešu paradīzes ttīklā. 

Jubilejas pasākumu norise gan telpās, gan ārpus tām paredzēta jaukta tipa publikai – gan vakcinētiem, gan Covid-19 pārslimojušiem, gan pirms pasākuma Covid-19 testu veikušiem apmeklētājiem, kuriem būs jāuzrāda atbilstošs digitālais sertifikāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja